Lämna storstaden? Javisst! Här är 5 romaner som visar vägen
Boktips

Lämna storstaden? Javisst! Här är 5 romaner som visar vägen

Att säga upp sig från jobbet, lämna lägenheten i storstaden och söka lyckan på en mindre ort är något som många drömmer om. Vi listar böckerna som låter dig leva ut drömmen i litteraturen.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 15 juli 2021

Att säga upp sig från jobbet, lämna lägenheten i storstaden och söka lyckan på en mindre ort är något som många drömmer om. Vi listar böckerna som låter dig leva ut drömmen i litteraturen.

Bok 1

Vingården för vilda drömmar av Caroline Säfstrand

Erica lämnar sin man, lägenheten på Södermalm och jobbet som revisor. Hon vet inte vart hon är på väg, hon vet bara att hon måste bort. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: ”Rum uthyres!” Ännu ett grepp för att försöka få ekonomi i gården och vinodlingen hans farfar lämnat till sin sonson att sköta. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar livet som pågår utanför hennes fönster. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just lämnat sitt hem och att det sätter saker i rullning som kommer att förändra livet för Lilian – och för flera andra personer.

Bok 2

När livet börjar om av Lucy Dillon

Libby och Jason har lämnat London för att förverkliga sin dröm och förvandla ett familjehotell på landet till en lyxig tillflyktsort för stressade storstadsmänniskor. Men projektet är inte helt utan utmaningar. En dag blir en kvinna påkörd utanför hotellet och förlorar minnet som följd. När Libby erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet sätts en kedja av positiva händelser igång.

Bok 3

"En evighet från dig" av Jenny Colgan

Lissie jobbar som sjuksköterska i ett skitigt och hektiskt område i London. Efter en traumatisk händelse drabbas hon av PTSD. Lissies chef ger henne möjlighet att under några månader byta tjänst med en sjuksköterska i den lugna lilla staden Kirrinfeif i de skotska högländerna. Till London kommer istället Cormac, en yrkesmilitär som sökt sig till Kirrinfeif i jakt efter lugn och ro. Men även om han trivs i sin roll som ortens sjuksköterska så har rastlösheten börjat bli alltmer påtaglig. Kanske kan ett miljöombyte vara precis vad de båda behöver?

De har aldrig mötts, men eftersom de nu har bytt liv med varandra är de i ständig kontakt om stort och smått, som kan vara bra för den andra att veta.

Bok 4

Förälskad i trubbel av Sarah Title

Liam är bibliotekarie och älskar sin hemstad på den amerikanska östkusten. Joanna tröttnar på den lilla staden och flyttar till Los Angeles för ett skivkontrakt. Men alla hennes planer går i stöpet. Hennes hemkomst blir det stora samtalsämnet i den lilla staden och Liam charmas genast av Joannas rebelliska utstrålning. Joanna å sin sida tycker att Liam har bra musiksmak och kan inte låta bli att titta när han joggar förbi i sina tighta löparshorts. De blir förälskade, men fortfarande kvarstår det faktum att Liam älskar den lilla staden, medan Joanna inte vill något hellre än att flytta därifrån. Är deras romans dömd att misslyckas?

Bok 5

"Bara ett litet mord" av Carin Hjulström

Siri har alltid haft dåligt samvete över att hon prioriterat teatern och kärleken över den föräldralöse Anton. När Siris älskare bryter relationen flyr hon Stockholm och landar hos Anton, som just har vunnit en plantskola i Säbyholm på poker. Samtidigt hittas en jakttillsynsman död på en åker, omgiven av örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i fallet och upptäcker snart att den nyinflyttade Siri har en nära för ledtrådar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!