8 nya debutböcker att upptäcka våren 2022
Boktips

8 nya debutböcker att upptäcka våren 2022

En bästsäljare till mysdeckare, en stark mor och dotter-skildring och en hyllad kortroman om en brittisk kvinnas liv i Brexit-London. Här är åtta nya debutböcker att upptäcka i vår!

Av: SelmaStories
Publicerad: 30 december 2021

En bästsäljare till mysdeckare, en stark mor och dotter-skildring och en hyllad kortroman om en brittisk kvinnas liv i Brexit-London. Här är åtta nya debutböcker att upptäcka i vår!

Bok 1

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

26-åriga Ella-Maria Nutti debuterar med en mor-och-dotter-skildring. Romanen utspelar sig under en vecka och handlar om en mamma som reser från Gällivare till Stockholm. Hon har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. Kaffe med mjölk beskrivs som en både vemodigt finstämd och skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.

Bok 2

Städerskan av Nita Prose

En bästsäljare till mysdeckare! Nita Prosers debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Läs mer: 10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Bok 3

Papperspalatset av Miranda Cowley Heller

Miranda Cowley Heller, som jobbat med dramaserier som Sopranos och Six Feet Under, har nu romandebuterat. Papperspalatset som kommer på svenska i januari handlar om trebarnsmamman Elle Bishop. Hon är lyckligt gift, men i familjens sommarhus i Cape Cod ställs allt plötsligt på ända. För när hon de här sommardagarna återser sin barndomsvän Jonas blir det ett passionerat möte och Elle ställs inför ett livsavgörande beslut. Ska hon välja den trygga tillvaro som hon skapat med sin älskade man Peter eller det liv hon föreställde sig med ungdomskärleken Jonas? Det som skulle ha blivit om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.

Bok 4

Teatern av Jenny Andreasson

Regissören Jenny Andreasson arbetade under tio år på Kungliga dramatiska teatern. I vår debuterar hon med en roman om en kvinnlig regissör. En hyllad, men sliten sådan. Huvudpersonen sörjer en förlorad vän och kämpar med relationen till en arbetskamrat. Och när en ny chef tillträder på teatern så blir atmosfären allt kyligare. Hon blir tillfrågad att regissera Hamlet på Stora scenen. Hon tackar ja, men vet inte att det ska bli början på slutet.

Bok 5

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

Nytt i spänningsgenren! Victor Pavic Lundbergs debut utspelar sig i Stockholm och här möter vi journalisten Loa Bergman. Han är tillbaka på jobbet efter en sjukskrivning, och när han letar efter vinklar inför den kommande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår. Samtidigt bedriver hans kollega och tidigare vän Danijela Mirkovic en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. De dras båda in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Läs mer: 7 spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm

Bok 6

varv av Niko Erfani

Kartonnage
Köp boken

Tips till alla poesiläsare! 21-åriga Niko Erfani debuterar i januari med diktsamlingen varv där vi får läsa om ett jag i kris. Jaget står emellan en mamma och en man som kanske är en pappa. Det handlar om hur man kan älska den som gjort en ondast.

Läs mer: Poesi – svårt och pretentiöst eller alldeles alldeles underbart?

Bok 7

Extas i folkhemmet av Leonidas Aretakis

Journalisten Leonidas Aretakis bokdebuterar i maj. Människan har i alla tider nyttjat psykedeliska droger, från antikens sumerer till vår tids ravekultur. I Extas i folkhemmet skriver han om de psykedeliska drogernas återkomst, både i Sverige och i världen. Om deras enorma medicinska, andliga och kreativa potential. Men också om hälsoriskerna.

Bok 8

Samling av Natasha Brown

Inbunden
Köp boken

I april kommer Natasha Browns hyllade debutroman på svenska! Romanen skildrar en dag i en svart brittisk kvinnas liv i Brexit-London. Berättaren ska gå på en påkostad trädgårdsfest på sin pojkväns familjegård. Samtidigt funderar hon på sitt liv. När minuterna tickar och framtiden kallar kan hon inte längre undkomma frågan: är det dags att rasera allt? Samling är en berättelse om ras och klass som fick stor uppmärksamhet när den gavs ut i hemlandet.

”Knivskarpt, högaktuellt och angeläget”Observer, bästa skönlitterära debut 2021

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!