Årets bok-nominerade Sara Osman om
Författare

Årets bok-nominerade Sara Osman om "Allt vi inte sa"

Sara Osman är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman Allt vi inte sa. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Calle Stoltz
Publicerad: 03 maj 2022

Sara Osman är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman Allt vi inte sa. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Stort grattis till nomineringen till Årets Bok 2022! Vad var din första tanke när du fick veta att du är nominerad?

— Tack så mycket! Jag satt bara och stirrade på mailet i mobilen, hade lite svårt att tro att det verkligen var sant. Sedan blev jag överlycklig, det är ju en sådan stor ära att ha nominerats.

Hur skulle du själv beskriva Allt vi inte sa?

— Jag skulle beskriva den som en roman främst om destruktiv vänskap, men också om vardagsrasism och om att vara ensam i vita rum.

Hur fick du idén och inspirationen till boken?

— Det var karaktären Sofia som var den första idén, hennes erfarenheter av rasism men också av att hela tiden vara annorlunda. Jag ringde och berättade om idén för en väldigt fin vän som tog fram en spellista och skickade till mig bara några timmar senare. Den musiken har varit till stor hjälp i att hitta inspirationen.

Allt vi inte sa har fått idel lovord från författarkollegor och läsare, och något som flera lyfter som speciellt bra och unikt är den rappa och roliga tonen i boken men också de viktiga och svåra ämnena den tar upp. Vad är din hemlighet för att skriva en bok som balanserar humor och allvar på ett så bra sätt?

— Det är nog en återspegling av min personlighet, tror jag. Jag är en sådan som även i mörkare stunder försöker hitta något att skratta åt.

Vi får följa tre vänner – Sofia, Caroline och Amanda – som på många sätt saknar förmågan att kommunicera med varandra och sopar alla eventuella konflikter under mattan, och (utan av att avslöja för mycket) till slut inträffar tragedi. Vad är ditt råd till någon som befinner sig i en liknande vänskapsrelation?

— Jag brukar akta mig för att ge livsråd till andra människor, men det är så klart uppenbart att just dessa tre vänner behöver tala ut, och kanske ta ställning till om de över huvud taget vill umgås.

Om en bokcirkel skulle läsa Allt vi inte sa, vilka frågor skulle du önska att de diskuterade efter att de läst boken?

— Vilken svår fråga. Kanske vad det gör med en människa att känna sig osynlig? Och för en bokcirkel med vita läsare, huruvida det är okej att vara ett tyst vittne till rasism.

Vad händer härnäst. Har du någon ny bok på gång?

— Jag jobbar med en berättelse just nu, som jag hoppas ska utmynna i en bok så småningom.

Till sist: har du några boktips till den som tycker om Allt vi inte sa och vill läsa något liknande?

— Lotta Olsson jämförde Allt vi inte sa med Störst av allt, så om man på något outgrundligt sätt missat den pärlan är det dags! Och för den som precis som jag gillar högt tempo och obekväma situationer är Kiley Reids Vår bästa tid/Such a Fun Age en dundrande läsupplevelse.

Allt vi inte sa

Allt vi inte sa

Sara Osman
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!