Redaktionens boktips: Bästa böckerna 2022!
Boktips

Redaktionens boktips: Bästa böckerna 2022!

Det handlar om Frankrike, frigörelse och naturens kraft från bland annat Linn Ullman, Nita Prose och Maria Turtschaninoff – Här är redaktionens favoriter från litteraturåret 2022!

Av: Klara Hedberg
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 17 november 2022

Det handlar om Frankrike, frigörelse och naturens kraft från bland annat Linn Ullman, Nita Prose och Maria Turtschaninoff – Här är redaktionens favoriter från litteraturåret 2022!

Bok 1

Åren av Annie Ernaux

Årets stora applåd ger vi till Annie Ernaux, vinnare av Nobelpriset i litteratur. Hennes roman Åren – utgiven på svenska för första gången 2022 – är hennes självbiografi. Trots genren är jaget utbytt mot ett vi, vilket skapar kollektiva minnen hos läsaren. I åren skildras Frankrike mellan 1941–2006 ur ett kvinnligt och folkligt perspektiv, där allt är en del av ett större flöde. Jämförd med Marcel Prousts romansvit, är Åren ett måste för den litteraturintresserade.

Översättare: Maria Björkman

Läs mer: Det här är Annie Ernaux, 2022 års nobelpristagare i litteratur

Bok 2

Vargarna från evighetens skog av Karl Ove Knausgård

Knausgårds fristående uppföljare till Morgonstjärnan – Vargarna från evighetens skog –  är en apokalyptisk berättelse som tar avstamp i Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet. Året är 1986 och den unge Syvert Løyning är nymuckad, arbetslös och tar tillflykt till familjehemmet. Efter en dröm om hans bortgångne far går det upp för Syvert att hans pappa har kopplingar till Sovjetunionen. Bokens andra del utspelar sig i 2000-talets Ryssland, oavsiktligt aktuellt!

Översättare: Staffan Söderblom

I Flicka 1983 försöker Linn Ullman minnas hur det gick till när hon som 16-åring åkte ensam till Paris under början av 80-talet. Där hamnar hon i den trettio år äldre fotografen A:s kokainstinna grepp. Hon är i en utforskande fas, ung, oförstörd – utan bagage och försvar. Han håller hov i modellvärlden och vet precis vilka medel han ska ta till för att få henne i säng – något han gör på autopilot och säkert har glömt så här 50 år senare, men som för henne väcker starka känslor av skam och skuld, blandat med åtrå och begär. Makten och perspektiven skiftar samtidigt som pulsen höjs och sänks under tiden man läser – ett sant mästerverk i fransk kontext, helt enkelt!

Översättare: Lars Andersson

Bok 4

Livet innan du dör av Lina Nordqvist

Familjedramat Livet innan du dör är Lina Nordqvists andra roman efter debuten Dit du går, följer jag – utsedd till Årets Bok 2022 av Bonniers Bokklubb. I Livet innan du dör för ödet samman fyra grannar under en kväll i juli. På ytan i den lilla villaidyllen i Uppsala är allt som vanligt , men under tidens gång eskalerar allt till den grad att en av grannarna mister livet. Boken lyfter bland annat våld i nära relationer, format utifrån Nordqvists egna rädsla om att misslyckas med att skydda människor som står henne allra närmast. 

Läs också: Hon vinner Årets bok 2022: ”skrivandet har blivit mitt skulpterande”

Bok 5

Arvejord av Maria Turtschaninoff

Den finlandssvenska författaren och humanekologen Maria Turtschaninoff är en prisbelönad förnyare av fantasygenren, jämförd med Margaret Atwood. 2022 släpptes hennes bok Arvejord – en förtrollande berättelse om några människoöden i en by i Österbotten. Invånarna där prövas av naturens krafter om och om igen, och för varje prövning skiftar deras relation till platsen. Frågan är om skogen är en plats som går att tämja, eller om skogen tämjer människorna? Vart slutar trädens rötter, hur djupt går de, och vart kommer vi egentligen ifrån? En välarbetad hyllning till naturen och alla dess väsen, för den som vill känna lite mark under fötterna!

Bok 6

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

Tina Harnesk debutroman Folk som sår i snö har redan sålts till 13 länder. Romanen grundar sig i Harnesk släkthistoria och ger en röst åt det nordsamiska folket. Genom lyrik och sarkasm kastar hon ljus på två generationer som bär på samma smärta, men hanterar den på olika sätt. En äldre generation, tvingade att flytta söderut redan som barn, och deras barnbarn som klippt banden till det samiska. En roman om att skämmas och blunda för sina rötter, lika mycket som det är en humoristisk och stundtals absurd återerövring av historien. Skratt och gråt garanteras.

Natten är utan tvekan en av årets starkaste romaner. Handlingen centreras kring en gripande mor-och dotterrelation, skriven ur mammans perspektiv. Hon oroar sig för dotterns diabetes, och för vad som händer när dottern försvinner på sina nattliga äventyr. En roman om att våga släppa, om avstånd, närhet, revolution och risker.

Läs mer: Sara Gordan i samtal om Natten: ”Tonåren är en kris även för föräldern”

Det går inte att inte nämna Städerskan som en av 2022s bästa böcker – då Nita Prose lyckats kvala in på både den brittiska, kanadensiska och amerikanska bästsäljarlistan. 

Städerskan är en deckargåta som utspelar sig på det glamorösa Regency Grand Hotel. Molly gör sin plikt med passion och bravur, när hon sanerar rum efter rum på hotellet. Allt går fint, till det att hon intar affärsmannen Charles Blacks svit, där han ligger död. Molly vill vara ärlig när polisen intresserar sig alltmer för henne. Hon dras in i tvivelaktiga affärer, knarkhandel och mord, där människor utnyttjar henne för hennes godtrogenhet.

Passa på att läsa boken innan den filmatiseras!

Översättare: Manne Svensson

Bok 9

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Kalifornien 1960. Den aspirerande kemisten Elizabeth Zott kämpar för att få in en fot på det mansdominerade forskningsinstitutet. Trots sexuella övergrepp, stulen forskning och kicken från jobbet i kemilabbet, lyckas Elizabeth bli en stjärna i ett av Amerikas populäraste matprogram. Där revolutionerar hon tv-rutan genom att slinka in sin kemiexpertis i recepten. 

Lektioner i kemi är Bonnie Garmus debutroman. Ett år senare är den översatt till 34 språk, har toppat en rad bästsäljarlistor och ska bli film. Boken är en viktig berättelse om kvinnlig frigörelse och rätten att få vara sig själv, trots samhällets regler. 

Översättare: Sofia Nordin Fischer

En sida till? Fortsätt läs!