Så blev Therese Tang den första privatperson i Sverige som löst ett spaningsmord
Författare

Så blev Therese Tang den första privatperson i Sverige som löst ett spaningsmord

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 29 juni 2017

När polisen körde fast blev det istället trebarnsmamman Therese Tang som löste mordet på miljonären Göran Lundblad. Therese Tang är den enda privatpersonen i Sverige som löst ett spaningsmord och nu kommer berättelsen om hennes liv. Tillsammans med författaren Joakim Palmkvist berättar hon vad som ledde henne fram till lösningen på mordgåtan.

Sommaren 2012 försvann mångmiljonären Göran Lundblad spårlöst från sin gård i Småland, en händelse som lamslog en hel by. Det blev det första fallet för Missing People i Kalmar, som nyligen etablerat en lokal enhet under ledning av Therese Tang. Och det saknades varken motiv eller misstänkta i den närmaste kretsen. Där fanns både en grannfejd, en oönskad svärson och ofantligt mycket pengar. Den hemmavarande dottern, som var närmast anhörig och tilltänkt arvtagerska, sa sig dessutom ha lagt försvinnandet bakom sig och visade utåt sett inget intresse av att samarbeta varken med polisen eller Missing People i sökandet efter pappan.

–  I mitt arbete med Missing People har jag sett hur folk beter sig när någon som står dem nära har försvunnit; desperationen hos anhöriga när man inte hittar sina familjemedlemmar och gör allt i sin makt för att finna dem. Att som Sara, hävda att man inte har tid och har lagt det bakom sig; vem fasen gör så?

Trots de uppenbara motiven, körde polisen fast i sitt sökande. Göran Lundblad hade hanterat sin förmögenhet enligt den gamla skolan och några digitala transaktioner var därmed inte möjliga att spåra enligt den vedertagna metoden ”följ pengarna”. Istället blev det Therese Tang som lyckades gräva fram sanningen. Missing People tog vid där polisen hade kört fast och efter en fruktlös sökinsats under hösten 2012 var det istället slumpen som våren 2014 ledde fram till ytterligare skallgångar; denna gång med större framgång.

Stämningen i byn var påtaglig. Det förekom, hot, sabotage och rädsla grannar emellan. Folk vågade inte lämna huset för att ta en promenad. Dottern Sara höll sig fortfarande på avstånd, medan svärsonen Martin sakta med säkert närmade sig Therese Tang.

– Vart vi än gick, var han där med sina frågor och funderingar. Kan man spåra ett hagelgevär, undrade han en dag. Varför får jag den frågan? Vad tror jag att han vill höra? Visst blev jag både misstänksam och rädd, men jag kunde ju inte vara säker. Det finns ju många märkliga människor där ute, och jag kan ju inte veta att han är en mördare bara för att han är konstig. Det kan ju vara så att han har sett en anhörig skjuta sin svärfar och nu går och bär på detta och vill lätta sitt samvete, säger Therese Tang.

Hör samtalet om det spaningsarbete som ledde fram till erkännandet av mordet på Göran Lundblad. Deltar gör Terese Tang och författaren Joakim Palmkvist som skrivit boken om det unika spaningsarbetet.

Till podcasten Speaking of Stories på Acast.

Av: Eleonora Stern-Nejman

Köp boken här

Köp boken här

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!