Årets bok-nominerade Moa Herngren om
Författare

Årets bok-nominerade Moa Herngren om "Skilsmässan"

Moa Herngren är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman Skilsmässan. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Anna-Lena Ahlström/Norstedts
Publicerad: 03 maj 2022

Moa Herngren är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman Skilsmässan. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Moa, grattis till en fantastisk bok och till nomineringen till Årets Bok 2022! Vad var första tanken när du fick veta att Skilsmässan var nominerad?

— Jag fick gåshud! Blev både förvånad och så otroligt glad. Den här boken har varit den svåraste att skriva hittills och jag har tvivlat många gånger. Det betyder enormt mycket att den blir uppskattad på det här sättet och nominerad till detta fina pris.

Om du skulle beskriva en typisk ”Moa Herngren-roman” med endast tre ord, vad skulle det vara då?

— Tabubelagda känsliga relationer.

Och om du ska berätta lite mer om just Skilsmässan, hur skulle du beskriva den då?

Den handlar om en skilsmässa som för den ena parten kommer från ingenstans och sen berättas ur bådas perspektiv. Om de roller vi får och ger varandra och de mönster vi bygger upp när vi lever i nära och långa relationer.

Vad är du själv mest nöjd med, med boken?

— Att jag verkar ha lyckats med att få läsare att skifta perspektiv och byta lojalitet hos karaktärerna under läsningens gång och kastas mellan olika känslor.

Du har ett särskilt öga för relationer och svårigheterna som kan komma med dem. Det märks i alla dina böcker och inte minst i succéserien Bonusfamiljen som du är manusförfattare till. Hur är det privat? Får du ofta agera bollplank och relationsexpert till familj och vänner?

— Jag älskar att prata relationer och att analysera och fundera över dem, både mina egna och andras. Ofta blir jag nog den där lyssnare och bollplanket bland mina vänner. I och med tv-serien Bonusfamiljen är det många som jag inte känner som hör av sig till mig och ber om råd också, jag delar gärna med mig av mina egna erfarenheter och tips men brukar vara noga med att säga att jag inte är utbildad terapeut.

Vilket är ditt bästa tips för att få en relation att hålla (eller i alla fall öka chanserna att den håller)?

— Att fortsätta kommunicera med varandra och att våga prata på riktigt om sånt som inte känns bra även om man är rädd för reaktionen. Men också att man stämmer av och har ”utvecklingssamtal” med varandra med jämna mellanrum. Precis som att syskon kan ha väldigt olika upplevelse av samma barndom kan man ha väldigt olika upplevelser av samma äktenskap. Bara för att jag känner nåt är det inte säkert att min partner delar den känslan.

Till sist: har du något riktigt bra boktips att dela med dig av? En bok du aldrig glömmer.

— Det finns så många bra! Joyce Carol Oates Blonde gjorde stort avtryck på mig men de starkaste läsupplevelserna hade jag nog som barn tack vare författare som Maria Gripe och J.R.R. Tolkien. En bok som verkligen grep tag nyligen var De Kapabla av Klas Ekman. En mycket underhållande, läskig och skruvad relationsthriller.

Köp boken här

Köp boken här

Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!