9 lockande romaner om musikerlivet
Boktips

9 lockande romaner om musikerlivet

Alla har någon gång drömt om att vara musiker. Applåder, berömmelse – musiken har en tilldragande kraft. Men hur är livet som musiker egentligen? Dessa romaner skildrar världar fylld av musik och livliga bilder om musikerlivet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty Images
Publicerad: 24 oktober 2022

Alla har någon gång drömt om att vara musiker. Applåder, berömmelse – musiken har en tilldragande kraft. Men hur är livet som musiker egentligen? Dessa romaner skildrar världar fylld av musik och livliga bilder om musikerlivet.

Bok 1

Jul i rampljus av Amanda Hellberg

Inbunden
Köp boken

Året är 1902 och Harriet Hjort är en begåvad sångerska som uppträder i folkliga ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger som bäst tillsammans med honom. Vänskapen har för de båda gått över i något mer, men ingen av dem vågar erkänna det. En dag utlyser teaterdirektören Josef Ståhl en tävling om huvudrollen som Snöprinsessa på hans stora scen i Göteborg. Harriet bestämmer sig för att trotsa sin tilltagande rampfeber och deltar. Men teatervärlden är fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.

Bok 2

Run Rose Run av James Patterson, Dolly Parton

Run, Rose Run av countrystjärnan Dolly Parton och författaren James Patterson är en unik roman fylld av musik, spänning och kärlek. Det är en gripande porträtt av en ung kvinna som är beredd att satsa allt för att lyckas i en tuff, mansdominerad värld.

Unga kvinnan heter Rose som jagas av sitt förflutna. Hon har nyss blivit en stjärna som sjunger om det kämpiga livet hon har lämnat bakom sig. Men efter hon flyttat till Nashville för att förverkliga sina drömmar och finna lycka och trygghet, har en ondska från hennes förflutna börjat komma allt närmare…

Bok 3

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid

Att skapa musik handlar aldrig bara om musiken. Och ibland kan skiljelinjen mellan ljudvågor och känslor vara svår att uppfatta. Daisy Jones & The Six är berättelsen om bandets uppgång och dramatiska fall, vid toppen av deras framgång. Det är en omvälvande kärlekshistoria och ett ikoniskt porträtt, skrivet som ett muntligt vittnesmål över rockbandets framgång under 70-talet, och de händelser som utspelar efter bandets fall.

Bok 4

High Fidelity av Nick Hornby

Känner du till din genom tiderna topp fem mest minnesvärda breakups? Rob gör det. Han för en lista, faktiskt. Men Laura är inte med – även om hon precis har blivit hans senaste ex. Musik är hans värld, men den känns inte komplett utan Laura. Hur ska Rob göra nu? High Fidelity som också blivit film, är fylld med humor, musikreferenser och underhållning.

Bok 5

Konsten att skapa en tjej av Caitlin Moran

Caitlin Moran berättar en skarp, rolig historia om ångest, popmusik och om att uppfinna, och upptäcka sig själv. Huvudperson är 14 årige Johanna Morrigan som återskapar sig själv till Dolly Wilde efter att ha skämt ut sig själv på lokal-TV under 90-talets England. Hon blir en riktig femme fetal och konstnärlig gothjälte som försöker rädda sin fattiga bohemiska familj genom att bli musikjournalist.

Bok 6

Konsten att bli känd av Caitlin Moran

Konsten att bli känd är den fristående uppföljaren till uppväxtromanen Konsten att skapa en tjej. En rättfram, rolig och hjärtevärmande roman om vänskap, kärlek och vuxenblivande, och samtidigt en skarp kritik av patriarkatet, särskilt i musikbranschen.

Bok 7

Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin

Glöm allt men inte mig är en gripande debutroman av Philomène Grandin som handlar om en symbiotisk pappa och dotterrelation under 80-talet. Deras liv är fyllt av kultur och kärlek, men pengarna tar ofta slut. Pappan är Izzy Young skapade Folklore Center i New York där musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg uppträdde och arrangerade Bob Dylans första konsert. Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare i demens.

Bok 8

Den story Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Allmänt ansedd vara F. Scott Fitzgeralds främsta roman, The Great Gatsby är en fulländad skildring av det glada tjugotalet i USA och jazzåldern som rådde. Genom berättelsen om Nick Carraway tas läsaren in i den glittrande världen av herrgårdarna som kantade Long Islands kust på 1920-talet, för att möta Nicks kusin Daisy, hennes fräcka men rika make Tom Buchanan, Jay Gatsby och mysteriet som omger honom.

Bok 9

Nocturner : Fem berättelser om skymning och musik av Kazuo Ishiguro

I fem olika berättelser utforskar Kazuo Ishiguro idéer om kärlek, musik och tidens gång. Från piazzorna i Italien till Malvern Hills, en lägenhet i London till ett exklusivt Hollywood-hotell, karaktärerna vi möter sträcker sig från unga drömmare till kafémusiker till blekna stjärnor, alla av dem i något ögonblick av beräkning. Den här kvintetten är intim och kvick, präglad av ett spökande tema: kampen för att hålla liv i en känsla av livets romantik, även när man blir äldre.

Läs mer