Olga Rönnberg: ”Det finns inget värre än en hungrig kvinna”
Författare

Olga Rönnberg: ”Det finns inget värre än en hungrig kvinna”

Av: Karin Eklund
Publicerad: 03 februari 2017

Hon har haft ett tufft liv, med en fattig uppväxt i Ryssland och senare som mamma till en dotter med Downs syndrom. Just därför tycker fembarnsmamman (!) och personliga tränaren Olga Rönnberg att det är viktigt att kvinnor lever på ett sätt som gör dem starka.

Tips! Längre ner bjuder hon på två recept ur Olgas mat: För aktiva kvinnor

av Caroline Geijer  foto: Frida Wismar

– Jag började inte träna för att bli snygg, utan för att jag var TRÖTT, säger hon med emfas.

Efter fem träningsböcker kommer hon med sin första matbok, Olgas mat: För aktiva kvinnor.

– Min grej har blivit att säga sanningar. Jag förenklar för folk. Och jag kan kvinnor, jag vet vad vi behöver och vill ha, säger hon och rycker på axlarna, som vore världens enklaste.

Olga växte upp i forna Sovjetunionen, i Uralbergen, som ensambarn i en familj med mycket få resurser. Från tre års ålder bodde hon på en förskola måndag–fredag, mest för att helt säkert få mat, har hennes mamma berättat efteråt. 19 år gammal var hon aktiv inom frikyrkan och fick i uppdrag att översätta för en svensk affärsman som hade förehavanden i staden. Han hade med sig sin son på resan. Kärlek uppstod. Olga hängde på tillbaka till Sverige, fick sitt första barn året efter och idag – mer än två decennier senare – är hon en majestätisk fembarnsmor och driver business ihop, den framgångsrika pt-tjänsten Mamma Fitness, med make nummer två, Håkan, 59. De bor i Djursholm utanför Stockholm och har fått två gemensamma barn ihop, tvillingarna Anna och Emma, 7.

Idag är Olga för ovanlighetens skull inte klädd i träningskläder, ”min man blir så glad när det händer, haha”, utan i svart polotröja och avantgardistiskt snittad kjol. Vi ses på en ny krog på Sveavägen i Stockholm, hon har precis varit på Adlibris och berättat om sin nya bok. Hon älskade Sverige och Stockholm direkt och intensivt när hon hamnade här,

– Jag har inte varit i Ryssland på tjugo år, tror jag. Det var rörigt då, det är rörigt nu – jag orkar inte! Skulle jag åka nu vill jag ta med mig alla barnen, visa dem deras rötter.

Jag frågar vad hon ser som sitt ”ryska arv”.

– Jag är nog rätt real. På riktigt. Liksom, sluta fjanta dig. För vad är det för fel med att vara hård? Handlingskraftig?

”Jag säger sanningar, förenklar för folk. Och jag kan kvinnor, jag vet vad vi behöver och vill ha.”

Det var efter att sonen Joel föddes år 2001 som Olga visade prov på just det. Handlingskraftighet.

– Jag var en trött, sliten, plufsig småbarnsmamma och fick plötsligt och hundra procent nog av det! Jag hittade en amerikansk klichébok om träning på Amazon som innehöll ett tvåveckorsprogram med vikter. Jag körde precis exakt som det stod. Och jag gillade effekten!

För henne började det med styrketräning och har sedan fortsatt med det. Hon tycker att dagens träningsklimat är rätt bakvänt.

– Det är så märkligt, folk tycks älska att krångla till det här med hälsa och träning! Ät, ät inte, stå på ett ben. Vi är så överdrivna i Sverige, skippar basics och lär oss inte det självklara: Enkla övningar regelbundet där du tar i ordentligt ger effekt.

Idag tränar hon 4–5 gånger i veckan, ibland i hennes och makens hemmagym, ibland på riktiga gymmet. Mest styrka, ibland korta intervaller på löpbandet, även yoga numera, som hon inte alls gillade först. Hon tränar aldrig på helgerna.

– Folk tror att jag tränar jämt, men jag har ett väldigt stillasittande jobb med alla mina bloggar och sajter. Jag kan ibland sitta 16 timmar om dagen. Får inte ihop 2000 steg ens! 10 000 rekommenderas, per dag. Att sitta är det värsta du kan göra mot din kropp. Jag har ryggproblem också, rätt allvarliga, två diskar saknas. Jag tränar för att få vara frisk.

”Är kvinnan nöjd, blir alla i familjen nöjda. Alla påverkas av hur vi mår.”

Och så äter hon – mycket. När det gäller mat är Olga ingen vän (surprise) av dieter. I hennes värld är raw, lchf, detox, 5:2 tillfälliga idéer som aldrig håller.

– Själv äter jag helt vanlig mat men undviker det uppenbara som socker och snabba kolhydrater. Jag väljer gärna bönpasta istället för vanlig pasta. That’s it!

Olgas käpphäst är att kvinnor äter för lite.

– Det finns inget värre än en hungrig kvinna! utbrister hon.

– Är kvinnan nöjd, blir alla i familjen nöjda. Alla blir påverkade av hur vi mår. Men vi väljer att gå där hungriga och missnöjda med oss själv … Jag tränar. Därför behöver jag äta mer. Ska jag gå där letargisk efter ett pass? Nej tack! Ska jag tillåta att resten av dagen borta?

Allt ska inte kretsa kring träning och kost – livet är så mycket mer. För vem jämför vi oss med?

– Skidåkaren Gunde Svan berättade en gång att han mår som bäst off season, när han är utvilad och inte övertränad. Precis så är det! Säg mig, varför ska vi som har vanligt liv eftersträva en elitnivå som inte ens elitidrottarna själva mår bra av? Nej, stark, utvilad och energisk, utifrån din egen livssituation – det är ditt mål.

För, man vill ju hinna läsa böcker. Bland annat.

– Jag är världens tråkigaste – för jag älskar faktaböcker! Läser nästan bara sådana. Min man säger: ”Olga, du måste gå utanför det du gör.” Men jag är så i mitt, tänker hela tiden på nya idéer, hur jag kan bli bättre. Jag är en riktig starter, en entreprenör. Jag gillar att läsa underdog-historier. Du vet, folk som kommer från ingenstans och gör succé.

Varsågoda, 2 recept ur Olgas mat: 

FITNESSRÅRAKOR
En klassisk rätt som jag ändrade och gjorde mer proteinrik.

1 portion
• 150 g potatis
• 1 tsk olivolja
• 30 g grovriven ost, 10 %
• ½ dl keso, 4 %
• 100 g kallrökt lax
• En näve dill (valfritt)
• Salt efter smak

Gör så här: Skala och råriv potatisen. Hetta upp en stekpanna med olja i, klicka ner 1 deciliter av den rivna potatisen i tre rårakor. (Du behöver inte krama ur vätskan.) Platta till lite försiktigt och lägg på lite ost och toppa med lite mer potatis. Tryck till så att det blir 3 jämna plättar. Servera rårakorna varma med keso och lax och toppa med dill.

Innehåll: 39 g protein, 25 g kolhydrater, 23 fett, 485 kcal

AVOCADOHALVOR MED GUACOMOLE OCH RÄKOR
Om du älskar avokado så kommer du att älska denna lilla rätt.

1 portion
• 1 avokado
• 1 tomat
• 1 msk pressad citron eller lime
• 1 vitlöksklyfta, skalad
• Salt efter smak
• Svartpeppar efter smak
• 10–15 skalade räkor eller kräftor

Gör så här: Halvera och kärna ur avokadon. Gräv ur avokadoköttet med en gaffel och mosa det lätt. Hacka en tomat. Blanda akokadoköttet med tomaten, citronsaften och pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra. Fyll avokadohalvorna med guacomole och toppa med räkorna.

Innehåll: 23 g protein, 4 g kolhydrater, 348 kcal

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!