6 välskräddade romaner som utspelar sig i modevärlden
Boktips

6 välskräddade romaner som utspelar sig i modevärlden

Från en ateljé i 20-talets Paris till en damtidningsredaktion i 50-talets New York. SelmaStories listar sex romaner – både nyheter och klassiker – som på olika sätt skildrar och utspelar sig i modevärlden.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 23 september 2021

Från en ateljé i 20-talets Paris till en damtidningsredaktion i 50-talets New York. SelmaStories listar sex romaner – både nyheter och klassiker – som på olika sätt skildrar och utspelar sig i modevärlden.

Bok 1

Den hemliga gåvan av Natasha Lester

Natasha Lesters nya roman är inspirerad av historien om Christian Dior och hans syster, Catherine, som var aktiv i den franska motståndsrörelsen.

När den australiensiska modekonservatorn Kat Jordan tittar till sin mormors hus i Cornwall, hittar hon till sin förvåning en samling Diorklänningar. I sin jakt efter svaret på hur de hamnade där stöter hon på historien om två systrar som kämpade för England under andra världskriget och fick betala ett högt pris.

Bok 2

Sömmerskans gåva av Fiona Valpy

Fiona Valpys roman om fyra kvinnor har blivit en internationell bestseller! Året är 1940 i Paris. Staden är ockuperad av nazisterna och tre unga sömmerskor bär på stora hemligheter. Mireille är med i motståndsrörelsen, Claire har blivit förförd av en tysk officer och Viviennes hemlighet är större än vad någon kan ana. De tre sömmerskorna ställs inför omöjliga val. Är deras förbund starkt nog, kan de överleva mänsklighetens mörkaste tid utan att slitas isär? Långt senare åker Claires barnbarn Harriet till Paris för att söka sina rötter. Hon upptäcker sanningen om sin familjs mörka historia, en sanning långt mer dramatisk än hon kunnat föreställa sig.

Bok 3

"Glaskupan" av Sylvia Plath

Bok 4

Döden klär i domino av Marie Bengts

Den andra delen i Marie Bengts bokserie som utspelar sig i slutet av femtiotalet. När Hannah Lönn blir kontaktad av modedirektör Leijon på Svenska Kompaniet i Stockholm tror hon först att karriären som klädskapare äntligen ska få sig en skjuts. Desto större besvikelse när hon får reda på att uppdraget består i att sy trettio svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning, som ska anordnas till Christian Diors ära. Det ska snart visa sig att arbetet blir mer intressant än det först verkar. Dagen före modevisningen får tidningen Kvällsbladet ta emot ett hotbrev som tycks riktat mot modehuset och dess direktör – ”Döden klär i domino”.

Bok 5

Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg

Elin Boals lever det perfekta livet. Hon är framgångsrik fotograf i New York, hon är sedan länge gift med Sam och tillsammans har de sjuttonåriga dottern Alice. Men någonting har alltid saknats. En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. En röst från den barndom hon har gjort allt för att förtränga och som ingen annan känner till. Men nu kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända. Till sist förstår Elin att hon måste möta sitt förflutna för att kunna bli hel.

Bok 6

"Den lilla svarta" av Sanna Tahvanainen

En mystisk kvinna dyker upp i 1920-talets Paris. I takt med att Coco Chanels namn som modeskapare växer sugs hon in i festernas och salongernas virvlar. Ett pärlband av älskare följer. Den ryska storfursten ersätts av den franska poeten. Även om älskarna är utbytbara, är de livsnödvändiga. Näst efter saxen är männen Coco Chanels viktigaste verktyg. Det är ur deras garderober hon hämtar sina bästa idéer. Arbetet är det enda beständiga i Coco Chanels liv. Vi följer henne i ateljén på Rue Cambon där nya kreationer skapas och sömmerskorna lyder hennes minsta vink. Men under ytan ruvar en mörk hemlighet och minnena från barndomen som inte ger henne någon ro.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!