10 böcker du läser med skräckblandad förtjusning
Boktips

10 böcker du läser med skräckblandad förtjusning

De framkallar ångest, tårar och obehag – ändå kan du inte sluta läsa. SelmaStories tipsar om bladvändarna som är omöjliga att lägga ifrån sig, trots att du vet att du borde.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 23 september 2022

De framkallar ångest, tårar och obehag – ändå kan du inte sluta läsa. SelmaStories tipsar om bladvändarna som är omöjliga att lägga ifrån sig, trots att du vet att du borde.

Bok 1

Djävulsgreppet av Lina Wolff

Inbunden
Köp boken

Lina Wolffs nya roman Djävulsgreppet utspelar sig i Florens. En kvinna flyttar från Sverige till Italien, där träffar hon en man och blir förälskad. Hon tänker att han kan vara personen som tinar den bottenfrusna jorden inom henne. Djävulsgreppet är berättelsen om två älskare. Om hennes grepp om honom, och hans allt hårdare grepp om henne.

Bok 2

Samtycket av Vanessa Springora

Vanessa Springoras Samtycket slog ner som ett bombnedslag när den kom ut i Frankrike 2020. Det är 1980-tal när V träffar G, en berömd författare som intresserar sig för allt hon har att säga. Hon är 13 år gammal, älskar att läsa och drömmer om att själv bli författare. G är i 50-årsåldern och har ett rykte om sig att föredra sex med unga. Han har till och med skrivit om det i en pamflett. När V är 14 år gammal inleder de ett förhållande.

Översättare: Marianne Tufvesson

Läs mer: ”Samtycket”– boken som skakat den franska kulturvärlden

Bok 3

Det kommer inte alltid vara du av Petra Backström

En intim och osentimental berättelse om två älskande. De träffas på jobbet. På kvällarna skickas långa mejl, men snart räcker texten inte till. Samtidigt finns två barn i bakgrunden.

Bok 4

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Madeline Miller har skrivit om legenden från antika Grekland om Akilles och skapat en fängslande berättelse om två älskare och ett tragiskt öde. Patroklos är en tafatt ung prins som tvingas gå i landsflykt. Han hamnar hos kung Peleus och hans son Akilles. Patroklos och Akilles blir trots sina olikheter snabbt vänner. I takt med att de växer upp djupnar relationen till något mer. När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles till Troja för att delta i kriget och fullfölja sitt öde. Utan att veta vad som väntar följer Patroklos med.

Översättare: Marianne Tufvesson

Läs också: Grekiska myter blir levande igen i Madeline Millers romaner

Bok 5

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

Boken som fått läsare över hela världen att gråta floder. Vi får träffa vännerna JB, Malcom, Willem och Jude. De bor i New York, och genom decennierna prövas deras vänskap på flera sätt. Jude St Francis är en ständig gåta även för dem som står honom närmast. Han är en framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv. Det är framför allt skådespelaren Willems trofasthet och kärlek som håller Jude vid liv.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 6

Våldets historia av Édouard Louis

En viktig och modig skildring av våldtäkt och de psykologiska konsekvenserna av att tilldelas rollen som offer. Det är julafton när Édouard går hemåt över Place de la République i Paris och en ung man plötsligt dyker upp vid hans sida. Det som började som kärlek avslutas med våldtäkt och mordförsök. Édouard Louis gör kopplingar till sin egen barndom, rasism och fattigdom i en berättelse om våldet som genomsyrar hela vår vardag.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 7

Parfymen av Patrick Süskind

Inbunden
Köp boken

Paris under 1700-talet är en stinkande och grym värld. Vi får träffa Grenouille, en man som helt saknar egen kroppslukt men har ett säreget luktsinne. Han blir som besatt av dofter och valet av yrke är självklart: parfymör. Han dras till doften som unga, oskuldsfulla kvinnor utsöndrar. Doften måste utvinnas och förädlas, och som parfymör kan han konsten, men det kommer med ett fruktansvärt villkor.

Översättare: Ulrika Wallenström

Bok 8

Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell

Vanessa är i 30-årsåldern när hon läser i tidningen om en lärare som förgripit sig på sina elever. Läraren heter Jacob Strane, och artikeln leder till fler reportage och anklagelser om att fler unga kvinnor har utsatts av övergrepp av läraren. Det är samma man som Vanessa hade en relation med under skoltiden. När de träffades var hon 15, han var 42. Vanessa stalkar den unga kvinna vars historia satte igång drevet mot Strane, samtidigt som hon bearbetar det som hände i hennes tonår.

Översättare: Emö Malmberg

Missa inte! Förläggaren om ”Min mörka Vanessa”: Svår att värja sig för

Bok 9

Konferensen av Mats Strandberg

En grupp från kommunens exploateringsenhet åker till en pittoresk stugby vid Kolarsjöns strand för konferens. De ska prata om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen. Men någon iakttar dem från andra sidan sjön, någon som är ute efter hämnd. När mörkret sedan faller börjar deltagarna försvinna en efter en.

Bok 10

Se på oss nu av Geir Gulliksen

50-åriga Hans har varit gift med Ingunn sedan han var i 30-årsåldern. Men hur lyckligt gift är han egentligen? På ett bröllop träffar Hans Harriet. Hon är mycket yngre och de inleder en relation. Hans frågar sig själv vad det betyder. Är det kärlek eller simpelt begär? Kan det vara båda saker på samma gång?

Översättare: Urban Andersson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!