Lars Kepler är tillbaka:
Författare

Lars Kepler är tillbaka: "Vi vill alltid skriva den mest spännande och bästa boken i världen"

Av: Utanprofil
Publicerad: 15 juni 2018

Sveriges bäst säljande författarduo har just skrivit klart den sjunde boken i sin populära deckarserie. I Lazarus undersöker Lars Kepler hur människan agerar när hon ställs inför ondskan, och det blir en djupdykning in i psyket hos kriminalpolisen Joona Linna och säpoagenten Saga Bauer.

? Bra att du är här i tid, Lars Kepler brukar vara väldigt punktliga, säger damen i Bonnierförlagens reception.

Och mycket riktigt. En minut innan avtalat glider de in som en person, Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Hon i svart-och lilarutig klänning med svart kavaj. Han matchande med svart kostym och lila näsduk i bröstfickan. Och de är ju också en enda röst när de skriver under pseudonymen Lars Kepler.

När vi ses är de i slutskedet med sin nya bok Lazarus, som släpps i oktober, och jag har fått läsa ett manus där det fortfarande fanns rödmarkerade partier.

?  Jag vet faktiskt inte hur mycket vi kan prata om handlingen, jag måste nog ringa och kolla med förlaget, säger Alexandra och tar upp telefonen.

Men så mycket kan vi avslöja – detta är den första boken i den omåttligt populära deckarserien där handlingen inte kretsar kring en ny huvudkaraktär utan kring den finlandssvenske polisen Joona Linna och säpoagenten Saga Bauer.

”Joona Linna är väldigt empatisk”

? Att vi i varje bok haft andra huvudkaraktärer vid sidan om våra riktiga huvudpersoner, Joona och Saga, är för att vi omedelbart insåg begränsningen annars. Man kan inte låta allt hända en person, det blir för osannolikt, säger Alexander.

Alexandra fyller i:

? Men nu var det dags helt enkelt. Det är en balans man kan känna som författare, att nu är det tid för den här berättelsen.

De som läst tidigare böcker i serien vet att både Joona och Saga redan har gått igenom ett och annat. Särskilt Joona Linna som i Sandmannen blev måltavla för superskurken Jurek Walter, och gjorde valet att ge upp sin familj, för att rädda dem.

? Joona Linna är väldigt empatisk, han är ingen cyniker men har ett väldigt trasigt förflutet.  Det ställs på sin spets i den här boken där han måste hitta något hårt inom sig, säger Alexandra.

? Man kan väl säga att det förflutna avtäcks samtidigt som han ställs inför nya svårigheter, säger Alexander.

”Skräck utan slut” enligt New York Times

Lars Kepler är en av Sveriges mest säljande författare och har fått en stor läsekrets också i övriga världen. Böckerna har precis börjat ges ut på nytt i USA. Utmärkande för författarskapet är nagelbitarintriger, oväntade vändningar och ett rasande tempo, men också de ofta mycket otäcka och explicit beskrivna våldsscenerna. The New York Times beskrev nyligen Sandmannen som ”skräck utan slut”. Själv behövde jag känna efter att dörren var låst både en och två gånger efter att ha streckläst Lazarus under en hel dag.

? Vad vi undersöker är mötet mellan människor och ondska, eller snarare, onda handlingar. Hur man reagerar när man dras in i en spiral av ond bråd död – det är det vi är intresserade av, säger Alexander.

? Och det är ju jättehemskt, att man som författare knuffar någon närmare och närmare ett stup för att se: ”Hur reagerar du nu?”, säger Alexandra.

Enligt paret skriver de inte om våld och mardrömsliknande scenarier för att de själva finner någon njutning i detta – tvärtom strömmar både mardrömmar och tårar under skrivprocessen.

? Vi stänger aldrig av. När vi skriver är berättelsen hos oss hela tiden. Att vara författare handlar så mycket om empati, att man går in helt och har så mycket medkänsla för de här människorna. Så mycket att man ibland inte står ut med det man skriver, säger Alexandra.

? Men som författare får man inte heller fega ur. Det är väldigt lätt att man börjar gilla karaktärer och att de blir lite ömkliga. Ska man vara snäll mot alla och göra alla sympatiska, då blir det inte någon särskilt bra bok, säger Alexander.

Allt kan raseras

Ett huvudtema i Lazarus är att det trygga liv man byggt upp när som helst kan raseras. Känslan av att aldrig kunna ta något för givet väcker frågan: ska man leva i ständig rädsla för något som kanske aldrig händer, eller ska man leva utan vaksamhet och riskera det värsta? I båda fallen finns ett pris att betala.

? Efter terrordådet på Drottninggatan var det många som inte vågade åka till centrala Stockholm. Men vi stockholmare, vi är ju kvar här. Vad skulle vi annars göra? säger Alexander

? Man kan ständigt skydda sig, men vad är det då för liv? Om man hela tiden ska räkna med att allt kan krossas? säger Alexandra.

Jag hoppas våra böcker utstrålar passion

De har båda två egna författarkarriärer bakom sig, men sedan de för nio år sedan skrev första boken som Lars Kepler har det inte funnits vare sig tid eller lust för enskilt skrivande – det finns så mycket kvar att undersöka i Joona Linnas och Saga Bauers universum.

Nu, när pseudonymen sedan länge är avslöjad och de har hittat sin gemensamma röst, behövs verkligen Lars Kepler?

? Ja, namnet är en del av berättelsen, han gör något med anslaget. Jag tycker om den gemensamma tredje författaren med sitt eget speciella språk, säger Alexandra.

? Jag skulle säga att han är en förutsättning, ett rum vi har skapat för de här berättelserna. Om vi skulle börja skriva under våra riktiga namn… jag tror inte att det skulle gå, säger Alexander.

Hur ser framtiden ut för Joona och Saga?

? Vi vill skriva ett antal böcker till. Nu har vi precis blivit klara med denna, och nästa bok har börjat utkristallisera sig, den ser vi jättemycket fram emot att skriva. Men hur många det blir har vi inte bestämt, säger Alexander,

Vad tror ni själva är anledningen till att era böcker blivit en sådan enorm succé?

? Om jag vågar spekulera så är det för att vi har så fantastiskt spännande när vi skriver, och kanske att något av det känns i läsningen. Jag hoppas våra böcker utstrålar passion. Vi vill alltid skriva den mest spännande och bästa boken i världen, säger Alexandra och skrattar.

Av: Ellinor Skagegård, frilansjournalist Foto: Anna Olsson 

 

Lars Keplers böcker i rätt ordning:

Hypnotisören (2009) 

Hypnotisören

Den första boken och författarparets stora genombrott, världen över. Gavs ut i över 30 länder och blev även filmatiserad.

I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.  Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det…

Paganinikontraktet (2010) 

En sommarnatt hittas en kvinna död på en stor fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Nästa dag hittas en man död i sin paradvåning på Östermalm. Mannen hänger i en snara från lampkroken i taket. Mannen har tagit sitt eget liv, men självmordet avslutar inte fallet, utan blir istället upptakten till ett hisnande intensivt och farligt förlopp.
Vissa kontrakt kan man inte bryta ens genom sin egen död…

Eldvittnet (2011) 

eldvittnet

När en flicka rapporteras mördad på Birgittagården, en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende, blir Joona kallad dit. Han ser på den döda flickan i sängen. Han försöker skärpa blicken. Det är något märkligt med flickan. Det är svårt att koncentrera sig i ett rum nerstänkt av blod. Han lutar sig närmare, känner den söta doften från henne. Och plötsligt förstår Joona vad det är han ser.  När Joona Linna börjar söka efter svar sätts förödande krafter i våldsam rörelse. Sanningen är en älv som störtar ner i en sjö av eld.

Här finns boken.

Sandmannen (2012)

sandmannen

Det är en kall vinternatt i Stockholm. En ung man hittas gående på en järnvägsbro. Han är svårt nedkyld och visar sig ha legionärssjukan. När han läggs in på Södersjukhuset framkommer det att han sedan sju år tillbaka är dödförklarad. Enligt utredningen var mannen ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan denne greps av Jonna Linna. Jurek Walter sitter i total isolering efter att ha blivit dömd till rättspsykiatrisk vård. Var har den unge mannen befunnit sig de senaste sju åren? Mannens överraskande vittnesmål leder till att det gamla mordfallet tas upp på nytt. Men tiden är knapp. Någon måste vinna seriemördarens förtroende innan det är för sent.

Här finns boken. 

Stalker (2014)

stalker

För nio år sedan dömdes prästen Rocky Kyrklund till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt mord. Själv minns han ingenting. Efter en svår olycka har han återkommande blackouter.
Samma sommar som hans återanpassning till samhället påbörjas, skickar någon en filmsekvens på en kvinna i ett fönster till polisen. Nästa dag hittas kvinnan död i sitt hem. Det är inte bara det bestialiska våldet som leder tankarna till Rocky Kyrklunds gamla mord. En ny film kommer till polisen. Ingen förstår vad som händer och Joona Linna är försvunnen sedan mer än ett år. Nästan alla tror att han är död. Nästan alla.

Här finns boken.

Playground (2015)

playground

Fristående spänningsroman om löjtnant Jasmin Pascal-Anderson, som blir skjuten och vars hjärta stannar under 40 sekunder. När hon återvänder till livet kan hon inte sluta tala om att döden börjar med en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen över den organiserade brottsligheten. Den andra sidan är en mycket farlig plats och farligast av allt är lekplatsen – playground.

Här finns boken.

Kaninjägaren (2016)

kaninjägaren

Joona Linna har suttit två år på den slutna anstalten Kumla när han förs till ett hemligt möte. Polisen behöver hans hjälp för att stoppa den gåtfulle mördaren som går under namnet Kaninjägaren. Den enda länken mellan offren är att de alla hör ett barn läsa upp en ramsa om kaniner innan mördaren kommer. Joona Linna och Saga Bauer är tvungna att börja samarbeta i hemlighet för att stoppa Kaninjägaren innan det är försent.

Lazarus

Lazarus

Lars Kepler
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!