Qué fuerte! 8 gripande romaner som utspelar sig i Spanien
Boktips

Qué fuerte! 8 gripande romaner som utspelar sig i Spanien

Sol, sangria, katedraler och tjurfäktning. SelmStories har listat några av de bästa böckerna som utspelar i vackra Spanien.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 18 maj 2022

Sol, sangria, katedraler och tjurfäktning. SelmStories har listat några av de bästa böckerna som utspelar i vackra Spanien.

Bok 1

Berta Isla av Javier Marías

Inbunden
Köp boken

Berta Isla är uppföljaren till Javier Mariás hyllade Ditt ansikte i morgon. Här får vi en mix av spionroman och filosofiska frågor som rör lögnerna i våra liv förmedlat med språklig bravur. Vi följer Berta Isla och Tomás Nevinson som träffas och blir förälskade i Madrid, men just då åker Tomás till England för språkstudier på Oxford. Där blir han motvilligt indragen i underrättelseverksamhet och försöker hålla det hemligt. Paret gifter sig, men när åren går och hemligheterna växer, börjar de bli främlingar för varandra.

Översättare: Lena E. Heyman

Bok 2

Andra sidan månen av Mari Jungstedt

I den andra delen av Mari Jungstedts deckarserie Malagasviten har ett nyförälskat par hittats mördade i en badtunna på en enslig gård på en iskall nyårsnatt. Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge. Fallet visar sig ha kopplingar till ljusskygga miljöer i Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa blir ansvarig för utredningen från spanskt håll och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hagel.

Bok 3

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones

Ljudbok
Köp boken

Katedralen vid havet är Ildefonso Falcones hyllade debutroman som översatts till över 40 språk. Arnau, sonen till en fattig bonde under 1300-talets Spanien växer upp i Barcelona efter fadern flytt från hans grymma feodalherre. Hans liv sammanlänkas med byggandet av Santa Maria del Mar, folkets egen katedral. I takt med bygget som närmar sig himlen, får vi följa Arnaus dramatiska resa från fattigdom till samhällets topp. Men hans öde ligger i händerna på inkvisitionen.

Bok 4

Tyst offer av Peter May

Denna rysande deckarhistoria tar plats i Södra Spanien, 2020. När Jack Cleland – en efterlyst brittisk polismördare som befinner sig i Spanien – ser sin flickvän dö, skjuten i samband med ett polisingripande som bland annat involverar konstapel Cristina Sánchez Pradell, svär han på att hämnas. Cristinas moster, Ana, lider av den sällsynta sjukdomen Ushers syndrom och har varit dövblind under hela sitt vuxna liv. Ana är kärnpunkten i Cristinas värld – och i Clelands grymma hämndplan… John Mackenzie, en briljant men kantig utredare från Glasgow, tas in för att hjälpa de spanska myndigheterna med jakten. Bara Mackenzie kan tysta Cleland innan polismördaren får det sista, blodiga ordet.

Bok 5

Alkemisten av Paulo Coelho

Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en spansk herdepojke och hans resa från hemlandet Spanien till Egypten för att följa sina drömmar. I sin resa genom öken leder till ett livsavgörande möte med alkemisten som erbjuder honom magiska stenar och avgörande råd.

Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

Översättare: Örjan Sjögren

Bok 6

Vindens skugga Carlos Ruiz Zafón

I en mystisk berättelse delvis drömlik delvis realistisk, möter vi Daniel Sempere som vid 10 år tar sig till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax som han blir fullkomligt besatt av. I sökandet efter svar på gåtorna som omger författaren, visar sig att spår har sopats under mattan, och en sadistisk kommissarie vid namnet Fumero har börjat skugga Daniel. Daniels liv har börjat likna Juliáns när han börjar ta sig genom de labyrintlika gatorna i Barcelona för att ta reda på sanningen bakom mysterierna.

Översättare: Yvonne Blank

Bok 7

Och solen har sin gång av Ernest Hemingway

Och solen har sin gång (The Sun Also Rises) av Ernest Hemingway brukar räknas som en av världslitteraturens mest inflytelserika romaner. Boken är i ganska stor utsträckning självbiografisk. Huvudpersonen Jake Barnes har åtskilliga drag gemensamma med Hemingway själv. Vi följer Jake och hans vänner i Paris och deras resa till Pamplona i mitten av 1920-talet för att bland annat åskåda tjurfäktning. Karaktärerna sägs tillhöra den rotlösa ”förlorade generationen” vilka har en nonchalant inställning till livet – där vi följer deras dekadenta livsstilar. Ändå verkar de desperata och törstiga efter kärlek och livsmening.

Översättning: Christian Ekvall

Bok 8

Aldrig mer av Sara Larsson

Aldrig mer är Sara Larssons andra rörande och rysande roman om den mörka underjordiska sexhandeln i Sverige och Europa där kvinnor tvingas sälja sig. Här sammanvävs tre olika människoöden tillsammans. 16-åriga Andreea från Bukarest hoppas att livet ska bli bättre i Spanien, men det visar sig vara en mardröm. Hon hålls fången i en liten lägenhet och säljs upprepade gånger av hallickar. När hon så småningom hamnar i Sverige bestämmer hon sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna. Men i Sverige möter vi män som på något sätt är involverade i sexhandeln, och deras livsvägar börjar korsars…

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!