Minns du hajpen? Här är texterna som gick varvet runt på internet!
Författare

Minns du hajpen? Här är texterna som gick varvet runt på internet!

Minns du varför Bästa Beatrice eller Cat Person sprängde internet? SelmaStories listar fyra författare vars texter fick viral spridning, skapade hätsk debatt och lästes av ALLA.

Av: Karin Östlund
Publicerad: 22 februari 2019

Minns du varför Bästa Beatrice eller Cat Person sprängde internet? SelmaStories listar fyra författare vars texter fick viral spridning, skapade hätsk debatt och lästes av ALLA.

 

Cat Person av Kristen Roupenian

kattmänniska av kristen roupenian

Novellen Kattmänniska är unik i sin sort. När den först publicerades i The New Yorker fick den enormt genomslag och blev deras mest lästa text år 2017. Den hyllades särskilt för sitt sätt att porträttera millennie-generationens sätt att dejta. Novellen beskriver relationen mellan Margot och Robert och hur de upprätthåller sin relation genom internet. Novellen hyllades för sin porträttering av sexuella gråzoner och underliggande krav när det kommer till dejtande, men gav också upphov till upprörda känslor: på Twitter uppstod kontot Men React to Cat Person dedikerat till inlägg om mäns reaktioner på novellen.

Läs mer om fenomenet Kattmänniska här.

Köp boken Kattmänniska och andra berättelser här.

Bästa Beatrice Ask av Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri
Fotograf: Pierre Björk

Krönikan Bästa Beatrice Ask riktade kritik mot dåvarande justitieminister Beatrice Ask och hennes försvarande av Reva-projektet som pågick mellan 2009-2014. Projektet syftade till att påskynda utvisningen av människor som befann sig olagligt i Sverige. När krönikan först publicerades i DN år 2013, var debatten om Reva som allra mest intensiv, och i sociala medier debatterades det om huruvida polisens agerande mot papperslösa hade rasistiska motiv eller inte. När texten publicerades fick den omedelbar spridning med över 180 000 delningar. Den blev även starten för hashtagen #bästabeatrice där människor delade med sig av sina erfarenheter kring diskriminering och förtryck.

Köp Jonas Hassen Khemiris senaste bok Pappaklausulen här.

milk and honey av Rupi Kaur

Milk and honey av Rupi Kaur

Har du hört talas om den litterära genren instapoetry? Rupi Kaur är nämligen den okrönta drottningen inom genren. Instapoetry uppstod i takt med att unga strävande författare började använda sig av Instagram och andra sociala medier för att nå ut med sin poesi. Rupi Kaurs karriär startade på plattformen Tumblr där hennes texter fick enorm spridning och nu, med över 2,5 miljoner sålda exemplar av sin debutbok milk and honey, har hon gett liv i den annars svårsålda genren poesi. Poesin (som oftast är illustrerade av författaren själv) är träffsäker och berör tunga ämnen som identitet, övergrepp, femininitet och förlust. Många menar att instapoetry har gjort poesi mer tillgänglig och lättare att konsumera. Det är inte för inte milk and honey låg på The New York Times bästsäljarlista i hela 77 veckor!

Köp boken milk and honey här.

Femtio nyanser av honom av E.L James

Femtio nyanser av honom - E.L James

E.L James skrev sina första böcker efter att hon hade läst vampyrserien Twilight. Hon publicerade sina första texter på hemsidan Fanfiction.net, en hemsida dedikerad till just fanfiction. Efter stor uppmuntran från andra användare så bestämde E.L James för att själv publicera den första delen i trilogin Femtio nyanser av honom. Boken publicerades år 2011 som e-bok och blev snabbt en succé. Boken fick en lojal fanskara tack vare den enorma spridningen den fick på internet och i forum för fanfiction. Båda uppföljarna Femtio nyanser av mörker och Femtio nyanser av frihet publicerades redan inom ett år och hela världen fick Femtio nyanserfeber. Bara två år efter att den första boken publicerades köptes rättigheterna till att göra filmer av trilogin. En framgångssaga av rang!

Köp boken Femtio nyanser av honom här.

En sida till? Fortsätt läs!