Författare

"Omgiven av idioter"-författaren om kommande boken: "De sämsta cheferna är de som helt saknar självinsikt"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 21 april 2018

Efter succéböckerna Omgiven av Idioter och Omgiven av psykopater landar nu Thomas Erikson i frågan som ligger honom varmast om hjärtat: ledarskap. Boken Omgiven av dåliga chefer kommer i september. Och med största säkerhet kommer den att läsas av någon på varje arbetsplats värd namnet. 

Hej Thomas! I höst kommer din nya bok  Omgiven av dåliga chefer.  Berätta något om den!

– I den nya boken tar jag upp kommunikationen mellan just medarbetare och chefer. Även här är de fyra färgerna – rött, gult, grönt och blått – centrala. Men vad innebär det för samspelet när en av oss faktiskt har makt över den andre?

Boken har också en andra del som heter Omgiven av latmaskar… Hur funkar det?

– Den tar upp samma utmaning som ovan – fast från andra hållet. Om det är svårt att prata med chefen, hur lätt är det då att prata med medarbetarna? Vilka dimensioner förutom färgerna påverkar egentligen chefens möjlighet att nå fram till en medarbetare? Och varför verkar en del av dem inte ens intresserade av sitt jobb?

Varför behöver vi den?

– Man säger upp sig från sin chef, inte från sitt jobb. Alla som någon gång haft en riktigt dålig chef vet hur det kan påverka motivationen – och även självförtroendet. Även det bästa jobbet blir till en pest med fel chef. Jag vill att alla ska inse vad de kan göra för att funka bättre tillsammans med sin chef. Och ta ansvar för sin egen utveckling.

Dina tidigare böcker Omgiven av idioter och Omgiven av psykopater har varit enorma succéer som hjälpt många tusentals människor över hela världen. Hur kommer den här boken att kunna mäta sig med dem?

– Säg det. Som vanligt undviker jag ”corporate bullshit” så mycket det går. Eftersom arbetet tar så stor del av vår vakna tid känns det angeläget att få dialogen mellan medarbetare och chef så smidig som möjligt. Och vi har alla en chef. Förmodligen vill ganska många förstå det mysterium som kallas för ledarskap.

Berätta om en riktigt dålig chef.

– De sämsta cheferna är de som helt saknar självinsikt, som inbillar att allting snurrar runt dem. De har ingen som helst koll på vad ledarskap egentligen är, och de tror att de är de enda som begriper hur jobbet ska utföras. Det innebär att de lägger sig precis allt, detaljstyr och stör, samtidigt som de fullkomligt kväver medarbetarnas motivation. De här cheferna är komplett onödiga, och organisationen skulle klara sig bättre utan dem.

Omgiven av dåliga chefer

Omgiven av dåliga chefer

Thomas Erikson

En sida till? Fortsätt läs!