6 serieromaner att läsa och älska
Boktips

6 serieromaner att läsa och älska

I serieromaner jobbar text och bild i symbios för att tillsammans berätta en historia. Vi listar sex serieromaner som passar dig som är ny för formatet såväl som den redan inbitna fantasten.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 november 2022

I serieromaner jobbar text och bild i symbios för att tillsammans berätta en historia. Vi listar sex serieromaner som passar dig som är ny för formatet såväl som den redan inbitna fantasten.

Bok 1

1793 – serieromanen av Niklas Natt Och Dag

Inbunden
Köp boken

Francesco Dossena har illustrerat den här upplagan av Niklas Natt och Dags 1793 – del ett i Bellman noir-trilogin. Albumet kompletteras med nyskrivna kommentarer av författaren och ger en inblick i böckernas historiska bakgrund och rika källmaterial.

Bok 2

Heartstopper av Alice Oseman

Serieromanen som blivit en försäljningssuccé världen över och tidigare i år blev tv-serie på Netflix.

Charlie och Nick går på samma brittiska pojkskola och hamnar en dag bredvid varandra i klassrummet. De blir kompisar och Charlie faller pladask för Nick, trots att han är övertygad om att det är kört på förhand. Men det visar sig att Nick är betydligt mer intresserad av Charlie än vad någon av dem hade kunnat ana.

Översättare: My Bergström

Bok 3

Sapiens: en grafisk roman av Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave

Sapiens har sålt i över 16,5 miljoner exemplar och översatts till 60 språk. Det här är en lättillgänglig och rolig grafisk roman, baserad på bästsäljaren, som vänder sig till unga vuxna och personer som annars inte är så intresserade av ämnet. I den grafiska romanen, som är illustrerad av David Vandermeulen och Daniel Casanave, följer läsaren filosofen och historikern Yuval Noah Harari på en guidad tur genom historien.

Översättare: Malin Lilja

Bok 4

På glid av Moa Romanova

Moa Romanovas andra serieroman handlar om att vara kulturarbetare i en osäker arbetsmiljö, om vänskap, relationer, missbruk och trygghetslängtan. Moa och Åsa har varit vänner sedan dagis. Nu är de 26 och framtidsplanerna verkar ha gått i lås. Åsa är artist under namnet ShitKid och hyllas av kritikerna, samtidigt har Moa fått ett erbjudande om att ställa ut på sitt favoritgalleri. Moa följer med på Åsas USA-turné som snabbt utvecklas till en orgie av sprit, sex och droger. Deras tillvaro blir allt mer destruktiv och ett tragiskt trauma från tonåren gör sig påmint.

Bok 5

Nya Norrland av Mats Jonsson

I den självbiografiska serieromanen Nya Norrland utforskar Mats Jonsson klyften mellan stad och landsbygd. När hans familj flyttade från Bollstabruk i Ångermanland 1974 fanns jobb och liv där. 40 år senare ser Mats ett samhälle med förfallna hus där hälften av invånarna flyttat. Med svart humor skildrar han Bollstabruk och det nya livet i Stockholm med dess designbyråer, mäklarkontor och bostadsrätter.

Bok 6

Baby blue av Bim Eriksson

En dystopisk serieroman fritt inspirerad av Karin Boyes Kallocain. Bim Eriksson tecknar ett samhälle där ohälsotalen ökat lavinartat. En ny folkhälsomyndighet inrättas för att radera datan över ohälsan, censurerar information på Vårdguiden och startar ett massvaccinationsprogram där de som ägnar sig åt orostankar placeras på vårdinrättningar. På en sådan vårdinrättning träffar Betty en märklig kvinna i kaninmask. Det är Berina, hon är en del av en motståndsrörelse som gömmer sig i Södertörns skogar. Allt Betty någonsin trott sig veta om världen ställs på ända.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!