Vi minns Sven-Bertil Taube, 1934 - 2022
Boktips

Vi minns Sven-Bertil Taube, 1934 - 2022

Sångaren, skådespelaren och sjömannen Sven-Bertil Taube har somnat in. Vi minns honom som en av de främsta uttolkarna av sin pappa Evert Taubes visskatt men också en av Sveriges mest folkkära personligheter i sin egen rätt.

Av: SelmaStories
Publicerad: 12 november 2022

Sångaren, skådespelaren och sjömannen Sven-Bertil Taube har somnat in. Vi minns honom som en av de främsta uttolkarna av sin pappa Evert Taubes visskatt men också en av Sveriges mest folkkära personligheter i sin egen rätt.

Sven-Bertil Taube föddes 1934 i Stockholm, som son till Astri och Evert Taube. Redan som 20-åring släppte han sin sin första skiva, med svenska folkvisor och 1960 kom hans första skiva då han tolkade pappans sånger. Förutom sångare var Sven-Bertil Taube också en framgångsrik skådespelare i såväl Sverige som Storbritannien , där han levde en stor del av sitt liv.

I boken Ord och många visor berättade Sven-Bertil Taube om sitt liv, som saknar motstycke inom svensk scenkonst. Tidslinjen spänner från barndomen på Sjösala till familjelivet i London. Det är ett mångsidigt, roligt porträtt fullt av anekdoter av en mångsidig skådespelare och artist med över hundra roller och legendariska tolkningar av Bellman, Ferlin, Olrog, Theodorakis, och inte minst av pappa Evert, bakom sig.

Vi har listat tio saker ut boken som du nog inte visste om en av våra mest folkkära artister:

1. Han tjänade sina första pengar genom att leverera tårtor på cykel

Som femton-, sextonåring tjänade Sven-Bertil Taube sina första pengar genom att cykla med tårtor i ett snöigt Stockholm för ett konditori på Östermalm och som hjälpreda för Arvid Nordqvists kaffelager. Han avancerade till assistent åt firmans egen kaffeblandare, en herre som kallades ”Kaffe Karlsson,  och gjorde personliga blandningar åt kunder med speciella önskemål.

2. Marlene Dietrich har städat hans lägenhet

Jo, det är sant. Legenden Marlene Dietrich har en gång städat hans lägenhet.  Skådespelerskan och sångerskan var i Sverige för att göra ett uppträdande med en pianist på Gröna Lund. Sven-Bertil Taube hade fått uppgiften att presentera henne, men så blev han sjuk. Han låg hemma i influensa när det ringde på dörren till lägenheten på Bastugatan på Södermalm. Utanför stod Marlene Dietrich som frågade om han behövde någon hjälp – och iklädd en silveroverall städade hon sedan hela hans våning!

3. Han vandrade på Irland som ung

Som ung fanns reslusten ständigt i Sven-Bertil Taubes blod och hans vän Olle Adolphson tyckte att han skulle åka till Irland. På den tiden var det få som åkte dit, de valde istället platser som Paris, men han for dit för att lära sig folklore och väl där hamnade han i både slott och svinhus.

4. Han finns omnämnd i Guinness rekordbok

Sven-Bertil Taube var naken i Lars Görlings debutfilm ”Tillsammans med Gunilla måndag kväll och tisdag” från 1965 vilket skapade ett himla liv. Det ansågs mycket vågat och han finns omnämnd i Guinness rekordbok som den första manliga ”full frontal nude” inom seriös film.

5. Han har spelat Mickel Räv i ”Klas Klättermus”

När ”Klas Klättermus” sattes upp på Dramaten på 60-talet spelade Sven-Bertil Taube räven. Han försökte hitta en gångstil som kändes ”rävig” och rollen blev en av hans mest uppskattade. Ingmar Bergman var exempelvis nöjd med hans insats och en gång när Sven-Bertil satt på Teatergrillen kom han fram till hans bord, stödd på en käpp, och sa: ”Kommer du ihåg räven på Dramaten, hörru? Det var härliga tider med Räven!”

6. Han har uppträtt för 60 000 åskådare i Minneapolis

I Ord och många visor berättar Sven-Bertil Taube att ett av hans bästa framträdanden var på en gigantisk utomhusarena i Minneapolis 1982. Kören hamnade sedan i Guinness rekordbok som världens största, och i publiken om 60 000 satt personer som den blivande presidenten Bush (den äldre),  prinsarna Bertil av Sverige och Henrik av Danmark.

7. Han har blivit utsedd till Sveriges bäst klädda man

1967 utsåg tidningen Vecko-Journalen Sven-Bertil Taube till ”Sveriges mest välklädde man”. Det blev han förvånad över för något modelejon har han aldrig varit,  och när hans bror Per-Erik hörde om utmärkelsen sa han: ”Gratulerar, hur gick det till med Sveriges minsta garderob?!” Om han klär sig ”rätt” är det enligt honom själv av misstag eller gammal vana.

8. Han gillade att lyssna på ljudböcker

Ord och många visor  från 2007 berättade han att han då lyssnade på mycket ljudböcker hemma i London. Tidigare hade han alltid trott att han syndade om han läste för nöjes skull – men på senare år gjorde han det helt enkelt för att det är roligt.

9. Som ung tyckte han om att rita hus

Om Sven-Bertil Taube inte hade blivit sångare så hade han kanske blivit arkitekt som sin bror. Han började rita hus tidigt och när han studerade i Connecticut på 50-talet älskade han att bläddra i arkitektböcker och cykla runt i trakten och titta på berömda hus som hade läst om.

10. Han har spelat ishockeydomare i en Jörn Donner-film

Sven-Bertil Taube spelade ishockeydomaren Jukka Virta i Jörn Donners film ”Sixtynine 69”. Filmen spelades delvis in under VM på Johanneshovs isstadion och Jörn Donner hade fått tillåtelse att släppa in honom under några byten i en match mot USA. När han kom in på en springande skidskostil jublade publiken, framför allt jänkarna som låg under och trodde att han var en ny domare som hade kommit för att ställa saker och ting till rätta.

Hör mer om Sven-Bertils Taubes spännande liv i ljudboken Ord och många visor!

Lyssna på boken

Lyssna på boken

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!