Patti Smith, Avicii och McCartney – här är 14 fängslande musikbiografier
Biografier

Patti Smith, Avicii och McCartney – här är 14 fängslande musikbiografier

Få saker i världen har samma förmåga att förena och väcka känslor så som musiken, så dyk ännu djupare in i dess fantastiska värld! Vi listar 14 läsvärda musikbiografier – från musikkännare och producenter till storslagna artister.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 28 september 2023

Få saker i världen har samma förmåga att förena och väcka känslor så som musiken, så dyk ännu djupare in i dess fantastiska värld! Vi listar 14 läsvärda musikbiografier – från musikkännare och producenter till storslagna artister.

Bok 1

Vemod undercover av Jan Gradvall

Inbunden
Köp boken

Boken om ABBA, i Jan Gradvalls bok möter vi ABBA uncovered. Bortom förklädnader är det en bok som belyser detaljerna – i musiken, i människoöden och samtiden. Från bandets första steg som en svensk supergrupp till deras sista inspelning. Vemod undercover är bok fylld av berättelser om bandet, men även en historia skriven av Sveriges ledande musikjournalister.

Bok 2

Swing it, Kai! av Ingela Hofsten

Inbunden
Köp boken

Kai Gullmar komponerade melodier och är stjärnan bakom “Jag har en liten melodi” och “Swing it magistern”. Hennes låtar framfördes av stora artister och hon uppträdde själv på radio och i folkparker. Egentligen hette hon Gurli Bergström, men som 25-åring tog hon namnet Kai Gullmar. Hon klädde sig gärna i hatt, kostym och levde öppet med andra kvinnor trots riskerna det innebar då. Journalisten Ingela Hofsten följer Kai Gullmar från barndomen

Bok 3

Livet enligt Brian av Brian Johnson

danskt band
Köp boken

Brian Johnson, sångaren i AC/DC, berättar om sina 40 år med bandet. Allt börjar när Brian först ser Little Richard på BBC, han bestämmer sig där och då för att bli rocksångare. Långt senare går han på audition för ett av världens största rockband. Med Brian som sångare spelar AC/DC in Back in Black, ett album som kom att bli det mest sålda rockalbumet genom tiderna. Brian omfamnas av bandets fans och resten är historia. Men år 2016 tvingas Brian sluta i bandet efter att ha fått diagnosen hörselnedsättning. Fyra år senare gör han en triumferande återkomst till bandet han älskar.

Översättare: Maria Wikström

Bok 4

Du vet ingenting om mig av Sören "Sulo" Karlsson, Kikki Danielsson

Inbunden
Köp boken

Kikki Danielsson blickar tillbaka på sin över 50 år långa karriär och delar öppenhjärtigt med sig av sitt okända liv. Hon berättar om det som har gjort mest ont och om alla märkliga upplevelser hon har haft i vardagen och på scen. Sulo Karlsson tecknar ett porträtt av en av våra mest älskade artister och avtäcker människan bakom stjärnan

Bok 5

Tim av Måns Mosesson

Inbunden
Köp boken

Äntligen är journalisten Måns Mosessons biografi om dj:n och musikproducenten Avicii ute. Tim Berling var en musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen. Men Tim var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv. Genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikkollegor har författaren kommit stjärnproducenten in på livet och tecknar en ärlig bild av Tim och hans sökande.

Bok 6

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin

Marko Lehtosalo blev redan på slutet av 90-talet Markoolio med hela svenska folket. Men bakom de livsbejakande textraderna och de sköna sommarplågorna fanns ett stort mörker. En sadistisk styvfar, alkoholism i familjen och mobbning i skolan gav Markoolio själsliga sår. I hans mycket omtyckta Sommar i P1 2018 berättade Marko om vad han och hans familj hållit hemligt i årtionden. Nu finns för första gången hela historian i biografin Markoolio, mörkret och den rosa bubblan.

Bok 7

One, two, three, four – När Beatles förändrade världen av Craig Brown

Inbunden
Köp boken

Antingen ville man ha dem eller också ville man vara dem. Beatles musik och mystik lockar än idag unga människor att bli fans, 50 år efter att bandet splittrades. Craig Brown tar i denna biografi sig an bandet på ett helt nytt sätt. Läsaren får en mosaik av berättelser och minnen som ackumulerat blir ett autentiskt porträtt av Beatles och den tid de verkade i.

Översättare: Sven Lindström

Bok 8

Renegades – Born in the USA (svensk utgåva) av Barack Obama, Bruce Springsteen

Inbunden
Köp boken

Den här boken är exempel på något så tidsenligt som en podd som förvandlats till bokformat. Det var många som kom att älska att lyssna på de två gamla vännerna, var och en för sig berömda, som pratar om livet och deras kärlek till Amerika. Boken Renegades innehåller foton, anteckningar, tal, låttexter och en hel del material som aldrig tidigare publicerats.

”År 2020 väckte mycket känslor i mig. I tre år hade jag sett ett land som tycktes bli argare och mer segregerat för varje dag. Sedan kom en historisk pandemi som tvingade oss att fundera över vad som verkligen är viktigt i livet. Hur kom vi hit? Hur kan vi hitta tillbaka till en mer enad amerikansk historia?”
Barack Obama

Översättare: Manne Svensson

Bok 9

Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt av Paul Mccartney

Inbunden
Köp boken

Äntligen talar Paul McCartney ut. Många har genom åren försökt övertala honom att skriva sina memoarer, men först nu berättar uppriktigt om sitt liv och sin musik. Formatet är unikt; 154 utvalda låtar ur hans och The Beatles musikskatt presenteras med låttexten i sin helhet. Varje låttext får en förklaring och vi får läsa om hur de kommit till. Dessutom innehåller boken aldrig tidigare visat material från McCartneys privata arkiv.

Översättare: Cecilia Falk, Katarina Falk, Christian Thurban

Bok 10

Klassisk rebell av Linda Lampenius

Kartonnage
Köp boken

Linda Lampenius har yrkesviolinist, modell, känd tv-personlighet och skådespelare på sitt cv, bland mycket annat. Men redan i unga år utvecklade hon kontrollbehov, som senare led till ortorexi och bulimi. Hon har kämpat med både det egna psykiska lidandet, och andras, och trots det lyckats åstadkomma en fantastisk musikerkarriär. Det här är en självbiografi man inte vill missa.

Bok 11

Hej livet! av Lasse Berghagen, Marcus Birro

Storpocket
Köp boken

Lasse Berghagen är en levande legend. I den här boken berättar han tillsammans med Marcus Birro om sitt liv som artist, folkkär kulturperson, familjefar och make. Men också om motgångar, förtal och lögner som florerade i offentligheten. Lasse har älskats av svenska folket i mer än ett halvt decennium och med detta boksläpp visar han att han still is going strong.

Bok 12

Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin

Philomène Grandin berättar om sin uppväxt och om hennes pappa, Izzy Young. Han är legendaren som skapade Folklore Center i New York där musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg uppträdde och arrangerade Bob Dylans första konsert. Under 80-talet lever hon och pappan ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.

Bok 13

Just kids av Patti Smith

Patti Smiths självbiografi Just kids skildrar hennes enastående liv och karriär. 1967 lämnar Patti Smith sin hemstad, hoppar av lärarutbildningen och flyttar till New York. 20 år gammal längtar hon efter nya intryck, kreativitet och utveckling. I staden träffar hon fotografen Robert Mapplethorp. De bor tillsammans i många år, inspirerar varandra och når båda två många framgångar.

Översättare: Ulla Danielsson

Bok 14

Om Bob Dylan av Sara Danius

Beslutet att tilldela Bob Dylan Nobelpriset 2016 blev ett av de mest uppseendeväckande i Svenska Akademiens historia. I Om Bob Dylan ger Sara Danius
en unik inblick i turerna kring priset och dess mediala efterspel. Samtidigt berättar hon kärleksfullt om Dylans verk och förklarar vad som gjorde valet av just honom så självklart.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!