Nu läser vi om kvinnors dramatiska musikerliv!
Biografier

Nu läser vi om kvinnors dramatiska musikerliv!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 25 september 2017

80-talsikonen framför alla är aktuell med en självbiografi! I boken om Samantha Fox får vi ta del av livet i strålkastarljuset, men också av framgångens mörkare sidor. Skivor och världsturnéer avlöser varandra, liksom kärleksrelationerna med en rad kända personligheter… 

Samantha Fox är förstås inte den enda musikerlegenden som levt ett dramatiskt liv och skrivit om det. Vi tipsar här om böckerna som berättar om andra inspirerande karriärer och drabbande öden: Monica Zetterlund, Louise Hoffsten, Whitney Houston, och Jenny Lind.

 

Monica Zetterlund

Jazzstjärnan Monica Zetterlund: Hågkomster ur ett dåligt minne

Monica Zetterlunds ödmjuka självbiografi är på en gång rolig, öppenhjärtig, allvarlig, slagfärdig och generös ljudbok av en av vår tids allra största och mest mångsidiga svenska artister. Det börjar med hennes barndom i Hagfors på 1940-talet och fortsätter med scener ur ett oerhört rikt och levande liv: som ung artist på Topsys Nalen, i Köpenhamn, USA osv.

 

Louise Hoffsten Blues

Bluesstjärnan Louise Hoffsten: Blues

Det är med visst motstånd som sångerskan Louise Hoffsten söker sig till läkare för yrsel och känselbortfall. Efter att ha blivit lämnad av sin stora kärlek är hon övertygad om att hon lider av hjärtesorg. När hon får diagnosen MS, multipel skleros, har hon svårt att acceptera det. Inte kan väl hon som bara är dryga trettio verkligen vara drabbad? Hon tänker inte låta sin sjukdom hindra henne från att göra det hon vill, utan kämpar vidare för att uppfylla sin dröm: att få sina skivor utgivna i USA.

 

Whitney Houston

R’n’B-stjärnan Whitney Houston: Whitney

Hon hade en av vår tids största röster, och hennes liv innehöll alla ingredienser för att bli en framgångssaga. Samtidigt kantades hennes tillvaro av drogmissbruk, hon levde länge i ett våldsamt äktenskap och de sista åren av sitt liv kämpade hon för att behålla den gyllene röst som gjort henne så känd och älskad. Hon dog ensam på ett hotellrum i LA, samma dag som Grammygalan 2012, endast fyrtioåtta år gammal. Hur gick det så? Vem var hon egentligen, Whitney Houston? För första gången får vi hela historien om Whitney, av den som kände henne bättre än någon annan: hennes mamma Cissy Houston.

 

Samantha Fox

Popstjärnan Samantha Fox: Min berättelse

Hon har sålt över 30 miljoner skivor. Under 80-talet var hon den mest fotograferade brittiska stjärnan tillsammans med prinsessan Diana och Margaret Thatcher. Inte sedan The Beatles har en brittisk personlighet varit så välkänd internationellt. För första gången väljer nu Samantha Fox att tillsammans med författarparet Leif Eriksson och Martin Svensson berätta den utlämnande och bitvis smärtsamma historien om den mobbade arbetarklasstjejen från norra London som kom att förtrolla en hel värld.

 

Jenny Lind

Operastjärnan Jenny Lind: Jenny Lind utom scenen

Minns du den förra 50-lappen? Det var Jenny Lind (1820–1887) – operasångerskan och hovsångerskan som under sin levnad rönte stora internationella framgångar som ”The Swedish Nightingale”. Som sin tids största sångerska turnerade hon världen runt och en stor del av hennes inkomster skänkte hon till välgörenhet – än idag delas Jenny Lind-stipendiet årligen ut till en ung sångstuderande. Jenny Lind utom scenen utkom för första gången 1928 och innehåller en samling brev till hennes förmyndare, i urval och med kommentarer, utgivna av författaren Lotten Dahlgren.

En sida till? Fortsätt läs!