Koll på cli-fi och wuxia? 6 bokgenrer du inte visste fanns
Författare

Koll på cli-fi och wuxia? 6 bokgenrer du inte visste fanns

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 31 januari 2018

Visste du att det finns en bokgenre med romaner helt dedikerade till miljöfrågor? SelmaStories guidar dig genom de bisarra bokgenrerna du inte visste fanns.

 

1. Wuxia

Jin Yong - A hero born

Fokuserar på kinesiska krigare och termen kommer direkt från det kinesiska ordet för kampsport. Begreppet har även spridit sig till film och videospel. Berättelserna kretsar vanligen runt en kringströvande svärdsman med goda färdigheter i stridskonst och dennes kamp för det goda i en värld fylld av ondska och våld.

En framgångsrik wuxiaförfattare är Jin Yong, vars första bok översatt till engelska kommer i år: hero born.

 

2. Twitterroman

Jennifer Egan - Black Box

Att skriva en hel roman 140 tecken i taget (numera utökat till 280 tecken) på mikrobloggen Twitter, så kallad ”twiction”, är en konst få har försökt sig på. Fördelen med att lägga ut så korta delar åt gången blir att man enkelt kan föra en diskussion med läsarna. Det finns även de som komprimerar en hel berättelse till en enda tweet – 140 tecken.

Jennifer Egans Twitterskapade roman Black Book är vacker läsning i 47 kapitel.

3. Cli-fi

Cormac McCarthy - Vagen

Cli-fi, en förkortning av climate-fiction, berättar historier med blickfånget på klimatförändringar och dess påverkan på jorden. Dessa kan utspela sig i nutid, men även i en dystopisk framtidsvärld. I och med att miljöfrågor har blivit mer uppmärksammade de senaste åren, har den här genren fått sig ett riktigt uppsving.

En omtalad, och även filmatiserad cli-fi-roman är Cormac McCarthys Vägen som följer en far och hans son genom ett folktomt Amerika.

4. Oulipo

Georges Perec - Försvinna

Med ursprung ur franskan betyder Oulipo ungefär ”verkstad för potentiell litteratur” och innebär idén om att kreativitet föds ur begränsningar. Ett exempel är S+7-regeln där varje substantiv i en text ska ersättas med med det sjunde efterföljande substantivet i uppslagsboken. En annan regel är att utesluta en specifik bokstav, som i George Perecs verk Försvinna där bokstaven e har undvikits helt.

5. Antiroman

James Joyce - Ulysses

Precis som det låter är en antiroman motsatsen till en typisk roman och dess konventioner. Brist på tydliga intriger, karaktärsutveckling och tidsuppfattning samt alternativa avslut, är några vanliga företeelser inom den här experimentella genren.

James Joyce experimenterade stort i sitt klassiska verk Ulysses från 1922 och ansågs revolutionerande i sin tid.

6. Sedekomedi (”Comedy of manners” på engelska)

Jane Austen - Stolthet och Fordom

Med stereotypiskt borgerliga miljöer i fokus ges ett satiriskt perspektiv på den klassens pretentiösa uppföranden och umgängessätt. Detta sägs ha sitt ursprung från när Storbritannien återinförde monarkin under 1600-talet.

En klassisk författare som anammat genren är Jane Austen med sina Stolthet och fördom, Emma, Förnuft och känsla och Övertalning.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!