Författare

"Nära fåglar" - författare lyckliga över Augustnomineringen

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 23 oktober 2017

Att bli nominerad till Augustpriset är en av de finaste hedersbetygelser en svensk författare kan få. En av de som i år är nominerad är den fantastiska boken Nära fåglar. Här berättar fotografen Roine Magnusson själv om sina känslor . 

”Alltså att bli nominerad till Augustpriset är ju som en dröm, det största erkännandet man kan få för en bok i Sverige och för Nära fåglar som ligger så varmt om hjärtat, jag har ju varit fascinerad av fåglar hela mitt liv och den här boken känns som att knyta ihop hela livet på något sätt. Sedan att det varit ett sökande för att hitta den rätta bilden för min fågelbok och samtidigt bli nominerad är ju ett tecken på att man tänkt rätt och att allt hårt arbete då inte känns så hårt längre. Minnet av två månader i våras på Ottenby med uppgång runt 3:30 varje dag vardag som helg, måndag som söndag får ju en annan betydelse nu med nomineringen, kommer ihåg att jag kände mig pressad att hitta rätt i fotograferandet samtidigt som jag kände mig pressad att få till så många arter som möjligt. Men det är ju glömt nu och allt är bara lyckligt.
Samtidigt är väl det här ett tecken på att många års arbete med böcker ger utdelning och hamnar i det finaste rummet av de finaste vilket känns fantastiskt.”

Det har redan från första början känts som om en särskilt lycklig stjärna har lyst över det här bokprojektet.

Även Roines medförfattare Mats Ottosson och Åsa Ottosson är överväldigade av nomineringen:

”Vi är stolta och glada över att juryn lyfter fram Nära fåglar. Att se och umgås med våra flygande grannar – och resten av naturen – är en njutning och glädje som vi vill förmedla till så många som möjligt. Vårt skrivande handlar oftast om det, och i Roine Magnusson har vi hittat en kompanjon som tänker likadant.
Det har redan från första början känts som om en särskilt lycklig stjärna har lyst över det här bokprojektet. Allt har liksom blivit rätt hela tiden: de fantastiska bilderna, den spännande formen, helheten! Men detta var ändå mer än vi vågat hoppas på. Vi är mycket hedrade.”

Läs om alla nomineringarna till Augustpriset här.

En sida till? Fortsätt läs!