20 pocketböcker att sluka på semestern
Boktips

20 pocketböcker att sluka på semestern

Spännande deckare, hyllade romaner och klassiker som tål att läsas om. SelmaStories har listat 20 pocketböcker att läsa i sommar! Förutom att de är riktigt bra är de också lätta och behändiga att ta med på semesterresan.

Av: SelmaStories

Spännande deckare, hyllade romaner och klassiker som tål att läsas om. SelmaStories har listat 20 pocketböcker att läsa i sommar! Förutom att de är riktigt bra är de också lätta och behändiga att ta med på semesterresan.

Bok 1

Kirke av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Madeline Millers äventyrsroman i ny pocketutgåva! Kirke från 2018 blev en hyllad bästsäljare som bland annat valdes till årets roman av Time Magazine. Det är en roman om Kirke, den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin.

”… en litterär begivenhet som bör sälla sig till vår tids klassiker.”SvD

Bok 2

Det trettonde fallet av Åke Edwardson

Deckare hör sommaren till, och här har du den senaste delen i Åke Edwardsons populära serie om kriminalkommissarie Erik Winter. Den här gången har han varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par, och i Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Det är samma Sara Brendner som 30 år tidigare blev vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.

Läs mer: ”Att kombinera eufori och undergång – det är vad riktigt skrivande handlar om”

Bok 3

Vingården för vilda drömmar av Caroline Säfstrand

Feelgood med sorgkant! Här tar Caroline Säfstrand med oss till en skånsk vingård. Läsaren möter Erica som just satt sig på ett tåg söderut. Hon har hastigt lämnat sin man och livet i storstaden, utan att egentligen veta vart hon är på väg. I skånska Arild hamrar Marcus ner en skylt i marken: ”Rum uthyres!”. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar allt som pågår utanför fönstret. Med pennan tecknar hon det som livet inte gav henne. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just påbörjat en resa söderut, och att detta kommer att förändra livet för Lilian och flera andra.

PS. I juni kommer Caroline Säfstrands Sanningen om ostrondykerskan. SelmaStories har intervjuat henne om nya boken!

Bok 4

Är mor död av Vigdis Hjorth

Norska Vigdis Hjorth fick sitt internationella genombrott med Arv och miljöÄr mor död är hennes senaste roman på svenska som förra året nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hjorths mor och dotter-skildring (som nu finns i pocket) handlar om Johanna som lämnade Norge och klippte banden med sin familj. Hon har bott utomlands i tre decennier och kom inte ens hem till pappans begravning. När hennes man plötsligt dör beslutar hon sig för att flytta tillbaka hem. Men vad finns kvar av den familj hon lämnade för så länge sedan?

Bok 5

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Läste du aldrig Kvinnan på tåget? Då kanske det är dags i sommar för Paula Hawkins psykologiska thriller är verkligen omöjlig att lägga ifrån sig. Det handlar om Rachel, en kvinna med alkoholproblem som trots att hon inte har något jobb att åka till, ändå tar tåget samma tid varje morgon. Varje dag ser hon ett ungt par i ett hus intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv perfekt. Men en dag ser hon något som förändrar allt..

Bok 6

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Charlotte Brontës klassiker Jane Eyre gjorde omedelbar succé när den kom ut 1847. Romanen skildrar Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle Mr Rochester och hans dunkla hemlighet.

Läs mer: 12 älskade brittiska klassiker

Bok 7

Eldfödd av Stephen King

Stephens Kings klassiska thriller som nu kommer som storfilm!

De fattiga collegestudenterna Andy och Vicky ställer upp som försökspersoner i ett experiment för USA:s underrättelsetjänst. Snart märker de att experimenten ger dem övernaturliga krafter – krafter som blir ännu starkare, rent av livsfarliga, när de blir kära och får barn.

Dottern Charlie har ärvt förmågan att framkalla eld med tankekraft. Familjen vill hålla hennes förmågor hemliga, men när staten försöker tillfångata Charlie för att undersöka hennes förmågor och kunna använda dem i eget syfte, måste familjen fly.

Bok 8

Halva Malmö består av killar som har dumpat mig av Amanda Romare

Amanda Romares hypade debutroman handlar om ett tröstlöst singelliv i Malmö. För huvudpersonen har testat allt. Hon har dejtat killar över sin liga och under sin liga – och de har varit allt från jurister till snickare. Ändå har hon så svårt att få till en andra dejt. En mörk men riktigt rolig samtidsroman om jakten på kärlek!

Bok 9

Glaskupan av Sylvia Plath

”Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York”. Så lyder den första meningen i Sylvia Plaths klassiker Glaskupan från 1963. Romanen gavs ut på svenska 1973 och skildrar en ung kvinnans tilltagande psykiska sjukdom. Den handlar om Esther Greenwood som vinner en novelltävling där priset är en resa till New York och en månads jobb på en damtidning i staden. Det blir en både omvälvande och avskräckande tid, och hemkomsten till Boston blir en chock. Hon får veta att hon inte kommit in på en författarkurs hon sökt och efter ett självmordsförsök hamnar hon på mentalsjukhus.

Bok 10

Biodlarens löfte av Fiona Valpy

En pocket av bästsäljarförfattaren Fiona Valpy. I Biodlarens löfte får vi bekanta oss med Abi. Efter att ha fått sitt hjärta krossat beger hon sig till den franska landsbygden för att sommarjobba på ett gammalt slott. Här dras hon in i en kvinnas berättelse som kan förändra hela hennes liv. Sjuttio år tidigare, år 1938, sköter Eliane bikuporna i slottets trädgård. Där möter hon Mathieu och blir kär för första gången. Men hennes framtidsplaner ändras när kriget drar in över Frankrike.

Bok 11

Hjärtlinjer av Brit Bennett

Brit Bennetts drabbande roman om tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes. I tonåren rymmer de till New Orleans och där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo. Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.

Bok 12

En oväntad semester av Marian Keys

Marian Keyes är drottningen av feelgoodromaner och nästan 25 år efter att hennes En oväntad semester gavs ut kommer det nu en ny pocketutgåva av boken. Det handlar om Rachel, en 27-årig tjej som lever det perfekta livet i New York. Hon vantrivs på sitt jobb och festar mest hela tiden. Det är droger, barer och män. Men en kväll går allt överstyr. Rachel tar för många sömntabletter och på begäran av familjen tas hon in på ett rehabiliteringshem.

 

 

Bok 13

Ödeläggaren av Christina Herrström

Christina Herrströms tegelsten Ödeläggaren har intresserat både kritiker och läsare. Hennes bok, som är en självupplevd historia, handlar om hur författaren träffar en karismatisk musiker och affärsman som kämpar för en bättre tillvaro. Han berättar att allt har tagits ifrån honom och att han som blivit hemlös håller på att gå under. Hennes beslut att hjälpa en medmänniska och att öppna sin dörr får förödande konsekvenser och livet som hon en gång kände det börjar långsamt slås sönder.

Läs mer: Christina Herrström fick sitt liv ödelagt av en psykopat

Bok 14

Möss och människor av John Steinbeck

John Steinbecks gripande klassiker från 1937. I Möss och människor får vi bekanta George och Lennie som lever på landsbygden i Kalifornien under depressionen. De försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar. Vännerna drömmer om att tjäna ihop så mycket pengar att de kan köpa en egen gård. En plats där de aldrig mer ska behöva ta order från någon. Lennie är snäll och vill aldrig något illa, men hans försök att närma sig människor missförstås ständigt. George måste göra sitt yttersta för att skydda honom.

Läs mer: 18 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

Bok 15

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

I Christoffer Carlssons kriminalroman är det februari 1986. Det sker ett mord i Tiarp, utanför Halmstad, och för polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien?

Läs mer: Christoffer Carlsson: ”Platsen vi kommer ifrån blir för alltid ett slags mysterium”

Bok 16

Kupé nr 6 av Rosa Liksom

Rosa Liksoms Kupé nr 6 gavs ut för första gången 2011 och nu finns romanen om en tågresa genom 1980-talets Sovjetunionen i ny pocketutgåva. Det handlar om en ung och arkitektstuderande kvinna som tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkapimplande buse. Och under den flera veckor långa resan i den lilla kupén berättar mannen hårresande historier om sitt liv och om sitt land, Sovjet.

Bok 17

En familjetragedi av Mattias Edvardsson

Mattias Edvardssons tredje del i Lundasviten finns nu som pocket! I den psykologiska thrillern börjar juriststudenten Karla att städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru. Hon förstår snart att allt inte står rätt till i huset. När paret hittas döda misstänks Karlas hyresvärd Bill för brottet. Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder har hon mött Steven och blivit stormförälskad. Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning?

Läs mer: Allt om bokserien Lundasviten

Bok 18

Innan mörkret faller av Peter Robinson

Peter Robinson är en av Englands främsta deckarförfattare – och Innan mörkret faller är den senaste boken i hans populära serie om Alan Banks. Efter mordet på Connor Clive Blaydon stöter Banks team på hemliga videoinspelningar av Blaydons ökända poolpartyn. Vid närmare granskning av en film upptäcks något som förefaller vara en våldtäkt. De ser inte vem förövaren är, men efter teknisk genomgång framträder en överraskande bild av offret som kullkastar alla tidigare teorier om mordet. Samtidigt tar Zelda upp jakten på de män som förde bort henne och gjorde henne till sexslav.

Bok 19

Maken av Gun-Britt Sundström

Gun-Britt Sundströms numera klassiker från 1976 blev hennes genombrott som författare. Boken utspelar sig i Stockholm på 1960-talet. Studenterna Martina och Gustav gör slut, blir tillsammans, och bryter upp igen. Boken skildrar deras av och på-förhållande där det pågår en ständig diskussion om vad det egentligen är att vara ett par. Vilket ansvar innebär det? Och är det möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation?

Bok 20

Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Agota Kristof

När Liv Strömquist talade om Agota Kristofs Den stora skrivboken i sin podd En varg söker sin podd i fjol stockade sig rösten på henne. Hon sa att det var en av de bästa böckerna hon läst, och det är fler som håller den här romanen högt. Den ungerska författaren som avled 2011 skriver här om vad krig och exil gör med människor. Vi får följa tvillingarna Lucas och Claus som inackorderas hos sin mormor på landet då deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden.

”En fullkomligt enastående roman. Både lysande och förfärande, både klargörande och gåtfull.” Majgull Axelsson

Läs mer: Så hittade förläggaren den hyllade författaren Agota Kristof

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!