HBTQ i litteraturen med SelmaStories och QX

HBTQ i litteraturen med SelmaStories och QX

Det blir många härliga boktips när moderatorn, programledaren och bokälskaren Pekka Heino, SelmaStories Johanna Stenius och förläggaren John Häggblom pratar om HBTQI+ i litteraturen. Här finns alla tipsen.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 20 januari 2023

Det blir många härliga boktips när moderatorn, programledaren och bokälskaren Pekka Heino, SelmaStories Johanna Stenius och förläggaren John Häggblom pratar om HBTQI+ i litteraturen. Här finns alla tipsen.

Se hela samtalet här:

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av SelmaStories (@selmastories)

Alla boktips

Bok 1

Den perfekta pojkvännen av Alexis Hall

danskt band
Köp boken

Luc O’Donnell är ett ökänt kändisbarn, hans föräldrar är rockstjärnor som skildes när han var ung. När hans pappa nu gör comeback, hamnar Luc återigen i rampljuset och när han fångas på bild vid fel tidpunkt hotas hans karriär och privatliv. För att rädda sin image måste han träffa en normal och trevlig kille och börja ett normalt och trevligt förhållande. Lösningen blir Oliver Blackwood, en advokat som är vegan, helt skandalfri och den perfekta pojkvännen för Luc – förutom att den inte har något alls  gemensamt. De bestämmer sig för att låtsas vara ett par tills allt har lugnat ner sig men det visar sig vara svårt att låtsasdejta och svårt att inte falla för varandra.

Bok 2

Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan

Jul på det lilla hotellet vid havet är en charmig bok av Jenny Colgan, som är en del av en serie om Flora på ön Mure. Flora är orolig för sin bror Fintan som inte kommit över sin partner Coltans död och vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt och med hjälp av Flora kan Fintan förvandla det till en festlig oas till jul. Men att driva hotellet visar sig svårt och Flora som är nybliven mamma gör det inte lättare. De enda som är intresserade av att jobba i köket är en fransk kock med ett svårt temperament, en bortskämd norsk kökspojke och en blyg köksassistent. Kommer de kunna hinna i tid till öppningsdagen?

Bok 3

Trilogin om Monika av Sara Lövestam

Bok 4

Ellens val: Det nya livet av Helena Dahlgren

Den beroendeframkallande romanserien Ellens val handlar om kärlek och relationer under en tid av förändring. Den är skrivna av författarna Helena Dahlgren, Moa Eriksson Sandberg och Elvira Berg Ashby, och följer huvudkaraktären Ellen och hennes vänner genom tidiga 1900-talets Sverige.

Bok 5

Unge Mungo av Douglas Stuart

Storpocket
Köp boken

Mungo och James är unga och bor i Glasgow under Thatcher-åren. Deras starka känslor för varandra är förbjudna på grund av deras olika religiösa bakgrund och det hypermaskulina och våldsamma samhälle de lever i. Mungo försöker hantera sin kärlek till James samtidigt som han försöker överleva en fisketur med två farliga män. Boken handlar om maskulinitetens gränser och farorna med att älska någon för mycket.

Bok 6

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Ántes liv är präglat av samiska traditioner och han antar att han som enda barn i familjen ska fortsätta arbetet med renarna. Men hans känslor för bästa kompisen Erik har växt och han undrar hur han ska kunna kombinera detta med renskötarlivet och vad andra skulle säga. Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som tvingas gå emot strömmen för att vara modiga.

Bok 7

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Den unge prinsen Patroklos tvingas fly från sitt hemland och hamnar hos kung Peleus och hans son Akilles. Trots deras olikheter, växer en stark vänskap upp mellan pojkarna som djupnar till något mer när de mognar till unga män. När Helena blir bortrövad, åker Akilles till Troja för att fullfölja sitt öde och Patroklos följer med, orolig för vännen och ovetande om att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren.

Bok 8

Världssuccé till serieroman som också blivit Netflixserie. Charlie och Nick träffas på en brittisk pojkskola. De blir snabbt vänner, men Charlie faller pladask för Nick utan att veta om hans känslor för honom. Men det visar sig att Nick också är intresserad av Charlie, och deras relation är både förvirrande och uppslukande. Heartstopper handlar också om att lära sig acceptera sig själv och att vara ärlig med vem man är.

Bok 9

Hästpojkarna av Johan Ehn

Fantastisk berättelse i två tidsplan som nominerades till Nordiska råpdets litteraturpris 2020.

Anton besöker en av sina klienter inom hemtjänsten, en snart hundraårig och mycket tystlåten man vid namn Alexander Kovac. Under ett arbetspass upptäcker Anton att Alexander faktiskt kan svara på hans frågor genom att stöta med sin käpp i golvet. De börjar kommunicera och Anton hittar foton på hästar och cirkusartister i vardagsrummet, samt ett brev från Gestapo. Anton börjar undra vad Alexander egentligen har levt ett liv för. Parallellt berättar boken också om två pojkar som växer upp på ett barnhem i Tjeckoslovakien under 1920-talet. När den ena pojken behandlas illa, rymmer de och får jobb på en cirkus där de utför imponerande konster på hästar. Cirkusen tar dem vidare till Berlin och den mytomspunna och normbrytande klubben Eldorado. Medan pojkarna börjar förstå sina känslor för varandra, tar nazisterna makten och samhället blir alltmer hårt.

Bok 10

Rött vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Texten uppdateras….

Läs mer