Novellen som sprängde internet
Boktips

Novellen som sprängde internet

Av: Karin Östlund
Publicerad: 22 februari 2019

När Kristen Roupenians novell Kattmänniska publicerades i The New Yorker fick den direkt enorm spridning och blev en av deras mest lästa artiklar år 2017. Plötsligt delades berättelsen om en obehaglig dejt överallt och på Twitter uppstod ett helt konto dedikerat till inlägg om mäns reaktioner på berättelsen.

Bara några timmar efter publiceringen stod det klart att ingen som läser Kristin Roupenians novell förblir oberörd. Vem är författaren och vad är det med hennes text som lyckas fånga och engagera en så stor läsarskara?

Berättelsen som många kvinnor relaterar till

I Kattmänniska möter vi 20-åriga Margot som blir utbjuden av den äldre mannen Robert. En relation över sms växer fram och förväntningar byggs upp för att sakta och subtilt krossas när de väl möts i verkligheten. Det är en historia om modernt dejtande, sexuella gråzoner och hur vi skapar föreställningar om varandra utan att egentligen känna varandra. Den sätter även fingret på något de allra flesta unga kvinnor kan relatera till: dejter som skaver och känslan av att behöva ställa upp på att ha sex, trots att man inte vill.

Beskriver en ung generation utan förlöjliganden

Molly Roberts, journalist på The Washington Post, menar att det unika med Kattmänniska är att den är bland de första novellerna som handlar om millennials, deras sätt att dejta genom sms och de problematiska förväntningarna detta kan skapa. Hon menar att det är unikt att en novell beskriver dessa upplevelser på fullaste allvar, utan att förlöjliga generationen som bygger och upprätthåller relationer genom internet.

Att skriva om sexuella gråzoner i #metoo tider

Samtidigt som Roupenians Kattmänniska publiceras hösten 2017 fick #metoo-rörelsen enorm spridning och uppmanade till att samtala öppet om maktstrukturer och sexuella övergrepp. Att Kattmänniska är en novell skriven i efterdyningarna av #metoo-uppropet är tydligt, i och med att det starka temat för novellen är sexuella gråzoner och underliggande krav när det kommer till dejtande och sex.

#MenReactToCatPerson

Precis som #metoo uppropet möttes även Kattmänniska av stark kritik från upprörda män. Motståndare menade att novellen orättvist porträtterade karaktären Robert och hans oförmåga att uppfatta Margots brist på samtycke. Hur skulle han veta att hon inte ville ha sex med honom? Alla upprörda tweets blev starten till twitterkontot Men React to Cat Person, där mäns arga kommentarer och kritik mot novellen samlades.

En ljus framtid för Roupenian

Kristen Roupenian är författaren som lyckades starta en eldig debatt över känsloladdade ämnen som samtycke och makt i relationer. I vår släpps hennes debut Kattmänniska och andra berättelser, men historien tar inte slut där. HBO har nämligen köpt rättigheterna till att producera en tv-serie baserad på novellen. Vi längtar!

Tips! Den 11 april kommer Kristen Roupenian till Stockholm och framträder på Kulturhuset Stadsteaterns Internationella Författarscen. Läs mer här.

Foto: Elinor Carucci för The New Yorker

Kattmänniska

Kattmänniska

Kristen Roupenian
Inbunden
Köp boken

En sida till? Fortsätt läs!