Bland passion och uppbrott – 11 starka relationsromaner
Boktips

Bland passion och uppbrott – 11 starka relationsromaner

Starka möten och uppslitande uppbrott. SelmaStories har listat tio relationsromaner – och i dessa böcker skildras allt från äktenskapet och av och på-förhållandet, till tvåsamheten och triangeldramat.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 18 januari 2023

Starka möten och uppslitande uppbrott. SelmaStories har listat tio relationsromaner – och i dessa böcker skildras allt från äktenskapet och av och på-förhållandet, till tvåsamheten och triangeldramat.

Bok 1

Vi av Edgar Corvera

Inbunden
219 kr
Köp boken

Edgar Corveras debutroman Vi är en nyanserad berättelse om separation, samhörighet och den bisarra tillvaron i en diktatur. Narrativet skiftar mellan nutid och dåtid, mellan vardagens slit och tillbakablickar till en återresa till Minsk.

Orlando föds i Minsk på 1980-talet men när Sovjet faller flyttar familjen till Sverige. Trettio år senare har han blivit pappa. Livet består av tidiga förskolelämningar och långa pass på en gruppbostad, medan allt han vill är att skriva. Samtidigt finns delar av släkten kvar i Belarus där regimen besinningslöst slår ner allt motstånd.

Bok 2

Allegro Pastell av Leif Randt

Inbunden
189 kr 199 kr
Köp boken

Tanja är en snart 30 år gammal författare som bor i Berlin. Hon är tillsammans med Jerome, en fem år äldre webbdesigner. De har ett distansförhållande som till en början fungerar smärtfritt. De håller tät kontakt, träffas på helger, umgås med vänner och festar. De finns där för varandra men är hela tiden måna om att ha egna liv.

Översättare: Christine Bredenkamp

Bok 3

Åh William! av Elizabeth Strout

Inbunden
209 kr
Köp boken

Har du läst Mitt namn är Lucy Barton? Gör det. Elizabeth Strouts hjärtskärande roman om Lucy och hennes mamma kommer inte att lämna dig oberörd. Nu är den amerikanska romanförfattaren tillbaka igen med den tredje boken om Lucy Barton. I Åh William! har Lucys liv förändrats drastiskt och hon tvingas vänja sig vid att plötsligt vara enda föräldern kvar till sina två vuxna döttrar.

Det som gör en allra mest förundrad är hur Elizabeth Strout tycks vara en sådan storfavorit både för den breda bokälskaren och den mer kräsna läsaren. Man kan bara inte värja sig för en riktigt stark relationsskildring.

Översättare: Helena Hansson

Bok 4

Malma station av Alex Schulman

Inbunden
199 kr 209 kr
Köp boken

I Malma station får läsaren möta en rad karaktärer. Alla sitter de på tåget mot Malma i Småland. Med tågresan som utgångspunkt bjuder Alex Schulman in oss i karaktärernas inre världar. Till deras minnen, känslomässiga sår och psykologiska gåtor. Tack vare romanens polyfona berättande försätter den läsaren i en alldeles särskild stämning. Man börjar fundera över sitt eget liv. Och förstås på: vad händer när tåget når Malma? Kommer de vibrerande relationerna brisera i upplösning eller försoning? Eller går livet bara vidare som livet gör?

Bok 5

Det kommer inte alltid vara du av Petra Backström

Inbunden
209 kr
Köp boken

Ett namn som skiner lite extra klart på debutantlistan i höst är Petra Backström. Hennes bok är inte bara oemotståndlig för sitt smarriga omslag, utan framför allt för hur den tecknar fram förhållandenas komplexitet. Två som möts på jobbet och deras tidigare relationer. Barnen. De långa kärleksmejlen. Samtidigt är Det kommer inte alltid vara du en osentimentalt skildrad relationsroman. Kort sagt: en debut du inte vill missa.

Tips: Boken finns inläst av den strålande skådespelaren Ellen Jelinek.

Bok 6

Allt blir bra av Carolina Setterwall

Inbunden
219 kr
Köp boken

Carolina Setterwall debuterade med den hyllade sorgeboken Låt oss hoppas på det bästa. Nu är hon aktuell med en ny roman som tar avstamp i en skilsmässa. Mary och John skiljer sig i slutet av 80-talet och under ett halvt decennium får vi följa dem parallellt. Separationen är på Marys initiativ och den blir något helt annat än vad de har tänkt sig. Allt blir bra är en svidande vidräkning av äktenskapets och könsrollernas begränsningar – och en rannsakan av bilden av den goda modern.

Läs mer: Carolina Setterwall: ”Jag ville skriva om ett äktenskapligt uppbrott där kvinnan lämnar”

Bok 7

Bekännelser av Domenico Starnone

Inbunden
199 kr
Köp boken

Pietro är lärare på gymnasiet, och har en stormig och het relation med Teresa. En dag bestämmer de sig för att dela sina varsina mest skamliga hemligheter. Inte långt därefter tar relationen slut och Pietro träffar en annan och förlovar sig så småningom. Men bara ett dagar före bröllopet dyker Teresa upp, och påminner på samma gång Pietro om hemligheten han delat. Detta ger honom ingen ro. Han bestämmer sig för att hädanefter leva ett helt och hållet moraliskt ärbart liv. Men går det att lämna sitt förflutna bakom sig?

Översättare: Helena Monti

Bok 8

Maken av Gun-Britt Sundström

Pocket
69 kr
Köp boken

Det är 60-tal i Stockholm. Studenterna Martina och Gustav gör slut, blir tillsammans, och bryter upp igen. Boken skildrar deras av och på-förhållande där det pågår en ständig diskussion om vad det egentligen är att vara ett par. Vilket ansvar innebär det? Och är det möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation? Gun-Britt Sundströms förhållanderoman om Martina och Gustav från 1976 blev hennes genombrott som författare, och boken betraktas idag som en modern klassiker.

Bok 9

När underbart inte är nog av Marit Danielsson

Inbunden
199 kr
Köp boken

Jojo är över 50 och chefredaktör för ett kvinnomagasin, Danne är filmskapare i utförsbacke. Jojo älskar sin Danne, deras hus, liv och Italienplaner. Hon skulle aldrig vara otrogen. Men nu ligger hon där med sin medarbetare, som dessutom är ung. Omgiven av medelålderns rekvisita – halvdyrt rödvin, glidmedel och obesvarade sms till de vuxna barnen – förstår Jojo visserligen att hon fått allt hon kan begära. Men sen då? De kommande 30 åren? Mer dåligt sex med Danne? Mer tid att kantklippa gräset? Jojo börjar ta risker och Danne avslöjar nya sidor – plötsligt är livet de byggt på väg att rämna.

Bok 10

Ur kackerlackors levnad av Inger Alfvén

Författaren Inger Alfvén har kallats ”relationsromanens okrönta mästarinna”. Ur kackerlackors levnad från 1984 är en roman vänskap och överlevnad. Henrik har förverkligat sin dröm om frihet och bor tillsammans med hustrun Eva och deras tre söner på en gammal båt vid ön Guadeloupe. Barndomsvännen Torsten och hans Marianne kommer på besök från Sverige. Men Henriks tropiska paradis är inte den idyll han utmålat i sina brev. Under de fjorton semesterdagarna utvecklas och förvandlas förhållandet mellan vännerna och växer till en kamp på liv och död.

Bok 11

Jungfrustigen av Philip Teir

Inbunden
199 kr
Köp boken

Den finlandssvenske författaren och journalisten Philip Teirs Jungfrustigen är en bok om den svåra konsten att leva under samma tak. Skilsmässa och ”den nya familjen” är temat i hans tredje roman. Det handlar om Richard som är gift och har två barn när han förälskar sig i den vackra och något äldre Paula på en förlagsfest. Vi får läsa om mannens resonerande kring hur han ska göra, men också om tiden när de blir tillsammans och om hur sprickor och olikheter börjar att vecklas ut i den nya familjekonstellationen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!