Pernilla Glaser:
Författare

Pernilla Glaser: "Godhetsbrigaden är inspirerad av alla fantastiska gatukonstnärer"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 08 februari 2019

Fem unga människor som tidigare inte haft så mycket som en p-bot tillsammans begår plötsligt grova brott i kärlekens och konstens namn. Författaren Pernilla Glaser har skrivit ljudboksserien Godhetsbrigaden, en laddad följetong om unga människor som med en förhöjd livskänsla och moralisk högspänning drömmer om att göra skillnad.

Pernilla Glaser är författare, förändringsledare och lärare på Konstfack. Hon har skrivit både dramatik och romaner och nu senast Godhetsbrigaden, vilken ges ut som ljudbok och e-bok.

I Godhetsbrigaden möter vi kärleksparet Lydia och Ronnie (som i ljudboken gestaltas av Nour El Refai och Rasmus Luthander). De startar street art-gruppen som chockerar Sverige med sin kärleksrevolution. Men sen kommer katastrofen. Och tystnaden. Lydia har inte pratat om Godhetsbrigaden med någon på över ett år, när så Ronnies brev dimper ned i brevlådan. Det är smärtsamt att minnas, men hon vet att hon måste berätta sin historia. Och så den 15: april dyker ett meddelande upp på Globen: ”Vad drömmer vi om?” Och samtidigt kommer larmet om enorma gummiaktiga blommor vid Cityterminalen. Godhetsbrigaden har åter igen låtit sig låna staden för att ingjuta hopp och medmänsklighet.

Hur föddes idén till boken? 

– Jag vet sällan precis hur idéer kommer till mig. Det är lite som att de helt plötsligt har flyttat in och gjort sig hemmastadda och så får jag vänja mig vid en ny familjemedlem med egna vanor. Förmodligen har Godhetsbrigaden växt till sig i det tysta eftersom jag har arbetat med konst och samhällsförändring på olika sätt. Jag har funderat mycket på konstens betydelse och hur det är att försöka förändra tillsammans.

Godhetsbrigaden handlar om en grupp människor som gör stora konstinstallationer med kärleks- och demokratibudskap. Skulle det kunna hända i verkligheten tror du?

– Ja, det händer redan! Godhetsbrigaden är inspirerad av alla fantastiska gatukonstnärer som gjort både stora och små installationer i staden, både i Sverige och i andra länder.

Är civil olydnad i godhetens namn alltid okej?

– ”Godhet” är ett stort ord. Och det är även ”alltid”. Jag tror att alla människor har ett ansvar att fundera över vilka regler och begränsningar som är bra och vilka som är sämre, och att våga agera när det går att förflytta något till det bättre.

Vad drömmer du själv om att starta en revolution för? 

– Min revolution är revolutionen för en gemensam värld, att sluta skicka människor tillbaka till nöd, våld och utsatthet, när de ber om att få vara här. Och att bidra till att bygga ett fredligt Sverige.

 

KÖP BOKEN HÄR

KÖP BOKEN HÄR

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!