10 riktigt spännande böcker för alla deckarläsare
Boktips

10 riktigt spännande böcker för alla deckarläsare

Från det senaste inom nordiskt krim till en suggestiv deckarklassiker av Kerstin Ekman. SelmaStories har listat några riktiga guldkorn i spänningsgenren – både klassiker som tål en omläsning och nya böcker att upptäcka.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 oktober 2023

Från det senaste inom nordiskt krim till en suggestiv deckarklassiker av Kerstin Ekman. SelmaStories har listat några riktiga guldkorn i spänningsgenren – både klassiker som tål en omläsning och nya böcker att upptäcka.

Bok 1

Glasmannen av Anders De La Motte

Inbunden
Köp boken

I den andra delen av Askerserien blir kriminalinspektör Leo Asker plötsligt kontaktad av sin far efter flera års tystnad. En kropp har hittats på faderns gård, och polisen är på gärningsmannens spår. Fadern ber om Leos hjälp, men det väcker tvivel om hans oskuld. Samtidigt flyttar författaren Martin Hill till ett avskilt gods för att skriva en biografi om företagsledaren Gunnar Irving, dragen av platsens mystik. Snart upptäcker Hill fler hemligheter i trakten, inklusive mystiska ljussken och brutalt misshandlade kroppar. Medan Asker och Hill försöker lösa mysterierna, stiger Glasmannen upp från det mörker ingen återvänder från. Förutom han.

Läs mer på Månadens bok: ”Har man gillat Bortbytaren kommer man älska Glasmannen”

 

Bok 2

Vilseledaren av Viveca Sten

Inbunden
Köp boken

Vilseledaren är den fjärde delen i serien Åremorden. En vecka i januari tar sex festglada studenter tåget till Åre för att åka skidor. Men plötsligt går allt snett och bara fem av dem är vid liv. Var det en olycka? Spänningen i gruppen stiger och ingen av vännerna kan förklara vad som hände den där natten… Poliserna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet. Daniel har skuldkänslor gentemot sin dotter och Hanna slits mellan känslorna för sin dejt och kollegan. 

Viveca Sten är nominerad till Årets svenska deckarförfattare 2023.

Bok 3

Nödvändigt ont av Maria Adolfsson

Inbunden
Köp boken

Del sex i den hyllade Doggerland-serien!

Julen närmar sig och en excentrisk konstnär vid namn Raymond Osse försvinner hemifrån i vredesmod. Karen Eiken Friis får i uppdrag att hålla kontakten med hans anhöriga medan väntar på formell efterlysning. Uppdraget är krävande på många sätt och Karen börjar misstänka att försvinnandet inte var frivilligt. Samtidigt får Karens syster Helena ett brev som förvirrar och skrämmer henne.

Läs allt om Doggerland här

Bok 4

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

Kerstins Ekmans Händelser vid vatten från 1993 belönades med Augustpriset. Boken utspelar i början av 70-talet då Svartvattnet är en tynande norrländsk by bland många andra. Men då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går 18 år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft som påverkar många människors liv. Och romanen handlar om deras försök att rädda minne och sammanhang fast de bor i den skugga av glömska som ligger över landsbygdens byar och små samhällen. 

Bok 5

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Årets kriminalroman 2021! Med prisade Fädernas missgärningar avslutar Åsa Larsson sin populära deckarserie om Rebecka Martinsson. I den sjätte och sista delen jobbar Rebecka kvar som åklagare i Kiruna. Ett gammalt lik hittas i en frys och rättsläkaren Pohjanen vädjar till Rebecka att ta sig an fallet, trots att mordet är preskriberat. Rebecka börjar rota i fallet, och så småningom börjar hon förstå saker om sig själv och sin släkts historia som hon inte tidigare förstått. Om fädernas missgärningar, och hur de präglar oss än idag.

Bok 6

Skuggläge av Kristina Ohlsson

Storpocket
Köp boken

Kristina Ohlsson påbörjade med Stormvakt en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han flyttar till Hovenäset i Bohuslän för att förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. När vi nu återser honom är det vitaste vintern och August är lycklig och nykär. Men en natt bränns hans och hans grannes sjöbodar ner till grunden, och polisen inleder en mordutredning. Det verkar som om Augusts förälskelsebubbla spruckit till förmån för ren livsfara.

 

Bok 7

Gone girl av Gillian Flynn

Gone Girl av Gillian Flynn fick personer som vanligtvis sa ”jag gillar inte riktigt deckare” att kasta sig över boken, och genren ”psykologisk thriller” fick ett rejält uppsving. Gone Girl handlar om Nick och Amy, paret som vid en första anblick har allt. Efter några år i New York flyttar de till en småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte riktigt som de hade tänkt sig. På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt spårlöst försvunnen. Misstankarna faller snabbt på Nick, som hela tiden bedyrar sin oskuld. Amys dagbok ger dock en helt annan bild av Nick och äktenskapet.

Läs mer: 13 böcker som definierade 2010-talet

Bok 8

Benvittring av Johan Theorin

Den hyllade spänningsförfattaren Johan Theorin är nu aktuell med den femte delen i Ölandssviten. I Benvittring hittas en man död i ett stenras på en strand på Öland. När polisen Tilda Davidsson kommer till platsen hittar hon även benrester från en annan man som sist sågs i livet tillsammans med henne släkting Gerlof Davidsson. Gerlof är nu sjuk och svag, men han måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi fortfarande skapar rädsla och hat på ön. För mordet på stranden är bara början.

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien Ölandssviten

Bok 9

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser

I Håkan Nessers bok är det sommar i Närke i början av 1960-talet. Den 14-åriga Erik ska tillsammans med sin bror Henry tillbringa sommaren i Genesaret. Det börjar med sol, bad och nattliga utflykter för att länsa traktens tuggummiautomater. Det blir också en sommar då sexualiteten och dödens närhet gör sig påmind. Det här blir extra tydligt när Henry inleder ett förhållande med Ewa Kaludis, ett blont bombnedslag som under den gångna vårterminen varit pojkarnas vikarie och som kommit att förkroppsliga deras erotiska drömmar, givit dem en första inblick i vad livet har att erbjuda. Allt laddas upp, allt stegras tills det Fruktansvärda inträffar, en ödesdiger händelse som sk

Läs mer: Håkan Nesser kan inte sluta skriva (och tur är väl det)

Bok 10

Det trettonde fallet av Åke Edwardson

Åke Edwardsons trettonde del i den populära deckarserien. Kriminalkommissarie Erik Winter har varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par. I Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.

Läs mer: Allt om serien om Erik Winter

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer