1. Allt blir bra av Carolina Setterwall
2. Bekännelser av Domenico Starnone
Pietro är lärare på gymnasiet, och har en stormig och het relation med Teresa. En dag bestämmer de sig för att dela sina varsina mest skamliga hemligheter. Inte långt därefter tar relationen slut och Pietro träffar en annan och förlovar sig så småningom. Men bara ett dagar före bröllopet dyker Teresa upp, och påminner på samma gång Pietro om hemligheten han delat. Detta ger honom ingen ro. Han bestämmer sig för att hädanefter leva ett helt och hållet moraliskt ärbart liv. Men går det att lämna sitt förflutna bakom sig?
3. Precis som du av Nick Hornby
Nick Hornby, författaren som bakom bästsäljare som Om en pojke och High Fidelity, är bokaktuell i vår. I Precis som du får vi läsa om Lucy och Joseph. De träffas av en slump hos den lokala slaktaren en lördagsmorgon. Hon är lärare och tvåbarnsmamma, med ett förflutet som hon gör allt för att glömma, han är aspirerande dj, som måste börja ta tag i sitt liv. De är varandras motsatser, ändå tycks deras vägar ha korsats av en anledning.
4. När underbart inte är nog av Marit Danielsson
Jojo är över 50 och chefredaktör för ett kvinnomagasin, Danne är filmskapare i utförsbacke. Jojo älskar sin Danne, deras hus, liv och Italienplaner. Hon skulle aldrig vara otrogen. Men nu ligger hon där med sin medarbetare, som dessutom är ung. Omgiven av medelålderns rekvisita – halvdyrt rödvin, glidmedel och obesvarade sms till de vuxna barnen – förstår Jojo visserligen att hon fått allt hon kan begära. Men sen då? De kommande 30 åren? Mer dåligt sex med Danne? Mer tid att kantklippa gräset? Jojo börjar ta risker och Danne avslöjar nya sidor – plötsligt är livet de byggt på väg att rämna.
5. Edith och Julian av Naoise Dolan
Den unga irländska författaren Naoise Dolan har jämförts med Sally Rooney. Hennes omskrivna debutroman handlar om den drygt 20-åriga irländskan Ava som bor i Hongkong. Där delar hon en Airbnb-lägenhet med ett par jämnåriga och undervisar i engelska som andraspråk för låg- och mellanstadiebarn. Och så umgås hon med Julian som arbetar i bankvärlden. Ibland föreslår han att hon sover över i gästrummet i hans fräscha och anonymt inredda lägenhet. När de äter är det alltid Julian som betalar, och han lånar dessutom ut sitt kreditkort till Ava. Men när hon frågar om han älskar henne, kan han inte säga mer än ”Jag gillar dig mycket”. När Julian lämnar stan lär Ava känna juristen Edith, och deras möten blir något som Ava ser fram emot. Edith och Julian är en roman om kärlek, klass och relationer.
6. Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen
Den norska författaren Geir Gulliksens starka och såriga äktenskapsskildring. Om ett äktenskap, som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för ett par år sedan, handlar om Jon som blir lämnad av sin fru. Han försöker se sig själv och förhållandet genom henne, som han tänker sig att hon kan ha upplevt det. Det är en bok om kärlek och de stora förhoppningar som vi har på både oss själva och andra. En relationsroman som passar perfekt för bokcirkeln!
7. Maken av Gun-Britt Sundström
Det är 60-tal i Stockholm. Studenterna Martina och Gustav gör slut, blir tillsammans, och bryter upp igen. Boken skildrar deras av och på-förhållande där det pågår en ständig diskussion om vad det egentligen är att vara ett par. Vilket ansvar innebär det? Och är det möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation? Gun-Britt Sundströms förhållanderoman om Martina och Gustav från 1976 blev hennes genombrott som författare, och boken betraktas idag som en modern klassiker.
8. Jag borde sagt det först av Annika Wall
”Som om feelgood-författaren Marian Keyes hade skrivit Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap”. Så beskrev en recensent Annika Walls debutroman som kom i höstas. Huvudpersonen Fia har skapat det perfekta hemmet och det perfekta familjelivet, men maken Kristian är inte lika nöjd. Han sörjer sin avsomnade popkarriär i den hemmabyggda studion i källaren och tycker att Fia har blivit tråkig. Fast egentligen är Fia inte heller så nöjd. Hon skulle ju bli konstnär, men försörjer istället familjen genom att arbeta på reklambyrå och samlar på Lisa Larson-figurer som kompensation. Jag borde sagt det först utforskar relationer och maktspel och är full av såriga samtal.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: ”Jag är intresserad av de frågor som kommer upp när livet tar en vändning”
9. Ur kackerlackors levnad av Inger Alfvén
Författaren Inger Alfvén har kallats ”relationsromanens okrönta mästarinna”. Ur kackerlackors levnad från 1984 är en roman vänskap och överlevnad. Henrik har förverkligat sin dröm om frihet och bor tillsammans med hustrun Eva och deras tre söner på en gammal båt vid ön Guadeloupe. Barndomsvännen Torsten och hans Marianne kommer på besök från Sverige. Men Henriks tropiska paradis är inte den idyll han utmålat i sina brev. Under de fjorton semesterdagarna utvecklas och förvandlas förhållandet mellan vännerna och växer till en kamp på liv och död.
10. Jungfrustigen av Philip Teir
Den finlandssvenske författaren och journalisten Philip Teirs Jungfrustigen är en bok om den svåra konsten att leva under samma tak. Skilsmässa och ”den nya familjen” är temat i hans tredje roman. Det handlar om Richard som är gift och har två barn när han förälskar sig i den vackra och något äldre Paula på en förlagsfest. Vi får läsa om mannens resonerande kring hur han ska göra, men också om tiden när de blir tillsammans och om hur sprickor och olikheter börjar att vecklas ut i den nya familjekonstellationen.