Nidal Kersh:
Författare

Nidal Kersh: "Jag hade inte hackat en lök innan jag flyttade hemifrån"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 15 november 2017

Barndomens somrar i Jerusalem och pappans enträgna försök att få sina barn att äta koriander var två av de saker som präglade Nidal Kersh matintresse. Nu är han aktuell med kokboken Shakshuka.

Boken är döpt efter den populära rätten med samma namn, en kryddig tomatgryta med ägg som kokas direkt i såsen. Men ordet ”shakshuka” betyder också mix eller blandning, att något är rörigt och det ville Nidal Kersh ta vara på.

– Det symboliserar Jerusalem fint, ett centrum för tre världsreligioner, judendom, kristendom och islam. En mötesplats för människor från hela världen och ett kök som på många sätt speglar det, säger han.

Det var inte självklart att det var matlagning och restaurangbranchen som skulle få en så stor plats i Nidal Kersh yrkesliv. Han läste till statsvetare och hade siktet inriktat på en helt annan karriär.

Hade det inte varit för farsans matintresse, så hade det här aldrig hänt.

– Jag tror inte jag hackade en lök förrän jag flyttade hemifrån.
Men maten var alltid var en central del i barndomshemmet. Doftande grytor som puttrade. Skramlande stekpannor, gärna flera på samma gång, där Nidals pappa lagade mat så att det räckte och blev över. De egna sönerna uppmuntrades  att testa nya smaker och allra särskilt de som hörde till det gamla hemlandet
– Jag tror det var jätteviktigt för pappa att vi skulle ha en anknytning till hans hemland.

Numera kan den forna statsvetaren titulera sig både författare och krögare. Han driver Falafelbaren på södermalm i Stockholm och var även med och drev igenom tillstånden för foodtrucks i Stockholm.

– Pappa gav mig tre råd: gift dig aldrig, skaffa inga barn och öppna inte restaurang. Nu har jag gjort två av de sakerna, skrattar Nidal och fortsätter:
– Hade det inte varit för farsans matintresse, så hade det här aldrig hänt.

Av: Elsa Gellermark

Köp boken

Köp boken

Fakta

 • Vem:

  Nidal Kersh

 • Familj:

  frun Jenny Hedström.

 • Bor:

  På södermalm i Stockholm.

 • Gör:

  Författarare, krögare, entreprenör och streetfoodaktivist. Driver Falafelbaren på Södermalm i Stockholm och är grundare till Street Food Stockholm.

 • Aktuell:

  med kokboken Shakshuka om Jerusalems mat.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!