Liane Moriarty: "Tänk om folk gillar tv-serien mer än boken?"
Liane Moriarty:
Författarna

Liane Moriarty: "Tänk om folk gillar tv-serien mer än boken?"

Av: Karin Eklund
Publicerad: 27 februari 2017

Vi tog ett glas med den australiensiska författaren Liane Moriarty, aktuell med nya boken Andras vänner och HBO-serien Big little lies som bygger på boken Stora små lögner.


Hej Liane, vad vill du ha att dricka?
– En persikobellini, tack.

Hade du en aning om hur populär din genombrottsroman Öppnas i händelse av min död skulle bli? Två miljoner sålda ex … Hur har din vardag förändrats?
– Nej, jag hade absolut ingen aning. Min vardag har egentligen inte ändrats särskilt mycket – även om jag precis kommit hem från den stjärnspäckade premiären av HBO-serien Big little lies, baserad på min bok. Men på måndag är jag tillbaka vid mitt skrivbord, knackandes på tangentbordet. Visst kan jag känna att förväntningarna är högre nu än på mina tidigare böcker, men när historien väl drar igång, hänger jag bara med.

Ja, grattis, Nicole Kidman och Reese Witherspoon spelar två av dina karaktärer. Hur känner du som författare till boken bakom en sådan här storsatsning?
– Min enda rädsla är folk ska saga att serien är BÄTTRE än boken, haha. Men frånsett det är jag bara otroligt exalterad och starstruck av att se dessa underbara skådespelare gestalta mina karaktärer.

I din nya bok Andras vänner gräver du under ytan, visar att till synes “perfekta” människor också har hemligheter. Vilken är den vanligaste känsla vi försöker dölja för oss själva och andra, tror du?
– Förmodligen de känslor som vi inbillar oss är oacceptabla för världen – som svartsjuka och osäkerhet. Att prata öppet och ärligt med någon du litar på kan vara ett sätt att må bättre inombords.

Vilken är huvudorsaken till att äktenskap rätt ofta spricker, tror du?
– Jag har faktiskt ingen aning. Kanske orealistiskt höga förväntningar? Jag tänker att vi alla borde vara lite snällare (kinder) mot varandra …

Om jag åker till Sydney – vad bör jag absolut inte missa?
– I så fall borde du göra en Sydney Harbour Bridge Climb. Det är en helt fantastisk upplevelse!

Vad gör du själv en ledig dag?
– Jag kanske läser och hinkar kaffe, eller så står jag vid fotbollsplanen och följer dramat där. Eller hör barnen förklara Minecraft, eller slukar tv-serier. I bästa fall åker jag skidor som om jag vore 30 år yngre än jag är!
Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
– Liv efter liv av Kate Atkinson. Jag hade en sådan känsla av rörelse när jag läste boken, författaren snurrade mig runt runt runt – och lämnade mig skrattande, yr, drabbad och uppfylld.

Om du fick ta en drink med vem som helst i världen, vem skulle det vara?
– Stephen King. Han har sagt trevliga saker om mina böcker, jag skulle vilja tacka honom. Jag beundrar honom mycket och tror dessutom att han skulle vara kul att hänga med.

av Caroline Geijer

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!