Känn igen 5 av psykopatens tekniker
Författare

Känn igen 5 av psykopatens tekniker

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 09 juni 2017

Thomas Erikson har skrivit succéboken Omgiven av Idioter. Nu kommer uppföljaren Omgiven av psykopater, som ger alla verktyg för att hantera människor med dolda agendor. Psykopater – de är många, många fler än vad du tror. Faktum är att omkring fyra procent av alla människor sägs vara det! Känner du igen något av beteendena nedan? Då är det hög tid att göra något. Och ändå är det bara början, det finns mängder av fler manipulativa beteenden att hålla utkik efter ….

1. Ömsom översvallande, ömsom kall
Beröm, tystnad, beröm, tystnad. Oförutsägbara beteenden där en anställd först invaggas i trygghet och glädje över att få beröm, för att nästa dag bli utskälld inför alla kollegor på ett möte. Om en chef agerar så kan man ha anledning att misstänka att chefen är en psykopat.

2. Kärleksbombning
Psykopaten börjar med att förklara sin kärlek, uppriktigt och naket. Lovsjunger dig, överöser med värme och beundran – ända tills du är helt fast. Kanske har ni hunnit gifta er. Och sen vänder det och du blir utfryst, ignorerad, föraktad och gör precis allt hen ber om för att få tillbaka det som var.

3. Negativ bekräftelse
Psykopaten slutar att göra något du inte tycker om när du börjar göra något som hen tycker om. Detta får en väldigt enkel effekt: du kommer i framtiden att göra vad manipulatören vill.

4. Vänder dina egna känslor mot dig
Taktiken går ut på att trycka på känsliga punkter i din personlighet, punkter som du inte är särskilt stolt över. Det gör psykopaten för att vända bort uppmärksamheten från vad ni egentligen borde prata om. Fördelarna är uppenbara: jobbiga känslor är svåra att hantera och du förlorar fokus på vad saken egentligen gällde.

5. Gaslighting
Detta kan enkelt översättas med ”att förvrida sinnet på sitt offer”. Manipulatören förvirrar sitt offer genom att säga A på måndagen, B på tisdagen och på onsdagen hävda att hen varken sagt A eller B. Till slut tappar du helt greppet om vad som sagts eller inte. Detta är en extremt manipulativ teknik som skadar människor permanent.

Misshandel är misshandel oavsett om den är fysisk eller psykisk.
Och till sist gäller det att svara på frågan:
Hur mycket självrespekt är du värd?
Endast du kan svara.
/Thomas Erikson

Köp

Köp "Omgiven av psykopater"

Fakta

  • Vem:

    Thomas Eriksson

  • Yrke:

    Beteendevetare, författare och föreläsare

  • Böcker:

    Bländverk, Illdåd, vedergällning, Omgiven av idioter, Omgiven av psykopater.

En sida till? Fortsätt läs!