Marie Björk: ”Skit samma att magen sitter på kvinnan, det är ERT barn därinne som ska tas om hand”
Författare

Marie Björk: ”Skit samma att magen sitter på kvinnan, det är ERT barn därinne som ska tas om hand”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 februari 2018

Det finns inget att förlora på ett jämställt föräldraskap­ – och det är varken läskigt eller omöjligt att nå dit. Marie Björk har skrivit föräldrahandboken som bara ger mänger av nya möjligheter! (Här kan du läsa ett utdrag!)

Hej Marie! Varför behövs en handbok i jämställt föräldraskap?

– Många föräldrar idag har en jämställdhetsambition och vet vad de vill, men sen är det som att det går fel ändå. De vaknar upp och märker att det ändå är kvinnan som sitter bredvid spjälsängen och är den enda som kan natta, det bara råkade bli så att hon i princip tog all föräldraledighet fast man skulle dela och när det blir vab är det kvinnan som tar den …
Allt sådant där kan min handbok få folk att inte hamna i. Folk ska inte stå där och se chockade ut och bara: ”vad fan var det som hände?”.

Jag tror inte att barnets ankomst sabbar jämställdheten, utan barnet förtydligar problem som redan finns.  Det är helt enkelt ganska lätt att känna att man lever ett hyfsat jämställt liv i en relation utan barn.

Din bok heter Vi ska ha barn. Varför är det viktigt att ha en handbok i jämställt föräldraskap innan barnet ens är fött?

– Jag tror inte att barnets ankomst sabbar jämställdheten, utan att barnet förtydligar problem som redan finns.  Det är helt enkelt ganska lätt att känna att man lever ett hyfsat jämställt liv i en relation utan barn. I siffror är det enklare att beskriva: man tycker kanske att ens relation är 80 procent jämställd. Men det är bara själva upplevelsen, och jag kan tänka mig att de här paren egentligen lever kanske 60 procent jämställt. Det beror på att vi är uppfostrade på så olika sätt som kvinnor och män – det är lätt att ta mer ansvar som kvinna för att man lärt sig det. Man kanske upplever att man delar på exempelvis matlagningen, men vem är det som handlar, planerar, bestämmer och ser till att alla ingredienser finns hemma? När man får barn finns inte den extra tiden att kompensera för detta och alla problem som egentligen fanns redan innan blir så förbannat synliga. Börjar par alltså rannsaka sig själva tidigt i relationen kan man hitta lösningar redan då, boosta relationen och bli mer jämställda.

Att vara pappa och komma till chefen och säga att man vill vara hemma 8 månader är inte okej på alla arbetsplatser idag

Samtidigt finns det också två spår. Det ena handlar om relationen, det andra är omvärldens påtryckningar – och omvärlden är inte särskilt jämställd. Det kan skapa problem för de som sticker ut som mer jämställda än samhället är. Man kanske inte pallar trycket: att vara pappa och komma till chefen och säger att man vill vara hemma 8 månader är inte okej på alla arbetsplatser idag. Det outtalade är minst lika jobbigt.

Vem vinner mest på ett jämställt föräldraskap?

– Det gör Vi ska ha barn så rolig, här är alla vinnare! I jämställdhet överlag har kvinnan mer att tjäna men i föräldraskap har pappan massor att vinna i form av en nära relation med sina barn. De vinner det fantastiska fina, kärleken till ett barn medan kvinnor får det vi ser i statistiken i form av exempelvis lägre sjukskrivningstal.

Hur kan man ha en jämställd graviditet?

– Det handlar om förståelse. Även om mycket under graviditeten rör kvinnans kropp är kunskapen om den lika viktig för den som inte bär barnet. Det är tråkigt att gravidböcker idag så tydligt riktar sig till kvinnor. Istället för att ett par känner att de gör en resa tillsammans så är det kvinnans egen resa som står i fokus. Partnern kommer in på slutet och risken finns att man redan då har glidit ifrån varandra. Omsorgsförsprånget som man pratar om när barnet är fött, det börjar redan där.

Skit samma att magen sitter på kvinnan, det är ERT barn därinne som ska tas om hand.

Finns det någon jämställdhetsaspekt det talas för lite om?

– En del man inte pratat om så mycket är ekonomi. Där finns mycket att hämta i Vi ska ha barn. Jag vill särskilt slå ett slag för utgifter under graviditeten, något inte ens de mest medvetna tänker på. Om man har en gemensam ekonomi är det ganska vanligt att man har ”fickpengar till roliga saker” – men gravidkläder är inte roligt och där blir det en enorm ekonomisk skillnad och investering som endast en person gör. Under en jobbig graviditet kanske det dessutom tillkommer kostnader för sjukgymnastik, akupunktur, tensapparat … Det kan röra sig om väldigt mycket pengar och en ekonomisk smäll som kvinnan ofta får ta ensam. För rent krasst: skit samma att magen sitter på kvinnan, det är ERT barn därinne som ska tas om hand.

”Gör så här, det blir bra! Jämställdhet är nyckeln till kärlek och bestående relation.”

Vad finns INTE med i din bok?

– Jag har faktiskt inte tagit upp några negativa exempel bland de många berättelser från föräldrar som finns där. För mig är det viktigt att ta upp det positiva, att se vad som kan leda till bra saker. Jag hade kunnat skriva en arg bok: ”gör inte så här, det kommer gå åt helvete”, men i stället har jag plockat fram ett smörgåsbord av positiva saker och tips. ”Gör så här, det blir bra! Jämställdhet är nyckeln till kärlek och bestående relation.”

Vem kommer att ha nytta av handboken?

– Jag hoppas nå ut till alla som vanligtvis köper vänta barnböcker, inte de som står på barrikaderna och demonstrerar den 8 mars utan de som kanske känner att något skaver och oroar sig för hur det ska bli. Då kan de få konkreta tips nu!
2018 ska vi kunna applicera jämställdhet på de flesta böcker. Jag önskar att det fanns en jämställdhetsstämpel för litteratur, precis som en kravmärkning.

Missa inte SelmaStories event på Södra Teatern den 8 mars, där Marie Björk och andra aktuella författare och feministiska inspiratörer pratar med Clara Henry om jämställdhet och framtidshopp!

Beställ boken

Beställ boken

Fakta

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!