9 roadtrip-böcker att ta med dig ut på vägarna
Boktips

9 roadtrip-böcker att ta med dig ut på vägarna

Vägen breder ut sig framför dig och det känns som att världen är full av möjligheter. Vi är många som drömmer om att ge sig iväg på en filmisk roadtrip. SelmaStories listar de bästa böckerna att ta med ut på vägarna – eller drömma dig bort med!

Fotograf: Unsplash
Publicerad: 02 april 2022

Vägen breder ut sig framför dig och det känns som att världen är full av möjligheter. Vi är många som drömmer om att ge sig iväg på en filmisk roadtrip. SelmaStories listar de bästa böckerna att ta med ut på vägarna – eller drömma dig bort med!

Bok 1

Lincoln Highway av Amor Towles

Storpocket
Köp boken

Det är 1950-tal när den artonårige Emmett Watson körs hem till Nebraska av fångvaktaren på arbetslägret där han precis avtjänat ett straff för ofrivilligt dråp. Emmetts plan är att ta med sin åttaårige lillebror, Billly, till Kalifornien för att börja om på nytt. Men väl framme i Nebraska upptäcker Emmett att två av hans vänner från lägret har gömt sig i bagageutrymmet på fångvaktarens bil. Tillsammans har de gjort upp en helt annan plan för Emmetts framtid. Lincoln Highway beskrivs som en hyllning till vänskap, drömmar och berättande!

Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl

Bok 2

Mot San Francisco av Clara Clementine Eliasson

Året är 1978 och Julie bor i en förort till San Diego. En natt knackar B på hennes fönster. Hon släpper in doften från akacieträd, rusiga cykelturer och kyssar med smak av kanel, whisky och salt. Men också döda fåglar, vapen och män med smutsiga hårda händer. 40 år senare försvinner B från sin anstalt, och Julies minnen kommer tillbaka. Minnen från sommaren när B tog med henne på en hämningslös roadtrip där gränserna var farligt dunkla. Kommer B att hitta Julie den här gången? <em>Mot San Francisco</em> är en kristallklar och poetisk kärleksroman, löst baserad på Brenda Ann Spencer, och den ökända skolskjutningen i San Diego 1979.

Bok 3

Toscana tur och retur av Åsa Hellberg

Inbunden
Köp boken

Sara Raphael behöver ett uppslag till sitt nästa reportage. Hon köper en billig motorcykel och en annons med slott, vingårdar, olivolja och solrosfält och vet direkt att hon måste åka dit. Jessica Romin, en känd författare som alltid går i högklackat, skrattar åt Sara förslag. Men plötsligt sitter hon i ett skinnställ bakom Sara på motorcykeln. Väninnorna ger sig ut på en resa som de sent kommer glömma – en oplanerad tältnatt vid Vänern, för små hjälmar, hotfulla medtrafikanter, stiliga hjältar, barska italienska kvinnor … Och så till sist slottet, en plats som Sara minns med både fasa och pirr, och som för Jessica leder till ett oväntat möte.

Läs mer: Värme, skratt och tårar – här är sommarens feelgood-böcker

Bok 4

Anteckningar från en liten Fiat av Zbigniew Kuklarz

Kristoffer dör alldeles för ung efter ett simpelt ormbett. Ett halvår efter begravningen åker hans tre vänner till Polsen för att uppfylla hans sista önskan: Att strö ut askan på 2000 meters höjd, på gränsen mellan Tjeckoslovakien och Polen. Det är ett välbevakat militärområde dit ingen med någorlunda vett i skallen bör klättra upp. De tre männen trycker in sig i en liten Fiat och beger sig till ett land som är på väg att frigöra sig från kommunismens ok. Kristoffers död ger de tre vännerna en snabbskjuts till ödmjukheten mot livet, den som normalt brukar dröja till pensionsåldern och kolonilotten innan den börjar blomma.

Bok 5

Rum för resande av Hans Gunnarsson

Ett ungt par tar bilen söderut för att för första gången söka upp kvinnans biologiska mor; på den småländska glesbygden hyr en kvinna ut rum tillsammans med sin vuxne son. Två stympade familjer som var och en på sitt håll hanterar sina brister. Sommarhettan ligger tung över landet, och i kontrasten mellan det utsagda och det outsagda – mellan den slutna bilkupén och det öppna, tysta landskapet – trappas spänningen upp mot det oundvikliga våldet.

Läs mer: Underbart är kort! 8 starka novellsamlingar

Bok 6

Katherine-teorin av John Green

Colin Singelton befinner sig i gränslandet mellan tonår och vuxen. Han bär på ett krossat hjärta och har dejtat, och sedan dumpats av, 19 Katherine. Det är tydligt att han har en typ när det kommer till kärlek. I kölvattnet av K-19-katastrofen ger sig Colin ut på en roadtrip med sin kompis Hassan. Med 10000 dollar i fickan och ett vildsvin i hasorna, bestämmer sig Colin för att formulera en matematisk teori som ska kunna förutse hans nästa förhållande, hämnas de som dumpat honom och varna honom för framtida kärlekskatastrofer.

Översättare: Kristoffer Leandoer

Bok 7

På väg av Jack Kerouac

En klassiker när det kommer till roadtrip-romaner! I På väg följer den unga och oskyldiga Sal Paradise (Kerouacs alter ego) med sin äventyrslystna vän Dean Moriarty på en resa fram och tillbaka över USA. De söker frigörelse och förverkligande genom sprit, sex, jazz och droger.

Bok 8

Risk för regn av Anna Fredriksson

danskt band
Köp boken

Lena och Staffan är nyförälskade och ska ut på en roadtrip. Lena slipper äntligen rädslan för att åldras i ensamhet och hon gläds över att få tillbringa tid med Staffan, hans dotter och sina tre egna barn. Men hon är också nervös. Staffan har alltid varit tydlig med hur viktig hans relation med dottern Filippa är. Och vad ska han säga om hennes brokiga trio? Lenas oro visar sig vara befogad, men inte på det sättet som hon själv har tänkt. Resan blir en överraskande upptäcksfärd in i två skilda familjestrukturer, där Lena själv utvecklas som person, samtidigt som hon lära känna nya sidor hos Staffan.

Bok 9

Jack av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

Ulf Lundell debutroman från 1976. I Jack möter vi en bohemisk ung man från Stockholm som drömmer om ett liv som författare och musiker. Jack och hans vänner festar lite varstans i Stockholm och på Gotland, han arbetar envist på sin roman och lever under en period kollektivliv. Boken består av tre delar där den andra delen är skriven i dagboksform. Det är ett virrvarr av alkohol, musik, skrivande, droger, sex och psykiskt kaos i 70-talets generationsroman.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!