Karin Wahlberg om när doktorn blev patient
Författare

Karin Wahlberg om när doktorn blev patient

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 16 mars 2017

För två år sedan fick författaren och läkaren Karin Wahlberg uppleva hur det är att vara patient. Idag arbetar hon aktivt med att sprida information om tarmcancer, som hon drabbades av och som är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.

Hej Karin, tarmcancer i tjock- och ändtarm är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, ändå talas det relativt lite om just denna sjukdom, vad tror du att det beror på?
– Jag tror att det beror på att tarmcancer har att göra med vad vi gör på toaletten. Och att denna cancerform främst drabbar äldre.

Du drabbades själv våren 2015, hur förändrades din vardag av sjukdomen?
– Jag blev rädd när diagnosen var ett faktum. Samtidigt fick jag en stark förälskelse i själva livet, vilket jag beskriver i min bok Cancerland tur & retur. Efter operationen, då stora delar av ändtarmen togs bort, fick jag springa på toaletten oftare under en lång tid. Nu är det bra igen.

Tror du att din upplevelse påverkades av att du är läkare?
– Ja, absolut. Människor som arbetar i vården är ofta räddare. Vi vet vad det kan innebära med en cancer. En del väntar därför längre innan man söker vård.

Vad kan vi göra för att fler fall ska upptäckas i god tid?
– Screening i hela landet. Det är bättre och lättare att ta bort en polyp än en utvecklad cancer. Vi måste synliggöra och prata om denna cancer, så att den syns mer och folk söker läkarhjälp vid besvär i magen.

Är det något man själv kan göra för att minska risken att drabbas?
– Äta mindre rött kött.

Den 28 mars kommer du att tala på Dansens Hus i Stockholm, berätta mer!
– Det är en kväll riktad till allmänheten som Mag- och tarmförbundet anordnar med stöd från Cancerfonden. Kortare föreläsningar varvas med dans och alla är välkomna.

av Stephanie Tärnqvist

Fakta

 • Vem:

  Karin Wahlberg

 • Ålder:

  66.

 • Familj:

  Man, två barn, fyra barnbarn.

 • Bor:

  I Lund.

 • Gör:

  Gynekolog och författare.

 • Aktuell:

En sida till? Fortsätt läs!