”Rak i ryggen, orädd, stolt” – här är läsarnas starkaste minnen av Sara Danius
Artiklar

”Rak i ryggen, orädd, stolt” – här är läsarnas starkaste minnen av Sara Danius

Hon inspirerade uppror och protester och väckte en kämparglöd i svenskars hjärtan. Författaren och den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius lämnade oss alldeles för tidigt. Vi bad våra följare dela med sig av sitt favoritminne av henne – här har vi samlat några av de vackraste svaren.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Thron Ullberg
Publicerad: 17 mars 2020

Hon inspirerade uppror och protester och väckte en kämparglöd i svenskars hjärtan. Författaren och den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius lämnade oss alldeles för tidigt. Vi bad våra följare dela med sig av sitt favoritminne av henne – här har vi samlat några av de vackraste svaren.

”Jag älskar hur hon alltid höll huvudet högt och liksom såg folk i ögonen samtidigt som om inget/ingen kunde få henne ur balans. Kraft, styrka och empati.”

”På ett högre plan minns jag hennes rakryggade sätt att handskas med skandalen kring Svenska akademien, trots att hon motarbetades och smutskastades av Horace och hans gelikar. Hon lämnade akademien som en drottning med högburet huvud trots att hon blev utsparkad, och ingen kunde känna annat än respekt för henne efter det. På ett personligt plan minns jag hur hon gillade min kommentar på Instagram där jag hyllade Katarina Wennstam. Jag blev väldigt glad!”

”Mitt bästa minne av Sara Danius är från förra året, jag hade överraskat min dotter med en helg i Stockholm och biljetter till Årets Selma den 8 mars. Sara D var bländande knivskarp och rolig på scenen och efteråt ställde hon upp när min dotter så gärna ville ha en bild tillsammans med henne. Jag minns också så väl när dottern och jag tillsammans i bilen hörde hennes sommarprat från 2019 och detta med ‘att slå i glastaket’ blev en aha- upplevelse för min 23-åring!”

”Sara Danius är en stor förebild för alla kvinnor. Tänker mest på när hon med högt huvud hellre offrade sig och lämnade sin plats i Svenska akademien än allierade sig med Horace & co. Hon var så stark.”

”När jag tänker på Sara Danius så ser jag henne på Nobelfesten i den berömda rosa och orangea klädnaden som för mig visar att kvinnor får ta plats. Vi får synas och höras och till och med vara obekväma om det behövs. Vi får sticka ut ur mängden. Och efter det har hon inspirerat mig till att våga klä mig och föra mig precis som jag själv vill, och att strunta i om jag passar in i andras normer.”

”Mitt första riktigt stora ögonblick som gjorde mig så berörd av Sara Danius var när hon med huvudet högt gled nedför Nobeltrappan i sin rödsvarta kreation. Då blev jag stolt över att tillhöra mitt kvinnokön och kan hon glida så kan även jag. Det fick hon mig att känna där och då, trots att man ibland känner sig som en liten lort. Hon var en begåvad kvinna med ett enormt rättvisepatos.”

Läs mer: Så minns vi ett av Sara Danius mest magnifika ögonblick

”Promenaden med Sara Stridsberg arm i arm. Hela hållningen och uttrycket skrek värdighet, kamp och systerskap.”

”Utan tvekan hennes håll käften-nobelklänning. Hon lyste upp hela tillställningen som den lysande stjärna hon var! Queen!”

”Det låter kanske banalt, men jag minns trots allt starkast när hon medverkade i Skavlan och sa att hon kände sig lättad över att vara fri. Det betydde så mycket att hon inte var knäckt.”

”Hennes mod som första kvinnliga ständiga sekreterare. Hon vågade ifrågasätta uråldriga strukturer och tro på en jämlik akademi!”

”Hennes underbara framträdande på Bokens dag i Malmö november 2018 då hon plötsligt mitt i sitt framträdande gick över och blev Gittan och på bredaste malmöitiska började prata med en kvinna i publiken. Publiken tjöt av skratt.”

”Jag måste säga att innan Sara Danius gick bort och alla skriverier om henne nådde mig så hade jag inte bra koll, men så här i efterhand har jag läst på och jag kan bara tänka: ‘Vilken människa! Vilken kvinna! Vilken kämpe! Vilken förebild!’ och vilken stilikon – både klädmässigt men även för alla kvinnor och människor när det gäller åsikter, att våga stå upp för sig själv och stå för det som är rätt! Jag kan med andra ord inte säga ett ”Daniusminne”, men hon har gjort stor inverkan på mig efteråt! Tack Sara för det!”

Missa inte! Sara Danius: ”Nu är jag fri – och städa upp kan de göra själva”

”Om jag måste välja endast en sak så måste det bli när hon lämnade Svenska Akademien. Rak i ryggen, orädd, stolt och alldeles underbar. Så tragiskt att hon gick bort, alldeles för tidigt, världen behöver fler Sara Danius”

”Klänningen. Alla vet vilken jag menar. Den som bara skrek JAG TAR PLATS.”

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!