Sju genialiska saker Malin Persson Giolito sagt
Författare

Sju genialiska saker Malin Persson Giolito sagt

Hon är juristen som blev storsäljande författare. En j...l på slagfärdiga formuleringar som vågar säga som det ÄR (precis som en viss Leif G W Persson, som råkar vara hennes pappa). Dessutom skänker hon hela vinsten av sin senaste bok till Amnesty International. Ja, det är svårt att inte gilla Malin Persson Giolito. Här listar vi sju smarta saker hon sagt. 

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Viktor Fremling
Publicerad: 13 juni 2018

Hon är juristen som blev storsäljande författare. En j...l på slagfärdiga formuleringar som vågar säga som det ÄR (precis som en viss Leif G W Persson, som råkar vara hennes pappa). Dessutom skänker hon hela vinsten av sin senaste bok till Amnesty International. Ja, det är svårt att inte gilla Malin Persson Giolito. Här listar vi sju smarta saker hon sagt. 

– Man ska vara försiktig med att döma varandra. Särskilt i dessa tider. Nuförtiden verkar det som om det räcker att tillräckligt många påstår något så blir det sant – och dessutom att jag som medborgare ska straffa den personen. Det är inte bara märkligt, det är livsfarligt.

/Ur en intervju om boken Processen. Läs intervjun i sin helhet här.

– VI kommer aldrig vinna över aporna om vi inte samarbetar. Gör vi bara det som maximerar vår egen välfärd är det snart slut med oss alla. Internationell solidaritet är inte en romantisk fantasi, det är en nödvändighet.

/ Ur Sommar i P1, 5 juli 2017.

– Säger någon en gång till att det är skönt att det äntligen pratas får jag känningar av kommande blodpropp.

/ Om #metoo och juristupproret #medvilkenrätt. Läs hela intervjun här.

– Vi är mer intresserade av Donald Trump än vad vi är av EU. Inte beror det på att den amerikanska politiken berör oss mycket mer än vad EU:s politik gör. Det beror på att vi tycker att det är sexigare med USA än med Angela Merkel.

/Ur en intervju i Aftonbladet i April 2018

– För så här är det: det blir inte som du har tänkt dig, det blir bättre. Håll träsleven högt. Du duger. Och skit i att tycka att du är fet. Det är bara energislukande. Och inte på något kaloriförbrukande vis.

/Malin Persson Giolito skriver brev till sig själv som 25-åring. Läs brevet här.

– Om vi låtsas att det skulle bli en härlig, avslappnad kväll som inte alls skulle få deltagarna att känna sig det allra minsta obekväma, då skulle jag gärna ta flera glas med författarna Chimamanda Ngozi AdichieAmy Schumer och Gillian Flynn. Vi skulle hänga hemma i mitt kök och jag skulle laga mat och bjuda på rödvin.

/Om vilka författare hon helst skulle vilja träffa. Läs om det här.

– Meningen med livet är en bra bettskena, friska barn och god mat.

/Ur en intervju med Aftonbladet i mars 2018

 

Läs en bok av Malin Persson Giloito!

Här är alla Malin Persson Giolitos böcker – i rätt ordning.

Dubbla slag (2008, ny utgåva 2018)

dubbla slag malin persson giolito

En smart och välskriven roman om juristen Hanna som försöker kombinera det hårda arbetet på advokatbyrån med familjelivet. Plötsligt behandlas hon annorlunda på kontoret och stämningen blir allt mer rå och hånfull. Successivt utmanövreras från arbetsplatsen, trots att hon gör allt för att hålla sig kvar. Hemma har hon en familj som kräver hennes uppmärksamhet och mitt i allt sker ett mystiskt dödsfall.

 

Bara ett barn (2010, ny utgåva 2017)

bara ett barn malin persson giolito

Den första romanen om advokaten Sophia Weber. Sophia Weber har väntat många år på den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar – hennes senaste klient Alex Andersson, sju år gammal, väger inte ens trettio kilo. Han kan vare sig åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en advokat egentligen håller på med. Ändå är det han som ska göra Sophia Weber känd.

Bortom varje rimligt tvivel (2012, ny utgåva 2017)

bortom varje rimligt tvivel malin persson giolito

Den andra romanen om advokaten Sophia Weber. När Sophia Weber bestämmer sig för att hjälpa Stig Ahlin är det för att hon upptäckt avgörande brister i mordutredningen. Men att Sophia gör sitt yttersta för att få sin klient frikänd väcker mångas avsky. Och ju mer hon får veta, desto svårare blir hennes arbete. Vad är hennes klient för man egentligen? Vad har han gjort? Och kommer hon någonsin att få veta sanningen?

Störst av allt (2016)

störst av allt malin persson giolito

Utsedd till Årets bästa svenska kriminalroman 2016 av Svenska Deckarakademin!

De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta. Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Processen  (2018)

processen alin persson giolito

Malin Persson Giolito skänker hela sin vinst för bokförsäljningen av Processen i Sverige till Amnesty International.

Kortroman om adviokat Sophie Weber! I ett samhälle med förhöjd säkerhetsnivå är ingenting viktigare än kampen mot terrorismen. När det råder undantagstillstånd behövs inte mycket för att polisen ska ha rätt att agera, snabbt och kraftfullt. Youssuf, 32, blir misstänkt för inblandning i ett terrordåd. Den enskildes rättigheter får stå åt sidan medan rädslan och fördomarna sprider sig och Sophia Weber kan bara stå bredvid och titta på. Processen är en drabbande berättelse om hur en enkel misstanke om brott som får snabb spridning kan skapa en oåterkallelig tragedi.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!