Mariette Lindsteins hyllade sekttrilogi blir TV-serie
Författare

Mariette Lindsteins hyllade sekttrilogi blir TV-serie

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 30 januari 2019

Författaren Mariette Lindstein gick som tjugoåring med i den kontroversiella Scientologikyrkan. Där arbetade hon under 25 års tid på alla nivåer i kyrkan, inklusive toppen av hierarkin, på dess högkvarter utanför Los Angeles. År 2004 lyckades hon rymma och därefter började en lång återanpassning till ett normalt liv.

Idag arbetar Mariette Lindstein som författare och hennes skrivande har hjälpt henne att läka minnena efter åren som sektmedlem. Hennes böcker om den fiktiva sekten ViaTerra har sålts i en kvarts miljon exemplar och till 11 länder. Nu blir den hyllade boktrilogin TV-serie. I serien ingår böckerna Sekten på dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn. Good Eye Production har tecknat filmrättigheterna och Erika Edman ska producera, tillsammans med den BAFTA-prisbelönade brittiska producenten Mia Jupp. Vi har pratat med Mariette Lindstein om hennes författarskap och om TV-serie debuten.

Vad kul att din boktrilogi ska bli TV-serie. Grattis! Hur känns det?

— Det känns helt fantastiskt. Mina böcker är ju väldigt personliga, så det var viktigt att det blev rätt producent. Erika Edman och Mia Jupp är riktiga powerkvinnor som förstår budskapet i mina  böcker, och det betyder allt.

Hur mycket i dina böcker är taget från ditt eget liv och hur mycket är fiktion?

— Mina böcker är helt och hållet fiktion, men inspirerade av mina egna 25 år som sektmedlem. Mina karaktärer har skapats från min livliga fantasi. Men händelserna i böckerna har hämtats från mina egna erfarenheter. Man kan säga att de är en förvriden sanning – för allt hände, men på ett annat sätt, på en annan plats. Och i verkligheten var det tyvärr mycket värre. Jag var tvungen att tona ner händelserna lite, så att böckerna skulle vara trovärdiga.

Hur anpassar man sig till ett vanligt liv efter att ha varit medlem i en sekt i så många år?

— Man måste vara ödmjuk och inse att man är skadad till viss del. Vi hade blivit intalade att människor utanför vår sekt var onda eller dumma. Det första jag upptäckte efter att ha rymt var att människor överlag var fina och hjälpsamma. I mitt fall handlade anpassningen om att skapa ett normalt liv – skaffa pass, ID-handlingar, ett jobb. Internet och mobiler var rena sciencefiction för mig i början. Jag klädde mig som på 80-talet. Det var som att börja om på nytt. Och det var tidvis väldigt befriande.

Ser du ditt skrivande som terapeutiskt?

— Ja, mitt skrivande började med att jag hade fruktansvärda mardrömmar. Alltid samma dröm: jag var tillbaka i sekten och den här gången gick det inte att rymma. I den vevan pratade jag med en amerikansk författare som sa: ”Ditt liv låter som en thriller – skriv en thriller!” Jag sa upp mig från mitt jobb och började skriva på heltid. Det tog bara några veckor efter att jag börjat skriva Sekten på Dimön innan mardrömmarna försvann och de kom aldrig tillbaka. Alla tre böckerna har blivit en slags terapi för mig. I första boken Sekten på Dimön bearbetade jag tiden i sekten, i andra boken Sekten som återuppstod, tiden efter och angreppen när jag började tala ut, och i tredje boken Sektens barn, det som gjordes mot barnen vilket jag inte kunde förlåta mig själv för. Just nu skiver jag en ny serie som handlar om hur sekter infiltrerar samhället genom frontgrupper. De nya böckerna är också inspirerade av verkliga händelser, men den här gången från min tid som exekutiv i kyrkan.

Såhär säger Erika Edman och Mia Jupp om TV-serie debuten:

— Det finns en global fascination för sekter och dess dynamiska krafter. Som ett komplement till den väletablerade Scandi Noir-genren, vill vi skapa en spännande thrillerserie där fokus ligger på de intrikata mekanismerna i det mänskliga psyket, konsekvenserna av hierarkier och grupptryck, och vad som händer med människor när de tvingas underordna sig en mäktig och karismatisk ledare. Vi älskar de komplexa huvudkaraktärerna Sofia Bauman och Franz Oswald, och att Mariettes böcker gör stor succé utomlands ger projektet en stark internationell plattform.

Vit krypta

Vit krypta

Mariette Lindstein

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!