Martin Österdahl:
Författare

Martin Österdahl: "Från vår takterass i New York kunde vi se hur World Trade Center brann"

Tänk om allt vi vet om 11 september-attackerna är falskt? Tänk om en svensk hemlig armé drogs in i en global konspiration, som ville att vår tids mest omskrivna terrordåd skulle inträffa? Och tänk om det är samma svenska brödraskap som ligger bakom åttiotalets ouppklarade politiska mord och vapenskandaler i Sverige? Martin Österdahl levererar Järnänglar, en kittlande tredje del i serien om Max Anger.

Av: Jon Forsling
Publicerad: 25 april 2019

Tänk om allt vi vet om 11 september-attackerna är falskt? Tänk om en svensk hemlig armé drogs in i en global konspiration, som ville att vår tids mest omskrivna terrordåd skulle inträffa? Och tänk om det är samma svenska brödraskap som ligger bakom åttiotalets ouppklarade politiska mord och vapenskandaler i Sverige? Martin Österdahl levererar Järnänglar, en kittlande tredje del i serien om Max Anger.

Läs också: 7 spännande böcker för alla spionälskare

Martin Österdahl, 45, minns det som om det var igår. Det var den 11 september 2001, och Österdahl bodde sedan en tid tillbaka på Manhattan i New York tillsammans med sin flickvän. På dagarna försökte han etablera ett nytt företag, och den här morgonen var han uppe extra tidigt.

– Jag hade ett viktigt jobbmöte i Midtown på morgonen. Jag gick ut i vardagsrummet och satte på Mozart på hög volym på stereon medan jag gjorde mig i ordning, berättar han.

Plötsligt stördes den mäktiga 1700-talsmusiken av ett oväntat ljud ovanför honom:

– Jag hörde ett flygplan som flög förbi på låg höjd precis över oss. När jag gick till fönstret såg jag mängder av polismotorcyklar som störtade nedför gatan på väg mot World Trade Center. Jag väckte min flickvän och vi gick upp på vår takterrass. Därifrån kunde vi se hur ett av tornen brann, berättar han.

När dagen var till ända hade nära 3 000 människor mist livet, och USA förklarade inom kort krig mot först Afghanistan och senare Irak.

Läs också: Intervju med Anna Tell om senaste boken Med ont fördrivas.

Alla känner till den delen av historien. Men Järnänglar – den tredje delen i bokserien om attackdykaren och Rysslandsexperten Max Anger som tar vid efter Be inte om nåd (2016) och Tio svenskar måste dö (2017) – ger läsarna en alternativ prolog till terrorattackerna. I Järnänglar får vi stifta bekantskap med ett hemligt brödraskap högt upp i det svenska samhället, ett slags osynlig armé som ligger bakom vår tids oförklarade politiska mord.

Låter det långsökt? Det är det inte. Österdahls bok är förvisso fiktiv, men den är rotad i högst verkliga människor och händelser. Som det faktum att underrättelsetjänsten CIA var aktiv i Sverige på 1970-talet, då amerikanska agenter infiltrerade svenska proteströrelser mot kriget i Vietnam.

Martin Österdahl har tagit avstamp i ouppklarade svenska mord som kan ha kopplingar till CIA från den här tiden, och läsarna får också bekanta sig med en högst verklig skandal från 1979 som skakade Sveriges relation med USA i grunden: Datasaab-affären. I korthet gick den ut på att det svenska företaget Datasaab sålde ett system för flygtrafikledning till Sovjet, och sedan lät smuggla elektroniska kretskort från USA till Sovjet – vilket gjorde amerikanerna rasande eftersom de förbjudit det.

– Smugglingen av amerikanska kretskort till Sovjet fick enorma följder för relationerna mellan USA och Sverige, och amerikanerna satte stor press på den svenska industrin efter det. Jag kände att det gick att bygga en brygga från CIA:s närvaro i Sverige under Kalla kriget fram till 11 september-attackerna, säger Martin Österdahl.

Läs också: 7 spännande böcker för spionälskare.

Järnänglar är en tankeväckande ”what if?”-berättelse om en av USA:s svartaste dagar, där frågor om vem som är god och vem som är ond – egentligen – ställs på sin spets.

– Det har skrivits många böcker om Ryssland och det ryska hotet, och det är ett viktigt ämne. Jag har själv skrivit två böcker om det. Men i den här boken ställer jag frågan: ”Den andra sidan då, är den så mycket bättre?” Särskilt nu, när vi ser hur Trump bryter upp internationella avtal och hur neocon- och altright-rörelserna är på frammarsch i USA. Det är jäkligt skrämmande, säger han.

För snart 18 år sedan var han på plats, bara några kvarter från de ohyggliga händelserna som gjorde att tvillingtornen i New York rasade. Martin Österdahl berättar att arbetet med Järnänglar satte igång känslor inom honom:

– Under skrivandets gång kom minnena tillbaka. Jag tror inte jag har förstått hur mycket 11 september har påverkat mig, säger han.

– Vi gick till S:t Vincent-sjukhuset för att ge blod senare samma dag. De hade rullat ut mängder av britsar på gatan för att ta hand om skadade, men det kom nästan inga för alla var döda. Tre tusen människor hade gått upp i rök. Jag kommer aldrig att glömma hur maktlös det fick mig att känna mig.

 

Fakta

 • Vem:

  Martin Österdahl

 • Ålder:

  45 år.

 • Bor:

  I Nacka och på Arholma.

 • Familj:

  Fru och tre barn, 13, 11 och 6 år gamla.

 • Gör:

  Författare och tv-producent.

 • Aktuell:

  Med Järnänglar, tredje boken i Max Agner-serien

Järnänglar

Järnänglar

Martin Österdahl

En sida till? Fortsätt läs!