Ken Follett:
Författarna

Ken Follett: "Människans frigörelse går alltid två steg framåt och ett steg bakåt"

Ken Follett är en av världens största författare- med över 130 miljoner sålda exemplar av sina 36 böcker i 80 olika länder, på 33 olika språk är det svårt att påstå något annat. Och det är inte bara hans böcker som lämnar ett avtryck hos människor- möt den färgstarka mannen bakom de tidlösa klassikerna.

Av: Lina Nilsson
Publicerad: 23 september 2020

Ken Follett är en av världens största författare- med över 130 miljoner sålda exemplar av sina 36 böcker i 80 olika länder, på 33 olika språk är det svårt att påstå något annat. Och det är inte bara hans böcker som lämnar ett avtryck hos människor- möt den färgstarka mannen bakom de tidlösa klassikerna.

Trettio år efter dundersuccén Svärdet och spiran släpps nu Aftonen och morgonen som är dess föregångare. Under en digital presskonferens berättar författaren om den nysläppta boken. Även denna gång utspelar det sig i den fiktiva medeltidsstaden Kingsbridge i England, och vi får följa med på en resa där den anglosaxiska kulturen hotas av vikingar under ”The dark ages”. Det är den fjärde bokan som släpps i den älskade Katedralserien- en lång saga fylld av kärlek, makt och fascinerande historia, som har kommit till att bli Kens klassiska mästerverk.

Nyckeln till en gripande berättelse

När Ken Follett berättar om sin skrivarprocess förstår man att han är ett proffs- den är väldigt specifik, och inget för den otåliga. Tre år är hans standard för varje bok- första året för planering och research, andra året för det första utkastet, och tredje året för att skriva om allt från början till slut.

– Jag går inte in och bara redigerar lite här och där för då blir man lätt blind för sin egen text och tycker den är perfekt. Jag skriver om den helt.

Dels handlar det om att skapa det ultimata händelseförloppet där läsaren aldrig tappar intresset, men det handlar också om att vara så sanningsenlig som möjligt. Han spenderar mycket tid på att besöka de historiska platser som fortfarande finns bevarade från 1000-talet- och även de minsta detaljerna är av största vikt. Inför Aftonen och Morgonen spenderade han lång tid på att försöka ta reda på vad för underkläder folk använde under The dark ages. Men till slut fick han hitta på det själv.

“Jag bryr mig mer om vad som kommer hända i nästa kapitel av boken än vad som kommer hända mig imorgon.”

Det är med stor passion som han berättar om sina böcker. Kärleken till skrivandet och den aldrig sviktande inspirationen  får honom att fortsätta producera berättelser som älskas av läsarna. Trots att boken är en föregångare till Svärdet och Spiran var det när den senaste boken Den eviga elden nästan var klar som han bestämde sig för att skriva Aftonen och morgonen. Han har till och med jobbat med en ny story i ett helt år redan nu, men mer än det får vi inte veta.

– Jag bryr mig mer om vad som kommer hända i nästa kapitel av boken, än vad som kommer hända mig imorgon. Och varje gång jag kommer till slutet av en bok får jag idéer för nästa.

Vågar trotsa normerna

Ken Follett är inte rädd för att utmana normerna, varken i sina böcker eller i verkligheten. Han har blivit känd för att skapa banbrytande karaktärer och historier- något han blivit både hyllad och kritiserad för. Framför allt har han tagit en feministisk ståndpunkt och låtit starka kvinnliga karaktärer stå i fokus, trots att det inte nödvändigtvis var så det såg ut under medeltiden. Det är svårt att förstå att den här upplyste mannen växte upp i en kristen sekt där han varken fick se på TV eller gå på bio. Ett ämne som SelmaStories pratade med författaren om i en intervju för tre år sedan när Den eviga elden var aktuell.

Att det alltid ska finnas ett högre syfte i böckerna är viktigt, ofta blir det om människors kamp för frihet. I Aftonen och Morgonen handlar denna kamp om ”The rule of law” som ännu inte fanns under anglosaxarnas tid. The rule of law betyder kort och gott att lagen ska gälla alla, oavsett makt och rikedom. I boken visar sig den orättvisa maktbalansen bland annat genom slaveri- något som på senaste tid uppmärksammats på nytt, bland annat genom Black Lives Matter-rörelsen.

– Att ingen människa står över någon annan är en av de mest grundläggande faktorerna för frihet, så det är aktuellt än idag.

På frågan om hur han ser på vår samtid, som bland annat är präglat av rasism och annat typ av socialt förtryck är han ändå optimistisk.

– Människans frigörelse går alltid två steg framåt och ett steg bakåt. Kampen för religionsfrihet pågick i hundratals år men nu kan många europeiska länder ta det för givet. Ofta tar vi oss framåt även fast vi ibland kliver bakåt på vägen. Jag hoppas att de orättvisor vi ser idag bara är ett bakslag.

Når ut till alla generationer

Det är inte många författare som lyckas hålla sig kvar på toppen av boklistorna, och underhålla generation efter generation med sina berättelser- men Ken Follett är en av de få. Den yngre generationen i dagens samhälle blir ofta anklagad för att snabbt tappa intresse och koncentration när de läser. Hur kan så många ungdomar ändå läsa dessa tegelstensliknande böcker?

– Det handlar bara om boken. Om du verkligen gillar den vill du att den ska vara lång. Många tror att när de har börjat på en bok så måste de läsa klart den, vilket är fel. Jag tycker inte det är något fel med att ha dålíg koncentration för när de väl får längre material som de gillar kommer de att läsa det. Kolla bara på Harry Potter. Vi måste ge barn spännande berättelser.

Boktips

Alla böcker i Katedralserien

En sida till? Fortsätt läs!