Owen King om samarbetet med pappa Stephen
Författare

Owen King om samarbetet med pappa Stephen

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 22 januari 2019

Hur är det att skriva en bok med en av världens mest kända författare som dessutom råkar vara ens pappa? Vi ställer frågan till Owen King, aktuell med Törnrosor, en tankeväckande roman som håller upp en skarp spegel mot samtiden, som Owen alltså skrivit tillsammans med sin ganska kända pappa – Stephen King.

Hur var det att arbeta så nära tillsammans med en familjemedlem?  

– Vi hade jättekul. Jag är ju över 40 år och bor inte hemma längre, så det var en jättebra ursäkt till att få tillbringa tid ihop.

Hur såg skrivprocessen ut?

– Vi turades om att skriva trettio, fyrtio sidor, och sen redigerade vi varandras texter. Vi lämnade också luckor i våra delar som den andra fick fylla i. Det är verkligen en mix av bådas skrivande, man kan inte säga vem som skrivit vad, utan det är en tredje röst som vuxit fram.

Som författare, vad har ni för likheter och vad har ni för skillnader?

– Den mest uppenbara skillnaden är att han (Stephen King reds. anm.) har skrivit över 50 böcker och jag har precis kommit igång! Pappa är otroligt skicklig på att bygga upp berättelsen. Jag är bra på att förstärka det dramatiska i en situation, göra det mer intensivt och tyngre, och mycket av det har jag lärt mig av honom. Han ligger på en annan nivå dock, det är ingen slump att miljontals människor läser hans böcker.

Så likheter… Vi har samma humor. Han är en mycket roligare författare än vad han får erkännande för (tänk till exempel pajätar-tävlingen i Höstgärning). Jag gillar inte fiktion som helt saknar humor, så jag älskar den delen av pappas skrivande.

Bråkade ni om något?

– Inga stora bråk. Det fanns såklart tillfällen då den ena föreslog något som den andre inte var så pigg på, men då fortsatte vi framåt med nya idéer. Ett samarbete fungerar inte om du tvingar in den andre på en väg som personen inte själv vill.

Hur föddes idén till Törnrosor?

– Genom ett enkelt en-menings-scenario: vad skulle hända om världens alla kvinnor en dag inte vaknade?

I boken somnar världens alla kvinnor, till följd av en pandemi. Hur reagerar männen?

– Utan att avslöja för mycket kan jag väl saga att männen i boken hanterar situationen på en rad olika sätt, från dåligt till riktigt dåligt ända ner till fruktansvärt!

Skulle du säga att ni tar upp könsstereotyper och sexism i Törnrosor?

– Det är inbakat i kakan, så att säga. Ganska rakt på, eftersom endast ett av könen drabbas av pandemin.

En kvinna, Evie, är immun mot sjukdomen. Vilken roll får hon?

– Hon är källan till allt som händer, så den stora frågan är, varför gör hon det hon gör? En annan fråga är, vem är hon, egentligen? Eller, egentligen kanske frågan är, VAD är hon, egentligen?

Foto: Cody Smyth

Törnrosor

Törnrosor

Stephen King, Owen King

En sida till? Fortsätt läs!