Katrin Sandberg:
Författare

Katrin Sandberg: "Det är en skatt att hitta tryggheten och harmonin inom oss"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 07 september 2017

I Hitta din sanna story visar storycoachen Katrin Sandberg hur du vaskar fram guldkornen och hittar harmonin inom dig. SelmaStories hälsade på i hennes skönt vildvuxna Gotlandsträdgård.

Det doftar lavendel och hallonsnår. Vinden viner i både äppelträden och tvätten som hänger bakom oss. Vi slår oss ner i grönvitmålade rottingmöbler, Katrin häller upp kaffe och skrattar sitt kluckande fina skratt när hon berättar om livet i huset och trädgården i Martebo, tre mil norr om Visby, där hon och familjen tillbringar tio veckor varje sommar.

Vilken är den korta storyn om ditt sommarhus på Gotland?
– Det började med att jag hittade en annons på Hemnet 2006, men min passion för Gotland var gammal. Jag har varit här varje sommar sedan 1989. I de här trakterna bodde min morbror tidigare, så när jag såg att det fanns ett litet eternithus till salu i min prisklass, så kände jag: ”Nu jäklar”! Barnen var små och vi trängdes i en liten lägenhet i innerstan i Stockholm. Här på Gotland fick de springa fritt.

Köpa tid för pengarna är en mening som jag är glad över att jag hittade.

Du har valt att lägga upp ditt år så att du kan vara här mer än två månader i sträck. Det har ni skrivit in i ert familjekontrakt?
– Ja, det skrevs när jag var med och startade kvinnonätverket 4Good 2003, då mina barn var små, 1 och 3 år gamla. Jag bestämde att jag ville kunna frigöra tid, hämta dem på dagis tidigt varje dag och vara ledig hela deras skollov. Så då började vi åka hit när skolan slutade och hem när skolan började. Och på vintrarna är vi borta 3-4 veckor i USA, där min man växte upp.

Det är ju bara en av alla saker som man blir inspirerad av när man läser din bok, hur man kan göra viktiga strukturella val i livet. Du har valt att ”köpa dig tid”… För många är det mer naturligt att köpa prylar för pengarna. Hur tänker du?
– ”Köpa tid för pengarna”, är en mening som jag är glad över att jag hittade. Ju mer jag har jobbat med ord och stories, ju viktigare har det blivit att döpa en livsfilosofi. Det är inte lätt att navigera och leva annorlunda än många andra. En sann mening kan hjälpa mig att hålla fokus. Det är som att gå runt med en flagga, eller brodera en bonad, och leva under den devisen. Sedan behöver det ju inte gälla resten av livet, men under en period när det är viktigt. Det är viktigt att göra sig story strong, som jag brukar säga.

Lusten att hitta sin egen kraft ska vara viktigare än att inrätta sig.

Din mamma, pappa och ena syster är också här och hälsar på i ert hus. Vad är din egen story… var kommer du ifrån?
– Jag är äldst av tre systrar, föddes i Uppsala 1969 och flyttade sedan till Västerås. Mamma var hemmamamma och under flera år ekonomichef och pappa byggnadsingenjör. Jag minns min uppväxt som väldigt fri, jag kunde cykla omkring en hel dag, kände mig äventyrlig. Jag är otroligt glad över min fria 70-talsuppväxt.

– Jag har alltid läst som en toka, från Kittyböcker i ettan till Harlequinböcker redan när jag var elva, en granne som var bibliotekarie förfasade sig över valet av böcker men min mamma försvarade det där och sa ”Det viktiga är väl att barnen läser!”. Jag plöjde böcker hela dagarna. Mina föräldrar har alltid stöttat mig i mina val, även när jag gick i konstiga kläder till skolan. Lusten att hitta sin egen kraft ska vara viktigare än att inrätta sig.

Vad tyckte dina föräldrar när du sa att du skulle bli Storycoach? Vad är det för yrke?
Mina föräldrar har ju varit löntagare, och inte riktigt förstått hur entreprenörer fungerar eller vad jag håller på med. Det var likadant när jag startade inspirationsnätverket 4good, de tänkte väl: ”Hur kan man leva på det där?” Men i vanlig ordning så har de trott på mig.

På 4good jobbade Katrin som kreativ chef och skapade tillsammans med sina kollegor inspirationskvällar för tusentals kvinnor. En del kvällar handlar om att dela ”Sunshine stories” och andra livserfarenheter från entreprenörer och inspiratörer av olika slag. Nätverket växte snabbt och har idag över 30 000 medlemmar.

I boken Hitta din sanna story berättar Katrin om hur hon efter ett antal år kom fram till att hon ville lämna det framgångsrika företaget hon varit med och grundat, hon kände sig mer och mer som en fågel ofrivilligt instängd i en bur.

Känslan ledde till beslutet att hoppa av. Rakt ut i det okända. Hon hade ingen plan, men det tog inte lång tid förrän hon började skissa på det som skulle bli hennes nya jobb. Storycoach. I dag jobbar hon sedan många år med att göra både privatpersoner och företag mer ”story strong”, det vill säga bli mer autentiska och därmed kunna ta tydliga beslut och kommunicera bättre.

När vi äger våra stories blir vi de bästa ambassadörerna för våra liv och våra företag, vi blir äkta i vår framtoning och får möjlighet att beröra på djupet! Så förändrar vi världen, en story i taget.

Du har slagit an en sträng där du får människor att tänka lite utanför de redan satta ramarna, tänka att man är så mycket mer och alltid kan börja om livet om vi vill?
– Ja, och det verkar som så många behöver tänka så. Både mamma och pappa vill ge boken till sina vänner. En annan vän ville ge boken till en vän som är offer i sin egen livsstory, och behöver nya perspektiv. En klient som kom till mig, en äldre man som trodde att han skulle varva ner efter många framgångsrika år i finansbranschen, insåg att han inte alls ville sluta jobba. Det fanns inget i hans väsen som kändes sant i det. Det funkar inte att göra val som inte är sanna för en själv.

Vi lever i en tid full av korta snabba stories på sociala medier, där vi hela tiden påminns om vad vi vill dela med andra. Det här ständiga delandet kan ju vara stressande för många. Många av oss rusar framåt, delar allt vi gör i jakten på mot nästa mål. Med din metod tvingas man först titta bakåt i livet, varför är det så viktigt att gräva i sin livshistoria?
Jag brukar jämföra det med att om du ska spänna en pilbåge, och verkligen sikta på att träffa mitt i prick. Om du inte spänner bågen så långt bak du kan så kan du aldrig nå målet. Vill du nå ett mål med behållning, då handlar det om att luta sig tillbaka, gräva där man står och hitta guldmaterial i sin livsberättelse som är beständigt. Vi ska sedan bygga en hållbar grund, en plattform, av det materialet.

Använda det man har.
– Ja. För när man börjar springa i racet är det så lätt att man börjar titta åt sidan och förlorar tyngden, lite som i den klassiska berättelsen om haren och sköldpaddan. Till slut är det sköldpaddan som vinner loppet. För den har lyckats vara i nuet, i rumstid, och samtidigt i rörelse. Frågan är ju om vårt framåtlutade tempo alltid är det rätta. Jag tror det är bättre att först känna in: ”Aha, det är så här det ska kännas, så här mår jag som bäst. Nu börjar jag röra mig.”

Och det du hjälper oss med i din bok är att ringa in styrkorna, de grundelement, som vi behöver för att må bra och verka positivt. Vad är dina egna guldkorn/grundstyrkor som du har hittat?
– För mig handlar det inte bara om att hitta styrkor. Sprängkraften ligger i att inte automatiskt börja rabbla sina grundstyrkor. Vad jag menar med styrka är något som du måste känna dig fram till, bottna i. Bara när du känner att du blir glad och energifull av något, då blir det en styrka. Själv har jag kommit fram till att jag är stark på att hitta på och göra nytt – jag söker mig ständigt efter det som ger mig en känsla av nyupptäckt. Jag blir också glad och full av energi när jag sätter samman saker, skapar en helhetsbild av något. Med det i åtanke är det lätt att se hur jag i många år jobbat som konceptutvecklare och skapat kommunikativa strategier till exempel, men den här superkraften är något jag alltid haft och alltid kommer att ha, som jag resonerar.

Och i boken finns ju massa övningar för detta, till exempel att ”strömskriva”. När fick du iden att du ville skriva en bok om din metod?
– Ett avgörande moment var när jag tillfrågades om att hålla en workshop. Jag satte ihop ett material, och på tåget på vägen hem från Göteborg när jag tittar igenom mina anteckningar känner jag, ”det här är ju en bok”. Jag hade skrivit: Hitta din story. Äg din story. Dela din story. Sen fick vi kontakt lite senare, du blev min förläggare och uppmuntrade mig att skriva vidare.

Vad har varit roligast med att skriva?
– Hantverket, att sitta med min fantastiska redaktör Liselotte Wennborg Ramberg och känna hur texten bara blir bättre när man redigerar. Hon har en sån passion. Jag hade kunnat sitta i tolv timmar i sträck, utan lunch, och bara bolla formuleringar och ändringar. Jag får tårar i ögonen, jag har sån respekt för hur en bok blir till. Och jag är riktigt stolt över att jag orkade skriva om, och om igen.

Och vad var svårast?
– Skammen. Att först bli bedömd för att få bokkontrakt. Man tittar på texten och känner, vad är det här för skit? Hur ska detta gå? Och sedan skammen när jag väl ska ge ut boken, vem är väl jag? Men den kreativa processen funkar ju ofta så. Mellan varven har jag också kunnat känna, att det här är ju riktigt bra!

Alla söker vi efter den här skatten – längtan efter att hitta tryggheten och den inre harmonin. Rötterna.

Vad vill du att läsarna ska känna när man har läst din bok?
– Jag hoppas att boken ska hitta till alla som behöver den. Jag har ingen annan förväntning. Läsarna finns i alla åldrar, men oftast är det någon gång efter 40 som man känner, ”jag anar att jag har mer att ge i livet…” och där kommer min bok och metod in. Den där känslan finns i många av oss, speciellt eftersom vi har det så bra materiellt i vårt land. Då kan man undra varför vi inte mår bättre. Jag tror vi längtar efter att känna oss hela och det går inte att uppfylla med saker eller löneökning.

Alla behöver hitta tillbaks till sig själva emellanåt.
– Ja, och det spelar igen roll vad man jobbar med, jag har coachat allt från en 59-årig vd till en 30-årig keramiker. Alla söker vi efter den här skatten – längtan efter att hitta tryggheten och den inre harmonin. Rötterna. Och ja, du har alla svaren och den sanna storyn inom dig och därför kan alla bli en storyteller.

Av Carina Nunstedt

Köp boken här

Köp boken här

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!