Liane Moriarty, författare till Big little lies: ”Tänk om folk gillar tv-serien mer än boken?”
Författare

Liane Moriarty, författare till Big little lies: ”Tänk om folk gillar tv-serien mer än boken?”

Australiensiska författaren Liane Moriartys liv vändes upp och ner när romanen Öppnas i händelse av min död gavs ut. Men frågan är om inte hennes bok Big little lies förändrade allt ännu mer...

Av: Caroline Geijer
Publicerad: 02 juni 2019

Australiensiska författaren Liane Moriartys liv vändes upp och ner när romanen Öppnas i händelse av min död gavs ut. Men frågan är om inte hennes bok Big little lies förändrade allt ännu mer...

Hej Liane Moriarty! Hade du kunnat föreställa dig hur populär din genombrottsroman Öppnas i händelse av min död skulle bli? Två miljoner sålda ex … Hur har din vardag förändrats?

– Nej, absolut inte. Min vardag har egentligen inte ändrats särskilt mycket, jag är tillbaka vid mitt skrivbord, knackandes på tangentbordet. Det är klart jag har fått lite mer glamour i livet nu när HBO-serien haft premiär, och visst kan jag känna att förväntningarna är högre nu än på mina tidigare böcker. Men när historien väl drar igång, hänger jag bara med.

Ja, grattis, Nicole Kidman och Reese Witherspoon spelar två av dina karaktärer i den populära tv-serien på HBO. Hur känner du som författare till boken bakom en sådan här storsatsning?

– Min enda rädsla är folk ska saga att serien är BÄTTRE än boken, haha. Men frånsett det är jag bara otroligt exalterad och starstruck av att se dessa underbara skådespelare gestalta mina karaktärer.

I din bok Andras vänner gräver du under ytan, visar att till synes “perfekta” människor också har hemligheter. Vilken är den vanligaste känsla vi försöker dölja för oss själva och andra, tror du?

– Förmodligen de känslor som vi inbillar oss är oacceptabla för världen – som svartsjuka och osäkerhet. Att prata öppet och ärligt med någon du litar på kan vara ett sätt att må bättre inombords.

Vilken är huvudorsaken till att äktenskap rätt ofta spricker, tror du?

– Jag har faktiskt ingen aning. Kanske orealistiskt höga förväntningar? Jag tänker att vi alla borde vara lite snällare mot varandra …

Om jag åker till Sydney – vad bör jag absolut inte missa?

– I så fall borde du göra en Sydney Harbour Bridge Climb. Det är en helt fantastisk upplevelse!

Vad gör du själv en ledig dag?

– Jag kanske läser och hinkar kaffe, eller så står jag vid fotbollsplanen och följer dramat där. Eller hör barnen förklara Minecraft, eller slukar tv-serier. I bästa fall åker jag skidor som om jag vore 30 år yngre än jag är!

Vilken bok kommer du aldrig att glömma?

Liv efter liv av Kate Atkinson. Jag hade en sådan känsla av rörelse när jag läste boken, författaren snurrade mig runt runt runt – och lämnade mig skrattande, yr, drabbad och uppfylld.

Om du fick ta en fika med vem som helst i världen, vem skulle det vara?

– Stephen King. Han har sagt trevliga saker om mina böcker, jag skulle vilja tacka honom. Jag beundrar honom mycket och tror dessutom att han skulle vara kul att hänga med.

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!