20 nya nervkittlande deckare att sluka våren 2023
Boktips

20 nya nervkittlande deckare att sluka våren 2023

Krypande spänningsromaner, psykologiska thrillers och cold case-deckare. SelmaStories har listat 20 olidligt spännande och efterlängtade deckare som du inte kommer kunna lägga ifrån dig.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 08 maj 2023

Krypande spänningsromaner, psykologiska thrillers och cold case-deckare. SelmaStories har listat 20 olidligt spännande och efterlängtade deckare som du inte kommer kunna lägga ifrån dig.

Bok 1

Amason av Mons Kallentoft

Storpocket
Köp boken

Äntligen – en ny spännande actionladdad del i Zackserien! Det dyrbaraste bältet i världen, som tros vara Hippolytes mystiska gördel, har blivit stulet från Nationalmuseum i en sensationell kupp med en helikopter som flyktmedel och två säkerhetsvakter som dödats. Dagen därpå när museets kvinnliga chef blir skjuten, inleds en intensiv jakt. Zack leder utredningen, men när han börjar följa spåren på de som ligger bakom kuppen märker han att de leder till hans närmaste omgivning. Hebe är gravid med deras andra barn – kommer Zack hinna stoppa mördarna och rädda sin familj?

Bok 2

Nödvändigt ont av Maria Adolfsson

Inbunden
Köp boken

Nödvändigt ont är den sjätte delen i den spännande deckarserien Doggerland (en fiktiv ögrupp mellan Skandinavien och England) om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby (numera Friis i efternamn). Raymond Osse, en excentrisk konstnär försvinner hemifrån strax innan jul. Karen får i uppdrag att hålla kontakt med de anhöriga i avvaktan på att en formell efterlysning kan göras. Uppdraget visar sig påfrestande i flera avseenden, och långsamt börjar hon misstänka att försvinnandet inte varit frivilligt. Samtidigt får Karens syster Helena ett brev som både förbryllar och förskräcker.

Läs mer: Allt du behöver veta om serien Doggerland

Bok 3

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
Köp boken

Lena ska äntligen uppfylla sin dröm om att öppna ett pensionat på Mallorca efter att ha lämnat ett sprucket äktenskap. Men under renoveringen av pensionatet hittar hon en döda man i en grop på tomten. Renoveringen stannar av och Lena dras in i sökandet efter mannens identitet.

I Stockholm inleder Bianca en passionerad affär med sin gifta chef, samtidigt som hon tampas med saknaden efter sin bror som försvann spårlöst fyra år tidigare. Och i Sligo på Irland upptäcker Shane att den man som han har trott var hans pappa inte är det. Så vem är då hans biologiske far?

 

 

Bok 4

Där döden väntar av Karin Fossum

Inbunden
Köp boken

Äntligen är krimlitteraturens kronprinsessa Karin Fossum tillbaka med en ny roman i Konrad Sejer-serien! Det har skett två brutala mordfall, där en ung flicka hittas strypt i skogen och en pojke mördad på ett hänsynslöst sätt. Kommissarie Konrad Sejer är den som får i uppdrag att lösa fallet och hitta den skyldige. Trots att de två morden verkar vara olika tillvägagångssätt, finns det möjlighet att de är relaterade. Rädslan för en seriemördare sprider sig i staden medan Sejer ställs inför en komplicerad mordgåta.

Bok 5

Djävulspakten av Max Seeck

Inbunden
Köp boken

Djävulspakten är tredje delen i en serie med finländska deckare vars handling kretsar kring kommissarie Jessica Niemi och hennes team som utreder mystiska mord som sker i Helsingfors. I denna del, hittas en känd finansman, Eliel Zetterborg, mördad i sitt hem. Polisen börjar misstänka hans anställda som hade fått sparken efter att hans företag drabbats av ekonomiska problem. Men det visar sig snart att fler personer är hotade och att hoten har en koppling till mordet. Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ta över utredningen medan hon själv brottas med sitt förflutna.

Bok 6

Lycka till av Malin Stehn

Inbunden
Köp boken

Emily har planerat sitt bröllop till minsta detalj – förutom tre faktorer som hon inte kan kontrollera vädret, mamma Annika och storebror Erik. Vädret blir bra, men under bröllopets gång blir stämningen bland gästerna alltmer spänd. Det är som att inga sår någonsin läkte när gamla sanningar tvingas upp till ytan. Och plötsligt görs en fasansfull upptäckt längst ner i slottsparkens mörkaste ände strax efter midnatt.

Bok 7

Utlämnad av Ragnar Jónasson

Inbunden
Köp boken

Islands framstående deckarförfattare Ragnar Jónasson är aktuell med en fristående spänningsroman vars filmrättigheter har köpts av ingen mindre än Ridley Scott.

På Island har fyra vänner hamnat i en farlig snöstorm och försöker hitta skydd i en övergiven jaktstuga. När de väl är i stugan, väcks oväntade minnen till liv och det visar sig att de har en koppling till det mörka som händer under natten. Läsaren får följa med på en spännande resa där frågorna är många, främst vem av vännerna kommer överleva natten? Utlämnad är en must-read för dig som är intresserad av den isländska kriminallitteraturen.

Bok 8

Flykt av Emmy Walt

Inbunden
Köp boken

Journalisten Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen när Europa plötsligt lamslås av flera samordnade terrorattentat. Sophia, Mias unga dotter, blir ett av terrorns offer som sedan blir intagen på ett sjukhus i Stockholm där hon ligger i koma medan pappan Marcus vakar över henne. Men Mila ställs inför hinder när alla flyg blir inställda – Europa stängs, gräns för gräns.

När Mila återhämtat sig oroar hon sig alltmer för sig dotter. Men hon inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa i lågor.

Flykt är Emmy Walts debut, den första boken i en spännande serie om Mila Savic, en envis och djärv journalist som kastas rakt in i en kaotisk och polariserande värld.

Bok 9

Som vi lekte av Ninni Schulman

Nu är Ninni Schulman tillbaka med en ny serie där spänning och nostalgi möts i 1980-talets Dalarna.

Den f. d. polisen Ingrid Wolt har just släppts ur fängelset. Ingrid startar Siljans Spaningsbyrå i ett försök att bygga upp hennes liv på nytt. Hennes första uppdrag blir att hitta den 12-årige pojken Mattias som spårlöst försvann från sitt hem i lilla byn Våmhus för ett år sedan. Det visar sig att det döljer sig mörka hemligheter i idyllen när hon börjar gräva i fallet…

Bok 10

Fel tid, fel plats av Gillian Mcallister

Inbunden
Köp boken

Fel tid, fel plats är en hisnande psykologisk thriller om en mors värsta mardröm som går i uppfyllelse. Hennes tonårsson har häktats för ett mord. Hon är förtvivlad, allt känns som förlorat, men varje morgon vaknar hon tidigare. Ännu en dag före mordet. Ännu en chans att stoppa.

Översättare: Katarina Jansson

Bok 11

Själakrossaren av Sebastian Fitzek

häftad
Köp boken

Det finns öden som är värre än döden. Själkrossaren offer mördas inte, utan hittas katatoniska, fängslade i en mardröm. I varje offers hand kvarlämnas en papperslapp med en kryptisk gåta. Men efter tre likartade kidnappningar verkar Själkrossaren ha tröttnat på sitt eget spel tills en kvinnlig läkare hittas på ett psykiatrisk klinik i Berlin lamslagen med en papperslapp i sin hand…

 

Bok 12

Levande och döda av Christoffer Carlsson

Inbunden
Köp boken

Spänning med uppbrott, skuld och nåd. Hyllade Christoffer Carlsson är tillbaka med Levande och döda, den tredje delen i den spännande sviten som utspelar sig i det halländska landskapet.

Vid 1990-talets slut är en grupp pojkar som närmar sig vuxenålder som möter tragiska öden: en av dem bestämmer sig för att lämna bygden, en annan hittas ihjälslagen och snart mister ännu en livet. Poliserna som försöker lösa fallet fastnar på två namn men inget klarnar upp. 20 år sedan sker ett mord som får det gamla fallet att flyta upp till ytan.

Bok 13

Bytet av Stefan Ahnhem

Inbunden
Köp boken

Bytet är en psykologisk thriller om psykets begränsningar och ofullkomlighet: hur drömmar och fantasier kan vändas mot oss så vi till slut inte litar på oss själva. Paret Carl och Helene har hittat sitt drömhus i Kalifornien och bytt sin villa i Stockholm med ett annat par, som skulle bo där. Men väl i Santa Cruz känns något fel: huset såg väl inte riktigt ut så här på bilderna? Och vad har egentligen det andra paret för sig i deras hem?

Bok 14

I spindelns nät av Rachel Caine

häftad
Köp boken

I spindelns nät är första delen i en ny spänningsserie, Stillhouse Lake. Det gifta paret Melvin och hemmafrun Gina lever lyckligt med sina två barn tills Melvin avslöjas som en lömsk seriemördare. Gina flyr till det avskilda Stillhouse Lake och tar på sig en ny identitet. När hon försöker få ihop vardagen dyker plötsligt en mördad kvinna upp flytandes på sjön – Gina misstänker att det är Melvins offer. En mamma ställs inför sin värsta mardröm när barnen hotas av det förflutnas mörker. Hur ska de överleva?

Bok 15

Vit som snö av Samuel Bjørk

Inbunden
219

Samuel Bjørk är tillbaka i toppform med Vit som snö som är föregångaren till succéboken Det hänger en ängel ensam i skogen och berättelsen om underbarnet Mia Krügers första fall.

På en åker hittas två pojkar döda med en räv mellan sig. Ett olöst mordfall i Sverige åtta år tidigare verkar ha haft en liknande scen.

Holger Munch har blivit polischef på en ny mordenhet i Oslo. Tillsammans med Mia Krüger dras han in i jakten på en cynisk mördare. Samtidigt tillbringar Mia nätterna åt att desperat leta efter sin försvunna tvillingsyster.

Läs vårt samtal med Samuel Bjørk: ”Min hjärna har alltid fungerat lite annorlunda”

 

 

Bok 16

Galgens bok av Thomas Enger

Inbunden
Köp boken

Tre livsöden vävs samman: ett underligt överfall, ett underligt försvinnande och ett underligt liv. Eva överlever ett mordförsök i sitt hem där en man hon inte känner ligger död. Peter, en ensam och deprimerad man, försvinner spårlöst med en stor summa pengar när han ett halvår senare avslöjar att han är vid liv. Lill-Chris som växer upp i ett dovt och dystert hem präglat aven tragisk olycka långt innan han föddes.

Bok 17

Mörkt paradis av Magnus Jonsson

Inbunden
Köp boken

Magnus Jonsson är tillbaka med en ny spänningsserie i Stieg Larssons anda. I Mörkt paradis fortsätter vi följa krypteringsexperten Linn Ståhl som är svårt traumatiserad efter att ha mot alla odds överlevt en konflikt med nazister. Linns moster Louise Sjöstedt som är enhetschef på Citypolisen upptäcker att Linn är försvunnen och anar att något måste ha hänt. Samtidigt har Linns kusin Astrid flyttat till en kursgård där en okänd fara lurar bakom fasaden. Utredarna Erik och Beatrice tillsammans med Louise startar en utredning som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser i ett försök att hjälpa systrarna.

Bok 18

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Inbunden
Köp boken

Efter den hyllade debuten Den som överlever är Victor Pavic Lundberg nu tillbaka med ännu en nervkittlande spänningsroman. Under Stockholms sommarhetta gör sig journalisten Loa Bergman redo för semester. Men han tvingas ställa in semestern och återvända till sina hemtrakter i Mariestad efter en ung kvinna spårlöst försvinner. Samtidigt som Loa konfronteras med minnen från uppväxten drabbas hans kollega Danijela Mirkovic av en personlig katastrof och får motvilligt titta närmare på ett liknande fall som varit olöst i över trettio år.

Bok 19

Av skam av Lina Areklew

Inbunden
Köp boken

Nu kommer den efterlängtade tredje delen i den kritikerrosade Ulvöserien där Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén och den avhoppade polisaspiranten Fredrik Fröding löser brott i skärgårdsidyllen.

Sofia Hjortén tvingas avbryta sin föräldraledighet och återgå i tjänst efter två geocachare hittar kroppsdelar i en nedlagd malmgruva. Nästan omgående inkommer ett tips om att kvarlevorna kan tillhöra en kvinna som försvann 1959. En utredning drar igång och snart inträffar ett nytt mord. Samtidigt som Sofia kämpar med att balansera sin roll som mamma med karriären, är hennes förhållande med Fredrik mer komplicerad än någonsin.

 

Bok 20

Den tysta fågeln av Peter Nyström & Peter Mohlin

I vår kan du äntligen läsa den tredje boken om John Adderley av författarduon Mohlin & Nyström. Denna bladvändande serie är fylld av skickliga intrig, varma människoportätter och spänning som berör på djupet. Vi förväntar oss inget mindre från den Den tysta fågeln.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!