Kokboksaktuella Zeina Mourtada om sitt första svenska matminne: ”Det var såå exotiskt!”
Författare

Kokboksaktuella Zeina Mourtada om sitt första svenska matminne: ”Det var såå exotiskt!”

Zeinas kitchen har slagit stort på sociala medier och i tv. Hennes matblogg har vunnit priser och nu släpps äntligen hennes tredje kokbok. Men vem är egentligen denna Zeina Mourtada, som förgyller våra flöden med färgglada och vackra maträtter?

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Ulrika Ekblom
Publicerad: 13 september 2018

Zeinas kitchen har slagit stort på sociala medier och i tv. Hennes matblogg har vunnit priser och nu släpps äntligen hennes tredje kokbok. Men vem är egentligen denna Zeina Mourtada, som förgyller våra flöden med färgglada och vackra maträtter?

Zeina Mourtada, som ligger bakom succén Zeinas kitchen, är känd för sin krämiga och silkeslena hummus, sina saftiga kebaber och de mustiga grytorna som helst äts med bröd. Med kunskap inom en mängd olika kök, lyckas hon få människor från olika länder i hela världen att lyckligt utbrista ”det smakar precis som när min mamma lagade det!”.

Hon har vunnit priser för sin matblogg, lagat mat i Nyhetsmorgon på TV4, är just nu aktuell i SVT:s program ”Timjan, tupp & tårta” och har tidigare släppt två fantastiska kokböcker- Zeinas kitchen och Zeinas green kitchen. I hennes tredje bok gör hon sin egen spin på enkel vardagsmat med inspiration från världens alla hörn- till exempel Thailand, Kuba och Venezuela. Perfekt när fantasin brister och familjen är hungrig! Men vem är egentligen kvinnan som har skapat detta imperium – som hennes man kallar det – och hur blev hon Zeinas kitchen?

Läs även: Essän”Husmoderns död” av Sara Danius

”Vem bryr sig om vad jag äter?”

Zeina Mourtada var mitt i sina studier på Komvux där hon gick för att komplettera sina gymnasiebetyg. Hon ville studera vidare och hade siktet inställt på att bli socionom, men tvingades pausa sina Komvuxstudier när hon plötsligt blev gravid.

När hon år 2014 var föräldraledig kände hon sig rastlös och uttråkad och kände ett behov av att göra någonting. Hennes storasyster, som sedan länge kände till Zeinas matlagningstalang, uppmuntrade henne att gå med i en matgrupp på Facebook för att dela med sig av sina rätter. Zeina, som hade varken Facebook eller Instagram – eller några som helst planer på att skaffa det – var först mycket skeptisk.

– Jag tänkte bara ”vem bryr sig om vad jag äter?”

Bild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina MourtadaBild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina Mourtada

Systern hade dock större tilltro till Zeinas potential att inspirera, och skaffade ett Facebookkonto åt henne och gick med i en matgrupp. Zeinas mobiltelefon var fylld av matbilder – hon hade för vana att alltid skicka bilder på det hon hade tillagat till sina föräldrar – och när hon la upp den första bilden visade det sig att det var många som brydde sig om vad hon åt. Den hemmagjorda färskosten gick hem hos gruppmedlemmarna och i kommentarsfältet lovordades Zeina och receptet efterfrågades ivrigt.

– Det var tusen gånger roligare att få den responsen än att skicka en bild till sin mamma och få ett meddelande dagen efter med texten ”bra”.

Facebook och matgruppen gav mersmak och Zeina bestämde sig för att skapa en egen matgrupp. En grupp som idag har över 70 000 medlemmar som dagligen delar med sig av mat- och bakrecept från hela världen.

Läs mer: 9 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg

Framme vid ett vägskäl

Efter en tid, och många delade matbilder, började andra medlemmar be henne att samla alla recept på en och samma plats. ”Det är så jobbigt att skrolla i flödet för att hitta dina recept”, skrev de. Zeina visste inte riktigt hur hon skulle göra, men tänkte att en blogg kanske var det mest passande.

– Jag såg det absolut inte som en blogg. Jag smackade bara upp alla recept som folk efterfrågade mest. Det var en väldigt ful blogg, bilderna var definitivt inte snygga och recepten var inte superproffsigt skrivna. Jag la bara upp de recept som folk gillade mest i matgruppen.

Bild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina Mourtada

Efter det hände någonting. På bara några månader hade Zeina plötsligt tusentals besökare varje dag och hon undrade chockerat varifrån alla människor kom och hur de hittat till hennes blogg.

Efter bara sex månader blev hon nominerad till Matbloggspriset där hon kammade hem första pris med rekordmånga röster – över 50 procent – och därmed kunde titulera sig Sveriges bästa matblogg 2015.

– Det var där och då det slog mig: jag har någonting här. Någonting folk har efterfrågat väldigt länge. Folk har saknat den här maten.

Hon insåg att hon stod mellan två val: att gå tillbaka till sina studier och lägga det här på hyllan, eller att satsa helhjärtat på Zeinas kitchen.

Läs detta också: Sveriges Mästerkock 2018 är Erik Hammar – nu kommer kokboken!

Bild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina MourtadaBild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina Mourtada

Det svenska köket

Zeinas blogg är fylld av recept från världens alla hörn, hon tycks röra sig obehindrat i de allra flesta kök och det tackar hon sin bakgrund för. Hon växte upp med föräldrar som älskade att experimentera med maten och som ofta testade rätter från många olika länder. Zeinas föräldrar kommer båda från Libanon, men på grund av inbördeskrig i landet flydde de till Sierra Leone i Västafrika, där Zeina föddes och tillbringade sina första år i livet. De lagade mycket libanesisk och västafrikansk mat, men testade även mycket från bland annat det thailändska köket.

Så småningom blev det oroligt även i Sierra Leone, och familjen tvingades fly igen. Denna gång hamnade de i Sverige och Zeinas mamma var snabb att testa det svenska köket. Zeina minns att den första rätten hon bjöd på (bortsett från kanelbullar) var en fiskgratäng.

– Vi tyckte att det var exotiskt. I Mellanöstern och Västafrika kryddar man ihjäl fisken och friterar den, man ska inte känna smaken av den. Men här var det liksom torsk i en gräddig sås med potatis. Vi hade aldrig ens ätit mat med grädde i.

Viktigt att det är autentiskt

Zeina var van vid att ständigt prova nya smaker, nya rätter, nya kök. Och än idag är det hennes största glädje i matlagningen.

– Jag älskar att testa nya smaker. Det är sällan jag lagar om samma rätt som vi redan har ätit en gång. Det blir inte alltid supergott, men det är alltid roligt att testa!

Och när Zeina experimenterar och testar, gör hon det ordentligt. För henne är det otroligt viktigt att all mat hon tillagar är autentisk. Om hon lagar en maträtt från exempelvis Afghanistan, är det av allra största vikt att det blir rätt, och precis som den görs i Afghanistan. När det gäller rätter från Mellanöstern och även vissa afrikanska rätter, ringer hon ofta till sin mamma för att få recept, men många gånger ”researchar” hon.

– Ibland kan det hända att jag sitter och kollar på ett indiskt matklipp där de pratar hindi. Jag förstår ingenting av vad de säger, men jag får en känsla av vad som händer och vad de gör.

Att hon aldrig tummar på att det ska vara korrekt och autentiskt, kan vara den stora anledningen till att den kommentar hon oftast får höra är ”du gör den precis som min mamma brukade göra den!” – kanske den bästa komplimangen man kan få.

Bild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina Mourtada

Familjen som testpersoner

Zeinas man Jamil och de tre barnen Batol 13 år, Hadi 7 år och Aliya 5 år är ofrivilliga (men oftast också frivilliga) testpersoner för Zeinas experimenterande.

– Mina barn äter det mesta. Inte allt, men det mesta. De har väl vant sig vid att jag kan komma och säga ”idag ska vi äta en jamaicansk gröt”. De smakar alltid och tycker faktiskt att det mesta är gott.

Kanske har hon lyckats med precis det hennes föräldrar gjorde: att överföra sin orädsla för nya smaker och att testa nya rätter. Barnen har också börjat visa ett intresse för matlagning och Zeina berättar hur den äldsta dottern Batol mer och mer har börjat ta för sig i köket, och att sonen Hadi verkligen njuter av att äta mat.

– Han kan sitta och äta och säga saker som ”åh, det här är så gott! Jag kan känna den här sura smaken”, och han verkligen uppskattar maten. Jag hoppas att jag har fört över matvärlden till dem.

Bild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina Mourtada

Skiljer på mat och privat

För Zeina är det viktigt att skilja på sitt privatliv och sitt varumärke. Många läsare efterfrågar bilder på kläder och ställer många personliga frågor, men hon har valt att hålla sig till mat.

– Jag ska skona mina läsare från att helt plötsligt bli en livsstilsbloggare. Jag kommer aldrig börja skriva om min nya tröja och mitt barns nya shorts. Det kan var skönt för folk att slippa skrolla igenom min livshistoria för att hitta ett recept.

Hennes blogg och Instagram-flöde ska vara endast mat, men hon berättar att hon på Instagram Stories brukar gå ”bananas” med mer privata bilder och filmklipp. Hon håller dock strikt på att inte visa upp sina barn, och även hennes man – som har varken Facebook eller Instagram – håller sig gärna utanför.

– Han säger: ”Jag står här och stöttar dig. Jag vet inte vad du gör, men jag ser att du har byggt upp ett imperium någonstans där ute på sociala medier”, berättar Zeina.

Från 1500 recept till 80

När hon skulle skriva sin första bok var det enligt Zeina ”helt omöjligt” att välja vilka recept som skulle få vara med. Hennes blogg innehåller över 1500 recept och Zeina blev ombedd att försöka välja åttio recept.

– Va? Åttio? Det är ju omöjligt! Kan vi inte ta med allt? hade Zeina svarat.

Hon hade först tänkt att boken skulle bestå av ”Zeinas bästa” med mat från alla länder, men efter diskussioner kring vilka recept som har blivit mest populära och efterfrågade, bestämdes det att kokboken skulle fyllas av recept från Mellanöstern.

– Mina kebabrecept visste jag direkt att jag ville ha med. De är populära och jag älskar kebab, så kebab var givet. Det måste finnas ett kebabkapitel och det måste finnas ett dolmakapitel.

Bild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina Mourtada

Under tiden Zeina jobbade med kokboken spelades även SVT-programmet ”Timjan, tupp & tårta in” och precis som alltid behövde bloggen hålla en fortsatt hög standard. Till råga på det arbetade hon därjämte som passionslärare på Fryshuset. Två gånger i veckan höll hon passionsämnet matlagning för högstadieelever som ville lära sig mer om mat och bak. Hon följde niondeklassen hon hade haft sedan de gick i sjuan, men till slut var hon tvungen att inse att hon måste ta en paus från läraryrket för att hinna med allt annat.

– Jag ville inte överge mina elever och säga upp mig. Av allt jag har gjort är det det bästa, att få jobba med de där ungdomarna. Jag kommer definitivt gå tillbaka, för det var det roligaste av allt.

Veckans matsedel är ytterligare ett bevis på att Zeina aldrig slutar inspirera- och får våra magar att konstant kurra!

Bild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina MourtadaBild ur kokboken "Zeinas kitchen" av Zeina Mourtada

Samtliga fotografier är tagna av Ulrika Ekblom och finns i kokboken Zeinas kitchen. 

Veckans matsedel

Veckans matsedel

Zeina Mourtada
Inbunden
Köp boken

Fakta

 • Vem

  Zeina Mourtada.

 • Född

  1982 i Sierra Leone.

 • Familj

  Maken Jamil, dottern Batol, 13, sonen Hadi, 7, och yngsta dottern Aliya, 5.

 • Bor

  I Sollentuna.

 • Gör

  Driver Zeinas kitchen, skriver kokböcker och är matlagningslärare på Fryshuset (men har just nu ett uppehåll).

 • Aktuell med

  Kokboken Veckans matsedel.

En sida till? Fortsätt läs!