Ken Follett - mästarförfattare i fler än en genre
Författare

Ken Follett - mästarförfattare i fler än en genre

Ken Follett är en av världens största författare - känd för både hyllade spionberättelser och historiska romaner. Men det är inte bara hans böcker som lämnar ett avtryck hos människor - möt den färgstarka mannen bakom de tidlösa klassikerna.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Publicerad: 27 januari 2022

Ken Follett är en av världens största författare - känd för både hyllade spionberättelser och historiska romaner. Men det är inte bara hans böcker som lämnar ett avtryck hos människor - möt den färgstarka mannen bakom de tidlösa klassikerna.

Nu är Ken Follett aktuell igen, den här gången med en apokalyptisk roman där i stort sett alla stora kriser slår mot världen samtidigt. I boken Aldrig är den dystopiska känslan total, med extremväder och USA:s militär som utsätts för ett attentat. Och som alltid när Ken skriver är det thriller när det är som allra bäst.

Aldrig

Aldrig

Ken Follett
Storpocket
Köp boken

För över trettio år sedan kom dundersuccén Svärdet och spiran, och 2020 avslutades den mäktiga Katedralserien med Aftonen och morgonen som utspelar sig innan den första boken. Det utspelar sig i den fiktiva medeltidsstaden Kingsbridge i England, och läsaren får följa med på en resa där den anglosaxiska kulturen hotas av vikingar under ”The dark ages”. Katedralserien är en lång saga fylld av kärlek, makt och fascinerande historia, som har kommit till att bli Kens klassiska mästerverk.

I samband med lanseringen av Den eviga elden åkte SelmaStories till Skottland och fick träffa Ken Follett för en intervju. Läs hela intervjun här! Vi gjorde även ett fint filmat inslag i härliga miljöer, där Ken berättar mer om skrivandet.

 

 

Nyckeln till en gripande berättelse

När Ken Follett berättar om sin skrivarprocess förstår man att han är ett proffs – den är väldigt specifik, och inget för den otåliga. Tre år är hans standard för varje bok- första året för planering och research, andra året för det första utkastet, och tredje året för att skriva om allt från början till slut.

– Jag går inte in och bara redigerar lite här och där för då blir man lätt blind för sin egen text och tycker den är perfekt. Jag skriver om den helt, säger han.

Dels handlar det om att skapa det ultimata händelseförloppet där läsaren aldrig tappar intresset, men det handlar också om att vara så sanningsenlig som möjligt. Han spenderar mycket tid på att besöka de historiska platser som fortfarande finns bevarade från 1000-talet- och även de minsta detaljerna är av största vikt. Inför Aftonen och Morgonen spenderade han lång tid på att försöka ta reda på vad för underkläder folk använde under The dark ages. Men till slut fick han hitta på det själv.

Vågar trotsa normerna

Ken Follett är inte rädd för att utmana normerna, varken i sina böcker eller i verkligheten. Han har blivit känd för att skapa banbrytande karaktärer och historier – något han blivit både hyllad och kritiserad för. Framför allt har han tagit en feministisk ståndpunkt och låtit starka kvinnliga karaktärer stå i fokus, trots att det inte nödvändigtvis var så det såg ut under medeltiden. Det är svårt att förstå att den här upplyste mannen växte upp i en kristen sekt där han varken fick se på TV eller gå på bio.

Boktips

Här är alla böckerna i Katedralserien

Ken Follett når ut till alla generationer

Det är inte många författare som lyckas hålla sig kvar på toppen av boklistorna, och underhålla generation efter generation med sina berättelser – men Ken Follett är en av de få. Den yngre generationen i dagens samhälle blir ofta anklagad för att snabbt tappa intresse och koncentration när de läser. Hur kan så många ungdomar ändå läsa dessa tegelstensliknande böcker?

– Det handlar bara om boken. Om du verkligen gillar den vill du att den ska vara lång. Många tror att när de har börjat på en bok så måste de läsa klart den, vilket är fel. Jag tycker inte det är något fel med att ha dålíg koncentration för när de väl får längre material som de gillar kommer de att läsa det. Kolla bara på Harry Potter. Vi måste ge barn spännande berättelser.

Missa inte Ken Folletts fascinerande romansvit om 1900-talet!

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och arbetar som redaktör för SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!