Samtal om böcker – en ny podd från SelmaStories
Boktips

Samtal om böcker – en ny podd från SelmaStories

För den som alltid är på jakt efter nya läsupplevelser lanserar SelmaStories nu podcasten ”Samtal om böcker”. Aktuella författare, förläggare och tips – allt presenterat av programledaren Lisa Tallroth.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Klara Johansson
Publicerad: 20 augusti 2021

För den som alltid är på jakt efter nya läsupplevelser lanserar SelmaStories nu podcasten ”Samtal om böcker”. Aktuella författare, förläggare och tips – allt presenterat av programledaren Lisa Tallroth.

Det började som en podd om pocketböcker, Pocketpodden. Efter 116 avsnitt tar nu podden nästa steg och går samman med SelmaStories för att bjuda på fler nyheter och bokformat från säsongens utgivning: Samtal om böcker. En gång i veckan kan den bokintresserade lyssnaren ta del av spännande författarintervjuer, aktuella tips och en del roligt skvaller.  En gång i månaden har podden bokcirkelsamtal i samarbete med SelmaStories egna bokcirklar Kollektivet och Feelgood-Kollektivet. Vi tog ett snack med programledaren Lisa Tallroth.

Lisa, du är programledare för SelmaStories podcast Samtal om böcker. Berätta, vad är det för podd?
– I den här podden får man höra författare berätta om sina aktuella böcker och varför en berättelse blir som den blir. Med jämna mellanrum har vi bokcirklar och varje avsnitt brukar leverera ett helt gäng ytterligare boktips – det blir lätt så när bokälskare kommer i gång och snackar! Min förhoppning är att den som brukat lyssna på föregångaren Pocketpodden tycker att Samtal om böcker är det självklara nästa steget: ännu bättre!

Vad tycker du är det roligaste med att samtala om böcker?
– Som läsare slipper jag ju göra det svåra grovarbetet att försöka fånga tillvaron i ord. I stället kan jag helt lyxigt använda berättelsen, omfamna eller förkasta, för att lära känna mig själv och den jag pratar med! Hur skulle vi annars komma att prata om livets väsentligheter, samtidens neuroser och barndomens spindelnät? Jag menar, så snabbt!

Vem är du själv, vad har du för bakgrund?
– Jag är journalist och tidigare programledare på Sveriges radio. Jag är född och uppväxt i Lund men bor nu i Nacka med en man, tre barn och ett otillräckligt antal bokhyllor.

Berätta lite om vad podden har på gång i höst! 
– Vi öppnar stort med Alex Schulman och romanen Överlevarna. Därefter något jag sett fram emot hela sommaren: att få träffa Fatima Bremmer (Ett jävla solsken) och Sofia Rönnow Pessah (Männen i mitt liv) för att bokcirkla om den högintressanta berättelsen Kvinnor jag tänker på om nattenav Mia Kankimäki. Sedan kommer fd partiledaren Jonas Sjöstedt för att berätta vad han fick syn på när han skrev boken om sitt politiska liv, Allt kommer att bli bra.

Höstens planeras i detta nu, intressanta böcker och människor utlovas! Följ oss i sociala medier så missar du inget!

Podcasten Samtal om böcker går att lyssna på där poddar finns, med nytt avsnitt varje lördag, till exempel här.

Vill du lyssna redan på fredagar? Det går fint och är gratis för den som registrerar sig, här.

Samtal om böcker – en ny podd från SelmaStories

En sida till? Fortsätt läs!