Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i juni 2023
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i juni 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i juni 2023!

Av: Russell Rothman
Publicerad: 01 juni 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i juni 2023!

Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Dit floden för dig av Shelley Read och lyssna på En kvinnas guide till lycka och framgång av Sophie Irwin

Bok 1

Dit floden för dig av Shelley Read

Inbunden
Köp boken

I Colorado, USA, under det senare 1940-talet, står Victoria Nash emot destruktiva män på en persikofarm. Ett oväntat möte med en främling vid namn Wilson Moon inleder en förbjuden och passionerad relation som får en tragisk avslutning. När Victoria blir gravid flyr hon till bergen och lever i en avskild stuga. Trots sorg och hotet från en stigande flod, finner hon styrka i vildmarken och kämpar för att återta kontrollen över sitt liv.

Översättare: Åsa Brolin

Bok 2

En kvinnas guide till lycka och framgång av Sophie Irwin

danskt band
Köp boken

Under 1800-talet i England får vi följa den underbart okonventionella Kitty Talbot i en varm, snabb och rolig berättelse. När hennes familj hotas av vräkning ger hon sig och systern Cecily av till London för att hitta en förmögen man som kan rädda dem. Snart befinner de sig i societeten, men Lord Radcliffe står i vägen och gör allt för att hindra Kitty från att snärja hans bror. Trots detta tar den beslutsamma Kitty upp kampen och finner kärleken där hon minst anade det.

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:
Jag ska läsa Hjärtlinjer av Brit Bennett och lyssna på Haralds mamma av Johanna Frid

Bok 1

Hjärtlinjer av Brit Bennett

Tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes som är i tonåren, rymmer till New Orleans. Det är där Stella för första gången inser att hennes hudfärg är tillräckligt ljus för att kunna passera som vit av andra människor. Efter att ha upptäckt fördelarna med denna förklädnad kan hon inte återvända till sitt tidigare liv. Tjugo år senare korsas vägarna för två unga kvinnor i Los Angeles på 1980-talet. Trots att de inte verkar ha mycket gemensamt vid första anblicken delar de gemensamma rötter.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 2

Haralds mamma av Johanna Frid

Inbunden
Köp boken

I Haralds mamma följer vi två kvinnor, svärdotter och svärmor, som väntar tillsammans på en flygplats på ett försenat flyg som Harald ska anlända med. Denna väntan sträcker sig över ett dygn, och under tiden blir deras konfrontationer alltmer intensiva. Det blir uppenbart att det finns tre personer involverade i denna relation. Romanen utforskar hur man hanterar en sådan situation och de utmaningar som uppstår. En sarkastisk och rolig berättelse men samtidigt allvarsam, som belyser konsekvenserna av psykisk ohälsa och missbruk.

Missa inte: Johanna Frid om ”Haralds mamma”: ”Det här är inte mitt magnum opus”

Elia, formgivare:
Jag ska läsa Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid och lyssna på Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Bok 1

Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid

Fyra framgångsrika syskon i 1980-talets Malibu förbereder sig för en fest som anses vara årets händelse. Bland syskonen finns en fotomodell, en surfare, en framgångsrik fotograf och en ung, självsäker och vacker kvinna. Men deras liv tar en dramatisk vändning under en enda dag, och festen blir inte alls som de förväntat sig.

ÖversättareCecilia Berglund Barklem

Bok 2

Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Inbunden
Köp boken

Knut, en medelålders författare och kulturman, kämpar för att hålla jämna steg med nya och spännande röster inom litteraturen. Trots en framgångsrik roman för tjugo år sedan, har han misslyckats med att följa upp det. Efter att hans senaste bok avvisades av redaktören för dess bristande kvalitet, ser han Litteraturfestivalen i Lillehammer som en andra chans att bevisa sig själv.

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag ska läsa Färskt vatten till blommorna av Valerie Perrin
och lyssna på Huset på rivieran av Natasha Lester

Bok 1

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

I en stillsam by i Bourgogne möter vi Violette Toussaint, en inlyssnande och ensam kyrkogårdsvaktmästare. En kväll får hon ett oväntat besök av en poliskommissarie vars avlidna mor önskar att bli begravd på kyrkogården bredvid en främling. Violette hjälper mannen att lösa mysteriet kring hans mor samtidigt som kommissarien gräver i Violettes förflutna. . .

Bok 2

Huset på Rivieran av Natasha Lester

Inbunden
Köp boken

Huset på Rivieran är en gripande roman som utspelar sig under andra världskrigets Paris. Huvudpersonen, Éliane, riskerar sitt liv för att rädda ovärderliga konstverk samtidigt som nazisterna underskattar henne. I framtiden ärver Remy ett fantastiskt hus på Rivieran och upptäcker en katalog över stulna konstverk från kriget. Därigenom avslöjas hemligheter från hennes barndomshem. Natasha Lester väver skickligt samman två tidsplan i denna inspirerande berättelse om kärlek, mod och hemligheter.

Molly Nilsson, webbanalytiker:
Jag ska läsa Teatern vid stranden av Jonna Quinn och lyssna på Atlas av Lucinda Riley

Bok 1

Teatern vid stranden av Joanna Quinn

Inbunden
Köp boken

På ett gods nära havet i engelska Dorset växer de tre syskonen Seagrave upp och bygger tillsammans en teater i ett strandat valskelett, som upptäckts av den äventyrliga Cristabel. Men när andra världskriget bryter ut och barnen blivit vuxna byts deras lekfulla tillvaro mot allvar. Cristabel och den yngre brodern Digby rekryteras av underrättelsetjänsten och tvingas spela sina svåraste roller någonsin, medan den äldre brodern, som valt en annan väg, kämpar för att hålla godset och teatern vid liv.

Bok 2

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker

Inbunden
Köp boken

Atlas: Historien om Pa Salt är den avslutande boken i Lucinda Rileys serie om de sju systrarna, och tar oss med på en äventyrlig resa genom tid och rum. Genom hela boken avslöjas hemligheter och sanningar om systrarnas mystiske far, Pa Salt, som tvingar dem att omvärdera sina egna liv och identiteter. Det är en gripande och fascinerande berättelse som tar läsaren på en resa runt hela världen och lämnar ett outplånligt intryck. Atlas: Historien om Pa Salt är ett perfekt avslut på en serie som har tagit världen med storm.

Russell Rothman, redaktör:
Jag ska läsa Zoopojken av Peter Hammarbäck och lyssna på Folk som sår i snö av Tina Harnesk

Bok 1

Zoopojken av Peter Hammarbäck

Inbunden
Köp boken

Adam Vieri är en djurälskare som jobbar på en djurpark i Stockholm. Han jobbar med det han älskar, men tvivlar på det etiska i att hålla djur instängda. En dag när djurparkens chef meddelar de anställda att parkens ”tråkiga” nordiska djur ska ersättas med mer spännande exotiska arter växer Adams farhågor allt större. Djuren ska inhandlas från en konkursdrabbad cirkus. Han och djurens tidigare skötare Natalie kommer på en vansinnig plan för att rädda djuren från cirkusen och föra dem till frihet i Kenya. Samtidigt börjar känslor spira mellan dem.

Bok 2

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

Folk som sår i snö är en generationsöverskridande roman fylld med excentriska karaktärer. 85- åringa samen Máriddja har fått cancer och ska dö, troligen snart – men bara på sina egna villkor. Den enda i hela världen som vet om hennes diagnos är tjejen i telefonen med den behagliga rösten; Siri eller vad hon nu heter. Kaj har förlorat sin mamma, utan att få veta allt det där han undrade. Han längtar efter ett hem, och Mimmi längtar efter något hon inte vågar be om. Tina Harnesk väver kärleksfullt ihop fyra livsöden som är omsöm absurda, omsöm smärtsamt verkliga.

Lisbeth Ericsson, nyhetsbrev:
Jag ska läsa Tsaren av Jan Mårtenson och lyssna på Det slutna rummet av Mari Jungstedt

Bok 1

Tsaren av Jan Mårtenson

Inbunden
Köp boken

Antikexperten Homan trasslas in i en kuslig intrig av brott, utpressning och olaglig penninghantering, styrd av en mystisk figur känd som Tsaren, knuten till Rysslands militära spioneri. Många involverade har kopplingar till St Petersburg , men Tsaren är gömd på ett okänt ställe. Var? Denna gastkramande berättelse är vävt med humor, kulturella inslag och kulinariska upplevelser.

Missa inte: Jan Mårtenson: ”Jag är för lat och bekväm för att göra en synopsis”

Bok 2

Det slutna rummet av Mari Jungstedt

Inbunden
Köp boken

Inför Gotlands högsäsong upptäcks en mördad kvinna i Lummelundagrottan, där hon hade deltagit i en mörkertur kvällen innan. Kommissarie Knutas tar ledningen i utredningen och snart avslöjas kopplingar till ett mystiskt grottfall i Norrland från tidigare år. Karin, som är höggravid, ger sig på egen hand dit och dras in i en farlig och dramatisk situation.

En sida till? Fortsätt läs!