Malin Persson Giolito, sommarvärd:
Författare

Malin Persson Giolito, sommarvärd: "Min syrra har förbjudit mig att prata om hur bra jag är"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 15 juni 2017
Hej Malin! Du är en av årets sommarvärdar! Hur känns det?
– Roligt. Och läskigt. Mest roligt.
Vad ska du prata om?
– Mormor. Alla mina älsklingsprogram handlar i någon mån om en mormor. Så lite grann om mormor. Och David Bowie. Eventuellt också om Emmanuel Macron.
Vad ska du absolut inte prata om?
– Min syrra har förbjudit mig att prata om hur bra jag är. Och statistik. ”Inget tröttsamt skryt och inga jävla siffror”, har hon sagt åt mig. Fast jag tycker att jag är ganska bra på just statistik. Så vi får väl se.
Vad blir det för musik?
– Just nu är min spellista ungefär dubbelt så lång som själva programtiden. Candi Staton, Elton John, Paul Simon, Patti Smith, Terence Trent D’Arby och Dolly Parton får inte plats. Det borde de verkligen få, men det är en massa franskt som ligger i vägen. Vi får se hur det blir.
Något sommarprogram du minns särskilt, och varför då?
– Jag har världens sämsta minne. Men när jag var liten lyssnade jag på sommar tillsammans med mormor och morfar i båten. Det var alltid en gubbe som pratade. Och jag minns faktiskt att Cornelis Vreeswijk rökte i studion. Och att det var roligt när Hasse eller Tage pratade. Från de senare åren minns jag pappas (Leif G W Persson, reds anm) program förstås. Pappa är alltid mycket nöjd, inte minst med sina musikval. Och Åsa Larssons senaste måste ni lyssna på om ni inte redan gjort det, för att det är väldigt bra, trots den märkliga musiken. Det handlar bland annat om hennes mormor. Och Mark Levengood, en annan stark mormorberättare, eller om det kanske är farmor. Jonas Gardell och Annika Lantz är också knäckande bra.
Du är nu aktuell med pocketutgåvan av Störst av allt, en av fjolårets mest uppmärksammade och hyllade romaner. Hur känns det, så här när du tittar i backspegeln?
– Overkligt eller självklart, beroende på dagsformen.
Kunde du föreställa dig succén?
– Jag borde säga nej. Men sanningen är att jag har en livlig fantasi. Så jag har nog föreställt mig alla möjliga succéer, plus några till. Men om jag förväntade mig det? Jag hoppades intensivt på att det skulle gå bra och jag såg i ett tidigt skede att boken skulle bli väldigt väl omhändertagen. Sen gick allt väldigt fort.
Skriver du på något nytt, och vad i så fall?
– Just nu skriver jag på mitt sommarprogram. Och på det sättet undviker jag effektivt att ta itu med det där andra. Som jag borde skriva på. Men helst inte vill prata om.
Av Tove Kullenberg
Störst av allt

Störst av allt

Malin Persson Giolito

Fakta

 • Vem:

  Malin Persson Giolito

 • Född:

  1969.

 • Bor:

  I Bryssel.

 • Familj:

  Make och tre döttrar.

 • Gör:

  Har arbetat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel.

 • Aktuell:

  Med romanen Störst av allt i pocket. Sommarpratar den 5 juli.

En sida till? Fortsätt läs!