Martin Österdahl, författare och ESC-expert: ”Enorma utmaningar i årets Eurovision”
Författare

Martin Österdahl, författare och ESC-expert: ”Enorma utmaningar i årets Eurovision”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 10 maj 2017

Inför årets stora final i Eurovision vill vi såklart ta ett glas med Martin Österdahl, författare och före detta projektledare för Eurovision 2013 och 2016.

Hej Martin Österdahl, vad vill du ha att dricka?
– Det får bli en White Russian.

Din första bok Be inte om nåd utspelar sig i Ryssland på 1990-talet. Varför just där och då?
– För att det var en tid då världen höll andan. En tid som är lite bortglömd. Skulle Ryssland i valet 1996 återgå till sovjetiskt styre eller fortsätta sin väg mot demokrati? Svaret blev någonting mitt emellan…

Berätta om din nästa bok, Tio svenskar måste dö, som kommer i höst!
– I Tio svenskar måste dö är Max Anger inhyrd som konsult i en mordutredning i Sverige. Högt uppsatta tjänstemän mördas och markeras med siffror och märkliga symboler. Samtidigt går ubåten Kursk på grund i Norra Ishavet. Ett nytt kallt krig mellan öst och väst blåser upp när Putin vägrar ta emot hjälp för att rädda sjömännen som sitter fast på botten av havet. Två helt isolerade händelser som så småningom verkar vara sammankopplade…

Du har en bakgrund som programdirektör på Sverige Television, och har även varit projektledare för Eurovision 2013 och 2016. Nu är det Eurovision-tider igen! Kommer du att titta på lördag, och i så fall – var och med vem?
– Självklart tittar jag på ESC! Jag kommer att sitta på Arholma och följa sändningarna i SVT. För första gången sedan 2005 är jag inte på plats i arenan.

Vad tror du att årets Eurovision-projektledare ställs inför för utmaningar på lördag?
– Årets projektledare har haft enorma utmaningar under förberedelserna, utmaningar som jag följt på plats eftersom jag sitter i ESCs referensgrupp. På lördag är förhoppningsvis hans jobb klart och fokus ligger på att hålla koll på sändningarna och omröstningen och se att allt flyter som det ska och att ingen ”Plan B” måste tas i användning!

Plan B, berätta mer..?
– Det finns så kallade avvikelseplaner för allt möjligt som kan inträffa. Allt från ett terrorattentat till att röstningssystemets satelliter sätts ur spel till strömavbrott, till att bildproducenterna blir magsjuka etc etc.

Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
– Ian McEwans Amsterdam.

Om du fick ta ett glas med vem som helst i världen, vem skulle det vara?
– Idag skulle jag vilja bjuda USA:s före detta tillförordnade justitieminister Sally Yates på en drink. Blev enormt imponerad över hennes intelligens, pondus och integritet i gårdagens kongressförhör angående Trump-administrationens eventuella Rysslandskopplingar.

Av Tove Kullenberg

Fakta

 • Vem:

  Martin Österdahl

 • Född:

  1973 i Stockholm.

 • Familj:

  Fru och tre barn.

 • Bor:

  I Nacka utanför Stockholm.

 • Gör:

  Författare. Har studerat ryska, östeuropastudier och ekonomi. Var tidigare programdirektör på Sveriges Television.

 • Aktuell:

  Spänningsromanen Tio svenskar måste dö, uppföljaren till Be inte om nåd.

En sida till? Fortsätt läs!