Samtal och systerskap när Clara Henry med gäster intog Södra teatern
Årets Selma

Samtal och systerskap när Clara Henry med gäster intog Södra teatern

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 09 mars 2018

Styrka, glädje och stolthet låg i luften på Södra Teatern när SelmaStories och Bonnierförlagen arrangerade en feministisk helkväll den 8 mars.

Hur går man egentligen vidare från ett övergrepp? Hur ska skulden hamna där den hör hemma – hos förövaren? Cissi Wallin gav en röst åt frågan hösten 2017 när hon talade ut om mannen som  hon sägervåldtog henne. Hennes handling utgjorde en del av starten till #metoo-rörelsen i Sverige. Tillsammans med Cecilia Bödker Pedersen, ordförande i Föreningen Storasyster, reflekterade hon på Södra teaterns scen kring olika sätt att hantera ett övergrepp. ”Outning” är kanske inte vägen för alla – men för henne kändes det helt rätt.

Att tala ut kan hjälpa andra

– En outning gör inte skadan oskedd, men om jag berättar kan det hjälpa andra. I oktober gick jag fortfarande omvägar om honom – men nu är det han som inte vill träffa mig, sa Cissi Wallin.

– Det viktigaste är att flytta skulden. Vi i Föreningen Storasyster möter många som aldrig tidigare har berättat. Det finns en stor ordlöshet kring sexuellt våld, sa Cecilia Bödker Pedersen.

Cara Henry, Cecilia Bödker Pedersen och Cissi Wallin

Båda menar att tystnadskulturen har varit de utsattas värsta fiende och att något stort hänt nu när den har börjat att brytas. Hur man gör det kan vara olika för alla, och det finns inget rätt och fel. Författaren Thordis Elva, till exempel, valde att försonas med mannen som våldtog henne och de skrev också en bok tillsammans.

– Men man behöver inte förlåta. Däremot kan man försonas med sig själv: det var inte mitt fel, jag kunde inte gjort något annorlunda, säger Cissi Wallin som varit med och grundat rörelsen Min upprättelse, en sajt och fond för alla som blivit utsatta för övergrepp och för alla som vill engagera sig i frågan.

”Sverige har en stark folkrörelsekultur”

På plats under kvällen fanns flera andra viktiga organisationer, bland annat Make Equal, Fatta! och AllBright, en organisation som jobbar för ett jämlikare arbetsliv. AllBrights vd Amanda Lundeteg tog också plats på scenen, tillsammans med Elin Sundin, ordförande för Fatta!, en nationell gräsrotsrörelse som jobbar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. De diskuterade varför allt som hänt det senaste halvåret sker nu och inte tidigare. Och vad händer egentligen när vi inte är tysta längre?

Amanda Lundeteg och Elin Sundin

– Att det blivit så stort just i Sverige kan kopplas till att vi har en stark folkrörelsekultur. Folk är vana att jobba tillsammans mot orättvisor, säger Elin Sundin.

Det går framåt, hoppet finns. Många som aldrig talat tidigare höjer nu sina röster. Men vi har också en lång väg kvar att gå.

– Vi säger ofta att vi är så bra i Sverige, men vi är bara bäst av de sämsta, konstaterar Amanda Lundeteg som även är redaktör för boken Me too – 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras.

– Och samtyckeslagen kommer att  bli av, oavsett vad de säger. Om allt går som vi tänkt oss kommer den att trädai kraft i juni-juli, sa Elin Sundin.

Feministiska kvinnor har bra sex tillsammans med feministiska män

Även i litteraturen avspeglas framåtblickandet mot ett mer jämställt samhälle. Marie Björk var på plats för att prata om sin bok Vi ska ha barn – handbok i jämställt föräldraskap (läs mer om hennes arbete här) .

Clara Henry och Marie Björk

 

Ebba Östberg och Simona Ahrnstedt

Författaren Simona Ahrnstedt diskuterade feministisk romance med Ebba Östberg, ansvarig förläggare för det nya romanceförlaget Lovereads.

– Romance är världens största bokgenre. Den nordiska romancen gör nu revolution över världen. Feministiska kvinnor har bra sex tillsammans med feministiska män, säger Ebba Östberg.

– Romance handlar om kraftfulla kvinnor som möter kärleken med problem. Ändå blir denna genre så ofta nertryckt med förminskande begrepp som ”tantsnusk”, säger Simona Ahrnstedt och tillägger att en kvinna ens får överleva är relativt ovanligt i många romaner.

– Det finns så mycket litteratur som inbegriper våld mot kvinnor, vi måste fundera på vad det gör med oss. Budskapet i romance behövs.

Årets Selma till viktig organisation

– Vi kvinnor måste inte bara ta plats – vi måste få ta plats. Jag längtar till den dag killar tar lite MINDRE mindre plats, säger kvällens konferencier Clara Henry.

Clara Henry och ett nästan fullsatt Södra teatern

Under kvällen delades också det nyinstiftade priset Årets Selma ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Vinnare av årets pris blev organisationen Födelsevrålet.

– Det här är dagen på året vi kan vidga vyerna i solidaritet, vi kan lyfta det som svenskar i generationer före oss har kämpat med. Hösten och #metoo-uppropen visade att vi har massor kvar att kämpa för, sa Alice Bah Kuhnke under sitt tal.

Läs mer om prisutdelningen här.

Här är en intervju med Alice Bah Kuhnke:

Pristagarna Naima Agnaou och Maria Ceder Engebretzen tillsammans med Alice Bah Kuhnke

Vi kan förändra världen

”Tillsammans kan vi inte bara förändra världen, vi kan också göra en insats i varje enskild människas liv”
Författaren Thordis Elva skulle ha deltagit men missade kvällen 8 mars med Clara Henry & vänner eftersom hon ligger på sjukhus på grund av sin graviditet – ändå blev de ord hon skickade till Södra teatern de som kanske berörde allra mest och starkt definierade de som var där. En fantastisk kväll, full av värme. Och framför allt: full av viktiga samtal.

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!