Boktips - 9 kriminalromaner med en journalist i huvudrollen
Boktips

Boktips - 9 kriminalromaner med en journalist i huvudrollen

Från mysdeckare till rysande thrillers - med journalister som huvudkaraktärer! Vi på SelmaStories har samlat några av de bästa deckarböckerna där skarpa journalister löser brottsmysterier och avslöjar mörka hemligheter.Av: Russell Rothman
Fotograf: Midjourney
Publicerad: 18 juli 2023

Från mysdeckare till rysande thrillers - med journalister som huvudkaraktärer! Vi på SelmaStories har samlat några av de bästa deckarböckerna där skarpa journalister löser brottsmysterier och avslöjar mörka hemligheter.Bok 1

Fräls oss ifrån ondo av Johannes Selåker

Inbunden
Köp boken

Smart och välskriven spänning med journalisten Selma Halilovic i centrum. När en tonårsflicka livestreamar sitt eget självmord på Instagram, blir Selma plågad av frågor om vem hon är och vad som ledde henne till detta. Samtidigt skakas trakten runt Umeå av mystiska sabotage, som den sparkade kvällstidningsjournalisten Selma nu bevakar som frilansare. När Selma råkar stöta på självmordsvideon upptäcker hon något fasansfullt. Finns det en koppling mellan dessa händelser och flickan som försvann från en sekt i Vindeln för några veckor sedan? Samtidigt konfronteras Selma med sina egna demoner från det förflutna, och allt närmar sig en punkt där alla trådar verkar löpa samman: den mystiska sekten och en hämndlysten man.

Bok 2

Flykt av Emmy Walt

Inbunden
Köp boken

Journalisten Mila är på plats i Frankrike för att skriva en artikel om flyktingkrisen när flera terrorattacker plötsligt skakar Europa. När Mila kontaktar hennes man Marcus i Sverige visar det sig att deras tolvåriga dotter blivit ett av offren i attackerna och hamnar i koma på ett sjukhus. Mila kämpar för att återförenas med sin dotter, men det visar sig svårt när Europas gränser stängs en efter en. Men Mila inser att hon kan ha mycket att vinna på att rapportera från en kontinent som står i lågor.

Flykt är Emmy Walts debutroman och den första boken i en serie om journalisten Mila Savic, som genomgår en dramatisk förändring från ett stilla familjeliv till en värld av kaos och polarisering.

Bok 3

Den store konstnären av Hanna Jedvik, Emmy Abrahamson

Inbunden
Köp boken

Radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski har fått i uppdrag att göra ett reportage om konstnären Niki Falc som begått självmord i sitt hem på Österlen. Men det finns en utmaning – Falcs släktingar vill inte bli intervjuade. Ann är en bullälskare medan Esti är mer organiserad – de behöver lära sig att samarbeta effektivt för att slutföra uppdraget. Den store konstnären är en spännande och humoristisk deckare som utspelar sig i konstens värld.

Bok 4

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Inbunden
Köp boken

Journalisten Loa Bergman hade planerat att njuta av sin semester när han oväntat tvingas återvända till sin hemstad, Mariestad. En ung kvinna har försvunnit spårlöst och han måste nu ta sig an fallet. Under utredningen konfronteras han med minnen från sin uppväxt som han tidigare har försökt att glömma. Loa får också samarbeta med sin kollega Danijela Mirkovic, som själv har drabbats av en personlig tragedi. Samtidigt tvingas Danijela gräva upp ett annat ouppklarat fall som har varit olöst i över trettio år.

Bok 5

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

I den första boken i Stieg Larssons Millenium-serie, Män som hatar kvinnor, tar journalisten Mikael Blomkvist uppdraget att ta reda på vad som hände Harriet Vanger, en ung kvinna som försvann spårlöst för fyrtio år sedan. Mikael får hjälp av den unga och rebelliska Lisbeth Salander – en professionell hacker och oslagbar researcher.

Tillsammans beger de sig ut på en mörk och blodig resa för att lösa mysteriet bakom Harriet Vangers försvinnande. Mikael och Lisbeth upptäcker snart en dold familjetragedi och avslöjar hemligheter som har varit begravda i decennier.

Bok 6

Gåtan på Granliden av Torsten Sandberg

I deckarklassikern Gåtan på Granliden får journalisten Stellan Werne (känd från Torsten Sandbergs tidigare kriminalromaner) en riktig hård nöt att knäcka. I pensionatet Granliden i Värmland verkar gamla mytologiska sagor vara sanna. Jätten i Ljunga klätt går återigen på jakt och nu är det pensionatets gäster som är hans offer. Stora fotspår hittas i skogen, och vittnen säger sig ha sett en abnormt reslig gestalt i skogens djup…

Bok 7

Skolan av Karin Wik

På den prestigefyllda internatskolan Axelsons sker ett fruktansvärt brott: två elever på skolan hittas brutalt mördade. En av skolans före detta elever är Ida Rossi, en gång framgångsrik kriminalreporter som efter ett sammanbrott har gått in i ett tablettmissbruk. Hon tvingas tillbaka till skolan för att göra ett grävande reportage. Men när hon börjar förhöra skolans ledning och elever möts hon av tystnad och misstankar mot sig. Idas traumatiska minnen återväcks i det psykologiska spelet som hon dras in i för att hitta mördaren.

Bok 8

Sly av Sara Strömberg

I Åre, ovanpå en igenbommad tågstation bor Vera Bergström, en avtacklad journalist som brottas med ständiga klimakterieblödningar, och med ett liv som aldrig blev av. När en kvinna på Åreskutans baksida hittas mördad, tar Vera motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om det. Hon ville först skriva om bybornas rädsla, men desto längre hon dras in i fallets mysterier blir hon mer och mer besatt av att ta reda på mer om offret, och hitta mördaren. Plötsligt är det Vera som är i fara…

 

 

Bok 9

En mörkare himmel av Mari Jungstedt, Ruben Eliassen

En fiskebåt puttrar in mot hamnen i Arguineguin på södra Gran Canaria när gryningen börjar ljusna. Plötsligt upptäcker en av fiskarna en död kvinna på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan. Kvinnan är skandinaviskt blond, naken, och kroppen är arrangerad efter en berömd målning från fjortonhundratalet, Venus födelse. Polisen söker intensivt efter gärningsmannen och får hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön, och den norske före detta polisen Kristian Wede, som är nyanställd vid konsulatet i Las Palmas.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!