Kristallkronor, kravatter och krinoliner – 9 romaner för dig som älskar kostymdrama
Boktips

Kristallkronor, kravatter och krinoliner – 9 romaner för dig som älskar kostymdrama

Älskar du också spännande intriger runt en greves klanderfria middagsbord, och romantiska möten mellan gentlemän i frack och galanta damer med många juveler? Då är de här böckerna nog helt i din smak.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: UnSplash
Publicerad: 14 februari 2022

Älskar du också spännande intriger runt en greves klanderfria middagsbord, och romantiska möten mellan gentlemän i frack och galanta damer med många juveler? Då är de här böckerna nog helt i din smak.

Tomheten som uppstår när man har sett klart alla avsnitt av Bridgerton, The Gilded Age eller Downton Abbey

via GIPHY

 

Lyckligtvis kan man fylla den tomheten med böcker! Det finns massor av härliga romaner som utspelar sig i historisk miljö med samma elegans som hos Lady Grantham. Inte minst alla böcker som Bridgerton-serien bygger på, av succéförfattaren Julia Quinn. En mängd läsning som passar perfekt nu när säsong två har premiär på Netflix. Här har vi listat alla böcker i Familjen Bridgerton-serien!

Bok 1

Summan av alla kyssar av Julia Quinn

Bridgerton-författaren Julia Quinn är också aktuell med annan bokserie om fyra delar som utspelar sig i London under det förlovade 1800-talet. I denna kvartettens tredje del får läsaren möta Sarah Pleinsworth – en utåtriktad känslomänniska. Hugh Prentice är den intelligenta men emotionellt hämmade adelsmannen som i en duell nästan splittrade Sarahs familj. De båda tvingas trots sina olikheter och konflikter spendera en hel vecka tillsammans, och mot alla odds fattar de tycke för varandra…

Bok 2

Doktorns dotter av Trine Angelsen

Doktorns dotter är den första delen i den historiska romance-serien Folket på Engeløya av norska Trine Angelsen. Det är en kall vinterkväll när doktorn Gabriel är på väg hem och hästen plötsligt går till sidan av vägen. I vägkanten ligger en flicka, till synes livlös. Gabriel tar med sig flickan hem, där det råder stor uppståndelse. Vem är hon? Var kommer hon ifrån? Ingen vet, och själv säger flickan inte ett ord.

Översättare: Lie Fredholm

Bok 3

Belgravia av Julian Fellowes

Julian Fellowes är geniet som ensam skrev alla avsnitten av långkörar-TV-serien Downton Abbey. Han är också aktuell igen med tokhyllade HBO-serien The Gilded Age. Men Fellowes är även författare till några riktigt trevliga kostymdramer i bokform. Få andra har hans känsla för de stärkta skjortkragarnas och de stormande societetsromansernas tidevarv och i den här romanen, som också lästs in i tre delar av Magnus Roosmann, känner vi igen upplägget från Downton med intriger både upstairs and downstairs. Vi möter London-industrialisten Mr. Trenchard och hans hustru Anne som tycks sin stämpel som nyrika tycks ha en hållhake på Lady Brockenhurst – en av Englands allra förnämsta adelsdamer.

Bok 4

Emmas affär av Tessa Dare

Detta är första delen i en ny kostymdramaserie romaner under samlingsnamnet Kvinnorna på Bloom Square. Tessa Dare är omåttligt populär i USA:s romance-värld, som vi ju vet är enorm. Här är det precis som vi som gillar juveler och krinoliner vill ha det – fint folk i London, hertigar och tjänstefolk, sömmerskor och förlovningar som bryts, och kanske något mer spicy romance än exempelvis Downton Abbey.

Bok 5

Stolthet och fördom av Jane Austen

I Jane Austens tidlösa Stolthet och fördom är det den moraliskt och intellektuellt självständiga Elizabeth Bennet som är hjältinna. Hon och hennes systrar lever under hotet av att förlora sitt hem. Den dag deras far går bort kommer godset Longbourn ärvas av närmaste manlige släkting. I det här fallet Mr. Collins. Framtiden för systrarna är alltså oviss. Men läsaren får även i denna älskade klassiker lära känna Mr Darcy – kanske den mest eftertraktade manlige romangestalten genom tiderna?

Bok 6

Familjen Winther-serien av Kathrine Wessel

Skulle man mot förmodan bli trött på London kan man ta sig en tur till den nordiska kostymdramautgivning som finns, och där är Kathrine Wessels serie om Familjen Winther ett lysande exempel. Serien har flera delar, kommer ut i hög takt, och utspelar sig i Trondheim på 1880-talet – en turbulent tid då kvinnors rättigheter stärktes i Norden. Här är det spännande, och en hel del romantik.

Bok 7

Ellens val: Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg

danskt band
Köp boken

Ellens val är en romanceserie om systerskap som utspelar sig strax efter sekelskiftet 1800-1900. I den senaste delen i serien har Ellen förlovat sig med Carl, men om bröllopet kommer kunna gå av stapeln som planerat blir plötsligt ovisst när Carls familj drabbas av olycka. Samtidigt sörjer väninnan Ingeborg att hennes stora kärlek förlovat sig med en annan. Gerda däremot har ännu inte mött kärleken, när hon en dag träffar nattfjärilen Serafia – en kvinna som ger henne nya perspektiv på livet.

Bok 8

Brobyggarna av Jan Guillou

2010 bestämde sig Jan Guillou för att skriva en släktsaga komplett med alla de tre generationerna: Värvaren, Ärvaren och Fördärvaren. Resulatet gick i hamn 2021, då Guillou med Den som dödade helvetets änglar avslutade en romanserie i tio delar som tidsmässigt spänner sig över hela 1900-talet. I första delen, Brobyggarna, skriver Guillou underhållande på ett sätt som får en att tänka att han nog måste ha sett åtminstone några avsnitt av Downton Abbey. För familjen Lauritzens intriger, med de tre norska bröderna Lauritz, Sverre och Harald i spetsen, bygger med tiden upp ett av Europas mest framgångsrika affärsimperier.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!