Mari Jungstedt om främlingsfientlighet:
Författare

Mari Jungstedt om främlingsfientlighet: "Författare kan använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt"

Ett svidande vackert Gotland men med en mörk ton av rädsla och främlingsfientlighet. Det utgör fonden för Mari Jungstedts nya deckare Ett mörker mitt ibland oss.  — Det finns tillfällen när man som författare kan använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt, säger författaren själv.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Publicerad: 28 juni 2018

Ett svidande vackert Gotland men med en mörk ton av rädsla och främlingsfientlighet. Det utgör fonden för Mari Jungstedts nya deckare Ett mörker mitt ibland oss.  — Det finns tillfällen när man som författare kan använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt, säger författaren själv.

September 2015. Sverige är mitt i den största flyktingvågen i modern tid och många, många sluter upp. I Globen arrangeras en insamlingsgala – ”Hela Sverige skramlar”. På scenen står Hans Rosling och illustrerar med hjälp av publiken hur få flyktingar som når Sverige, jämför med hur många som flyr:

– Ni är 12 000 människor i Globen. Tänk er att ni är Syriens befolkning, 24 miljoner: var och en av er är 2000 syrier. Av Syriens befolkning är det drygt hälften som fortfarande bor kvar i sina hem. Om ni på den där läktaren kan bo kvar i era hem.

Hans Rosling pekar på den motsatta läkaren:

– Hela den läktaren motsvarar de åtta miljoner som är på flykt men fortfarande befinner er i Syrien. Kan vi få ljus på parketten?

– Hela parketten representerar de fyra miljoner som lämnat landet och bor i gränsländer och i flyktingläger där.

Hans Rosling ber sedan publiken att rikta sin uppmärksamhet mot parkettens främre del.

– Ni är flyktingar som kommit till Europa. 300 000. Det är tre procent. Och ni på de tre första raderna, ni representerar de flyktingar som kommit till Sverige. Välkomna.

I publiken sitter bland annat författaren Mari Jungstedt och känner sig som träffad av blixten.

Vad händer när gränser flyttas åt fel hål?

Hans Roslings tydliga exempel fick Mari Jungstedt att fundera på hur långt gränsen för vad vi kan göra tillsammans egentligen kan flyttas – och vad som händer när gränsen flyttas åt fel håll. Som före detta journalist började hon tänka vidare mot konsekvenser, och där någonstans föddes idén till vad som skulle utgöra fonden för hennes nästa bok.

Sedan 2015 och den stora insamlingen har mycket förändrats i de svenska hemmen, framför allt samtalstonen. Mycket av det som förr var oacceptabelt är plötsligt normalt – som det blir när människor är misstänksamma mot varandra istället för förstående. Förra året hände också något på Mari Jungstedts älskade Gotland. Under Almedalsveckan fick det främlingsfientliga partiet Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att finnas på plats och samhällets polarisering blev än mer tydlig.

Om allt det här handlar därför Mari Jungstedts nya deckare Ett mörker mitt ibland oss. Ett fruktansvärt spännande kriminaldrama – placerat i en verklighet som inte heller går att värja sig mot.

– Jag tycker att det har skett en förskjutning i samhället de senaste tio åren, att det har blivit mer accepterat med främlingsfientlighet. Och risken med att man plötsligt accepterar ett främlingsfientligt parti i Almedalen sänder det en signal att man flyttar fram gränsen för vad som är rimligt. Den här boken är delvis en reaktion på det, och vad som händer när vi låter misstänksamhet och rädsla styra istället för humanism och medmänsklighet, säger Mari Jungstedt.

Läsaren som försöker gissa vem som gjort vad i Ett mörker mitt ibland oss ställs gång på gång öga mot öga med sina egna fördomar om hur människor är.

Intensiv research

– Det ska handla om något mer i mina böcker. Självklart ska det kännas mysigt med en ny Mari Jungstedt-deckare i hängmattan men det är inte enbart därför jag skriver.

Hon arbetar intensivt med research inför varje bok och bakgrunden som journalist kommer till stor användning.

– Nyfikenheten är min stora drivkraft, att få researcha om vad jag vill och hur länge jag vill. Jag vill ge mig in i den farliga leken och känna hur den känns. Jag har dessutom en förmåga att ta mig in i främmande miljöer och få folk att berätta saker för mig vilket varit till stor nytta många gånger.

Till den här boken hade hon bland annat anledning att såväl vara med på havskappsegling som att ta reda på hur ett båtvarv fungerar.

– Jag har också fått segla själv och fått känna på rodret, för allra första gången i mitt liv. Föra att kunna beskriva detaljer i ett ämne måste man vara med om det.

Karaktärer med djup och bakgrundshistorier hör till Mari Jungstedts största styrka. Och Gotland handlar jättemycket om kärlek för Mari Jungstedt, som i år äntligen har köpt sig ett eget hus på ön efter fem år av saknad.

– Jag inser det mer och mer: Gotland är så starkt i mitt hjärta och det ställe jag känner mig mest hemma i hela världen.

Hon tror att litteraturen kan göra stor skillnad i samhället, samtidigt som man inte ska förringa själva glädjen i att läsa en riktigt bra bok.

– Spänningsromaner som mina, som många faktiskt läser… Där kan man som författare använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt.

Text om Hans Rosling citerad från Svt.se.

Alla Mari Jungstedts Gotlandsdeckare – i rätt ordning

1. Den du inte ser

Den du inte ser mari jungstedt

Första delen i Mari Jungstedts succéserie om mordmysterier mitt i den gotländska idyllen, med kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson i täten för utredningarna. Försommaren blomstrar och det närmar sig turistsäsong i Visby när två unga kvinnor hittas brutalt mördade. Snart följer hela Sverige händelseutvecklingen, och medias framfart skapar en panik som är på väg att lamslå både öns bofasta och de kommande turisterna. En alltmer desperat jakt dras i gång för att hitta gärningsmannen, och Anders Knutas gräver längre och längre tillbaka i de unga kvinnornas förflutna när han får det besked han mest önskat slippa: ännu ett offer har hittats …

Boken finns här.

2. I denna stilla natt

I denna stilla natt mari jungstedt

Snön faller över den vindpinade ön när kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson påbörjar en ny utredning. I julbelysningens skuggor vandrar en mördare, och en kväll försvinner en fjortonårig flicka spårlöst på väg hem från stallet. Kan försvinnandet ha något samband med mordet på fotografen Henry Dahlström ett par veckor tidigare? Anders Knutas söker intensivt efter beröringspunkter, pressad av bristen på ledtrådar men också av medias intresse som växer för varje dag som går. En av journalisterna är TV-reportern Johan Berg, tillbaka på ön för att bevaka händelserna. Där återser han Emma Winarve som han försökt glömma.

Boken finns här.

3. Den inre kretsen

Den inre kretsen mari jungstedt

Ute på en fågeludde på Gotlands västkust hittas en ung kvinna mördad, inte långt ifrån en utgrävningsplats. För kriminalpoliserna  Anders Knutas och Karin Jacobsson  blir det ett fall som tar dem långt tillbaka i öns blodiga historia. Offret visar sig vara en av de internationella arkeologistudenter som rest till Gotlands västkust, där man gräver ut en vikingatida hamn. Fallet får stor uppmärksamhet i medierna, och TV-reportern Johan Berg rapporterar om de mystiska händelserna samtidigt som han försöker få sitt förhållande med Emma Winarve att fungera.

Boken finns här.

4. Den döende dandyn

den do?ende dandyn mari jungstedt

Anders Knutas och Karin Jacobsson sig an ett fall som för dem in i en konstvärld där skönheten, girigheten och bedrägeriet tar lika stor plats. I de eleganta salongerna rör sig en iskall mördare – oberäknelig och närmare än någon kan ana.

Boken finns här.

5. I denna ljuva sommartid

I dennal juva sommartid Mari Jungstedt

En förfärlig historia vecklas upp i Karin Jacobssons första stora fall, som inleds ute på Fårös stränder. Under en campingvistelse ger sig en gotländsk snickare och småbarnsfar från Slite ut på en joggingrunda och skjuts kallblodigt ihjäl. Allteftersom trådarna leder längre in i det förflutna närmar sig Karin Jacobsson ett svårt dilemma som kommer att sätta hennes lojaliteter på hårda prov. Samtidigt gräver TV-reportern Johan Berg efter sanningen, och kämpar för att få tillbaka sin stora kärlek Emma Winarve.

Boken finns här.

6. Den mörka ängeln

mari jungstedt den mo?rka a?ngeln

Vårvindarna viner över Gotland när Anders Knutas ställs inför ett mörkt drama som kommer tvinga honom att konfronteras med egna problem. Den nya kongresshallen intill Visby hamn står nu klar och ska äntligen invigas. Alla öns höjdare är inbjudna arrangemanget perfekt. Men någonstans i skuggorna finns en gestalt, oåtkomlig och obeveklig, och morgonen efter det stora firandet hittas festfixaren Viktor Algård mördad.

Boken finns här.

7. Den dubbla tystnaden

Sent i juli får kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson ett svårgripbart fall när två vänner från ett villaområde i Visby ger sig iväg på sin traditionella Gotlandstripp.  Bandet mellan vännerna tycks orubbligt efter år av gemenskap, men något går väldigt snett under resan. En kvinna försvinner under en cykeltur i Bergmanlandet, och en åldrad man flyter iland i lettiska Ventspils på andra sidan Östersjön. Kriminalpolisernas undersökningar leder djupt ned till de mörkaste av hemligheter som även vänner döljer för varandra.

Boken finns här.

8. Den farliga leken

Den farliga leken mari jungstedt

Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson står inför en gåta som tar vid på halvön Furillen, och vars lösning är mer komplicerad och oväntad än de någonsin kunnat ana. Jenny, en gotländsk gymnasietjej, upptäcks av en modellagentur och i ett slag förändras hela hennes tillvaro. Medan Jenny njuter av sitt nya liv i Stockholm befinner sig den några år yngre Agnes på sjukhuset till följd av svåra ätstörningar. Men tragedin väntar också den framgångsrika Jenny. Jenny och Agnes är länge helt ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden och försöka skipa egen rättvisa.

Boken finns här.

9. Det fjärde offret

Det fjärde offret mari jungstedt

En stilla sensommarmorgon bryts lugnet i Klintehamn av ett väpnat rån mot en värdetransport. Rånarna flyr på motorcykel till ett ödetorp. När Anders Knutas och Karin Jacobsson når fram till gömstället finner de en av gärningsmännen mördad.  Anders Knutas börjar leta efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker hålla tillbaka sina allt starkare känslor för Karin Jacobsson. I undersökningarna av fallet dras också TV-reportern Johan Berg obevekligt in. Snart befinner han sig i ett livsfarligt spel där insatserna blir höga.

Boken finns här.

10. Den sista akten

Den sista akten Mari Jungstedt

Det är juli månad och samtidigt som Anders Knutas och Karin Jacobsson måste välja vad de ska göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem, står de inför ett fall vars ledtrådar sträcker sig åt vitt skilda håll. Det är den omstridda debattredaktören Erika Malm som hittas mördad på ett hotellrum i Visby. . TV-reportern Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj. Och hela tiden rör sig en gärningsman i kulisserna.

Boken finns här.

11. Du går inte ensam

Du ga?r inte ensam mari jungstedt

Anders Knutas kämpar för att komma tillbaka efter en depression, samtidigt som han och Karin Jacobsson sakta börjar utforska sina allt starkare känslor för varandra. Men när ännu en flicka försvinner, den här gången från den årliga höstmarknaden i Hemse, stegras polisens sökande och Karin Jacobsson som leder undersökningen finner sig låst i en fruktansvärd jakt.

Boken finns här.

12. Den man älskar

Den man a?lskar mari jungstedt

Våren har kommit, och en blek aprilsol kryper långsamt över det gamla stenbrottet i Bunge på norra Gotland. Där hittas mäklaren Sanna Widding död, och Anders Knutas kastas genast in i en omskakande utredning efter sin period av sjukskrivning.

Boken finns här.

13. Det andra ansiktet

Det andra ansiktet mari jungstedt

Den välkände konstnären och småbarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad i sitt sommarhus ,fastkedjad i sängen med handbojor. När ett liknande mord begås på fastlandet dras Anders Knutas och Karin Jacobsson in i en intensiv mördarjakt, samtidigt som deras kärleksförhållande prövas på allvar. Reportern Johan Berg är tillbaka på Gotland och bedriver egen spaning vilket försätter honom i livsfara.

Boken finns här.

14. Ett mörker mitt ibland oss

Ett mo?rker mitt ibland oss mari jungstedt

Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de favorittippade båtarna. Besättningen tvingas söka skydd i en vik med lugnare vatten. I strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer. Kommissarie Knutas kastas in i en halsbrytande mördarjakt som mitt i den gotländska högsommaridyllen leder honom in i ett mörker han aldrig kunnat föreställa sig.

Boken finns här.

Mari Jungstedt om främlingsfientlighet: ”Författare kan använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt”

15 år efter att författarens första Gotlandsbok såg ljuset kommer nu nästa bok i serien om Kommissarie Knutas. Innan höstterminen tar fart tillbringar en grupp studenter en helg ensamma på Lilla Karlsö. Efter en tupplur på stranden vaknar Frida upp till en fasansfull upptäckt, hennes pojkvän och vännerna är alla döda. Frida är den enda överlevande i sällskapet. Morden skakar om hela landet och för varje dag som gärningsmannen går fri växer rädslan och oron på högskolan.

Boken finns här.

Fakta

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!