7 spännande böcker om semesterboenden från helvetet
Boktips

7 spännande böcker om semesterboenden från helvetet

Alla har vi en drömsemester, oftast omgiven av vacker natur och låga krav. Böckerna vi på SelmaStories sammanställt här erbjuder lite annorlunda upplevelser. Dessa är de litterära semesterboendena från helvetet du bör undvika inför din nästa resa.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Midjourney
Publicerad: 23 mars 2023

Alla har vi en drömsemester, oftast omgiven av vacker natur och låga krav. Böckerna vi på SelmaStories sammanställt här erbjuder lite annorlunda upplevelser. Dessa är de litterära semesterboendena från helvetet du bör undvika inför din nästa resa.

Bok 1

Bytet av Stefan Ahnhem

Inbunden
Köp boken

Den psykologiska thrillern Bytet följer makarna Carl och Helene, som kört på fälgarna lite för länge. Som tur är har de tillfälligt bytt sin skärgårdsvilla i Stockholm mot ett drömskt hus i Kalifornien, där de äntligen får rå om varandra ifred. Men de slipade fasaderna börjar snart knaka i fogarna – huset ser konstigt ut, fyllt med missfärgade möbler och obskyra målningar som inte fanns på bilderna. Och paret som hyr det andra huset, ja… Låt oss bara säga att Carl och Helene ska vara tacksamma för sina säkerhetskameror.

I denna thriller utforskar den kreddiga krimförfattaren Stefan Ahnhem en ny pulshöjande genre. Bytet är fylld av paranoia, självtvivel och psykologiska intriger – allt man helst vill stänga ute från sitt semesterhus.

Bok 2

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam

Ruman Alaams tredje bok och stora genombrott, samt en av Netflix nästa satsningar. Lämna världen bakom dig handlar om två välordnade medelklassfamiljer som helt plötsligt måste samarbeta för sin överlevnad medan världen de känner till störtar samman utanför fönstren. Handlingen lämnar en del åt fantasin. Vad är det egentligen som händer bortom det avlägsna lyxhuset?

Boken har, kanske något ödmjukt, kallats för en ”Coronaroman”, och gavs ut under pandemins första år. I ljuset av dessa händelser underhåller denna roman en mörk, men tillika bekant, världs ände – på semestern dessutom.

Bok 3

Den natten av Gillian Mcallister

Skulle du hjälpt din förälder, partner, eller bästa vän att täcka upp någons död? Gillian McAllister är en brittisk spänningsveteran som med sina smarta, stränga verk nått stor framgång i hemlandet. Hennes roman Den natten utforskar ovillkorlig lojalitet och sprickan i vår rustning som alltid kommer vara de människor vi älskar.

Mitt i natten blir syskonen Cathy och Joe, intet ont anande i sin italienska villa, uppringda av sin lillasyster. En man är död – påkörd – och hon satt bakom ratten. Insvept i mörker vid vägen upp mot huset konstruerar lillasyster Frannie en plan för att få ut sig själv och sina medskyldiga syskon ur mardrömmen hon skapat; och den involverar inga myndigheter. Hur långt tror ni att Cathy och Joe kan gå för att skydda sin familj?

Bok 4

Överlevarna av Alex Schulman

Alex Schulman utnyttjar i denna autofiktiva roman sitt förflutnas mödor till max. Som läsare färdas vi fram och tillbaka i tiden mellan tre bröders barndomssomrar på familjens torp, och deras fruktade återkomst dit för att sprida sin mammas aska. De återupplever alla sina barndomar, och dess kontraster till verkligheten, på en gång. Dessa uppslitande resor skapar både glädje, sorg, och slagsmål. I Överlevarna, fylld till bredden av både kärleksfulla och hjärtskärande berättelser, lämnas ingen oberörd.

Bok 5

Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Inbunden
Köp boken

Det är något speciellt med charterhotell. Dagarna segnar förbi, medan kvällarna och de hägrande ljusen längs bargatorna ropar ens namn. Nina Pascoals debutroman följer tre systrar och en mamma på solsemester. Berättaren är det tolvåriga mellanbarnet Kornelia, och bokens språk präglas av hennes växande hjärna – mens, vikt, killar, och sin oberäkneliga mamma. Så en dag får Kornelia som hon vill, och mamman försvinner spårlöst. Utan hennes rutiner blir semestern plötsligt annorlunda. Handdukarna blir aldrig torra, håret och kläderna alltmer smutsiga, och dagarna glider in i varandra.

Vi röstar om vi saknar mamma växlar sömlöst mellan att skildra komforten med att semestra och den oro som kommer med den.

Bok 6

Röd sol av Johanne Lykke Naderehvandi

Inbunden
Köp boken

”Har ni ringt deras föräldrar?”

”De säger att de inte har några.”

”Alla barn har föräldrar, India.”

”Det är inte sant, Kallas.”

Flerfaldigt prisnominerade Johanne Lykke Naderehvandi berättar i Röd sol om en semester vid havet som tar en oväntad vändning – i form av ofrivilligt föräldraskap. Paret Kallas och India blir inbjuden till kompisen Desmas sommarhus, där man inte kan göra mycket om dagarna än att gassa i solen vid strandkanten. En natt dyker tre ensamma barn upp vid huset, utan någonstans att gå. Kallas, Desma och India menar bara att skydda dem för natten, men när en farlig skogsbrand bryter ut i bergen tvingas de stanna kvar i deras vård.

Bok 7

Mord på ljusa dagen av Agatha Christie

Många av er kanske har hört talas om tv-serien ”The White Lotus”, som utspelar sig på olika hotell i samma rika hotellkedja där saker ständigt går åt skogen. Serien är faktiskt baserad på en blandning av romaner från Agatha Christies deckarserie om Hercule Poirot – som aldrig heller får ta en paus från jobbet. I Mord på ljusa dagen befinner sig Poirot på ett semesterhotell på en avlägsen ö, och träffar den förföriske Arlena Marshall. Hon är vacker, men egenkär, och flörtar hänsynslöst med hunken Patrick Redfern framför hans fru. Nästa dag hittas hon död på stranden.

Denna klassiska nagelbitare är säker att få vem som helst att må bättre om sin semester, för värre än såhär blir det nog inte.

En sida till? Fortsätt läs!